Dnes Prague Edition

TAJNÁ MAPA HUB

Kde právě rostou, houbařská předpověď

-

Hledal jsem pivovar s nejpodivně­jším názvem. Mohla by zabodovat Nachmelená opice z Krnova nebo Skřečoňský žabák z Bohumína, ale pravý „klenot“jsem našel na rozhraní Boleslavsk­a a Jičínska. Minipivova­r Slepý krtek Ujkovice. Stojí za ním Marek Havlas a jeho manželka Monika.

Název byl vymyšlen právě proto, aby zaujal, což se i podařilo. Slepý krtek i příběhem podniku, který si založili „mladý kluk a mladá holka“brzy po škole, kteří jsou i na jeho stránce vyfoceni. Ten „kluk“vaří a „holka“má na starosti účetnictví a marketing.

Je potřeba předeslat, že jeho podnik je trochu „partyzánsk­ý“. Ale bez takových by česká pivní mozaika byla také neúplná. Zkrátka a dobře, v pivovaru své pivo Havlasovi neprodávaj­í ani netočí, ale lidé jsou přesto neodbytní. „Občas přijedou nějací motorkáři a vynadají manželce, že nemá pivo,“říká s úsměvem Havlas. Do Ujkovic můžete zamířit na Havlasův každoměsíč­ní kurz, jak vařit pivo. Jinak je Slepý krtek k mání na speciálníc­h akcích, jako bude například pražský festival minipivova­rů Pivo v tržnici 11. a 12. září nebo v kavárně „V břiše velryby“v Mladé Boleslavi, kterou Havlas provozuje. Ta se otevře po prázdninov­é pauze v září.

Nárazově je Slepý krtek k mání i v některých dalších pražských hospodách. Krtek byl založen v roce 2011, ještě před minipivova­rní módou. Kromě ležáku vyrábí medovinové pivo. Ne medové, ale opravdu medovinové. Přidává se do něj medovina, a když jsem ho ochutnal, na patře jsem chuť medoviny jako „dojezd“opravdu ucítil. Na sud se dává půllitr medoviny, takže pivo člověka nijak moc neopije.

Zajímavé je, že pivovar sídlí v budově bývalého nádraží Ujkovice, kde pivovarská rodinka s dětmi i bydlí. Pivovarní technologi­e je umístěná v bývalé čekárně. „I to nádraží sem lidi táhne, jela ke mně třeba exkurze dopraváků z Liberce,“říká Havlas.

Svými kurzy vaření piva chce Havlas dokázat svoji tezi, že pivovarnic­tví je vlastně jednoduchá záležitost. Konají se každý měsíc pro šest sedm lidí, trvají jeden den a stojí 2 600 korun. „Účastníci samozřejmě svoje pivo ochutnají až po měsíci, protože zraje v lednici,“vysvětluje Havlas. Na závěr kardinální otázka: Je krtek opravdu slepý? „Krtek je světloplac­hý. Vidí ve tmě dole, ale ne nahoře na světle,“říká Havlas. (jp)

 ??  ?? Krtek z čekárny Pivovar sídlí v bývalé výpravní budově nádraží v Ujkovicích. Foto: archiv Marka Havlase
Krtek z čekárny Pivovar sídlí v bývalé výpravní budově nádraží v Ujkovicích. Foto: archiv Marka Havlase

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia