Dnes Prague Edition

Reportáž: Trumpova bizarní show

Nominační sjezd republikán­ů byl silně poznamenán opatřeními proti koronaviru

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Prezident Trump má za sebou nominační sjezd. Nad Bílým domem se rozzářil velkolepý ohňostroj a národ si oddechl. Dva týdny politickéh­o klání máme za sebou! Dokonce i u republikán­ů, kteří slibovali velké show, došlo na poslední chvíli ke změnám. Fyzicky se konvent konal ve Sjezdovém centru v Charlotte v Severní Karolíně jen první den v pondělí. Pak všech 336 delegátů včetně prezidenta Trumpa odjelo domů. Poslední noc ulice ve středu města brázdili jen motorkáři s vlajkami.

Druhé překvapení se nekonalo

„Tohle byl opravdu bizarní konvent. V televizi to vypadá jako obrovské show, ale v podstatě je to totéž, co udělali před týdnem demokraté,“kroutí hlavou barman Jack z restaurace Ale House ve středu města Charlotte. Venku na ulici projíždí stále dokola kolona motorkářů na drahých Harley Davidsonec­h, je jich asi padesát, a za motorkami plápolají vlajky s nápisem Trump & Pence 2020. Jsou hluční, což je v neobvykle tichém středu města přímo rezonující.

„Jsou úplně pomatení, oni si myslí, že sem do Charlotte dnes přijede Trump,“říká s dávkou posměchu Jack. Musíme se té myšlence skutečně oba upřímně smát. Prezident svojí osobní přítomnost­í překvapil Charlotte první den konventu a mnoho lidí tady věří, že může opět tajně překvapit i den poslední.

Hospoda Ale House, která za normálních okolností doslova praská ve švech, je skoro prázdná. Je hned naproti Sjezdovému centru, kde republikán­i zahájili velkolepě v pondělí svůj nominační sjezd. Delegáti se však v podstatě skutečně na pódiu objevili jen v pondělí. Bylo jich 336 a v úterý ráno prý každý rychle odjel. Ne kvůli protestům, které usilovaly o zrušení sjezdu, ale kvůli tomu, že zbytek už byl naplánovan­ý virtuálně nebo z Bílého domu.

„Lidé se do města přišli podívat i ve středu, čekali před centrem v domnění, že uvidí někoho z řečníků,“

svěřuje se mně manažerka Mc Donald’s Jessica. A také podotýká, že se jí první dva dny konventu skutečně zdvihla tržba.

Byla asi jediná. Okolní hotely, restaurace a bary zejí prázdnotou. Před osmi lety v roce 2012 demokratic­ký sjezd při nominaci Obamy zabukoval všechno, co se dalo, a vydělávali i majitelé bytů ve středu Charlotte, kteří se raději odstěhoval­i na týden k příbuzným, aby mohli pronajmout své prostory účastníkům sjezdu. Covid-19 však takovou šanci dokonale zničil.

Trump se sice do poslední chvíle rval o to, aby se sjezd konal, tak jak má být a fyzicky, ale nakonec musel ustoupit, a tak i jeho závěrečný projev, kdy nominaci na další čtyři roky oficiálně přijal, proběhl z Bílého Domu.

Giuliani se potil!

„Myslím si, že tenhle konvent byl lepší než ten demokratic­ký, mluvili tam opravdoví lidé se skutečnými příběhy, které leccos o něčem vypovídaly,“říká mi sedmapades­átiletá Felicia, která pracuje jako recepční v hotelu Westin v Charlotte. Naráží tak na emocionáln­í výpověď vdovy, která ztratila manžela-policistu při násilných protestech, i na příběhy dalších obyčejných lidí, kteří oslavovali Trumpa jako hrdinu, jenž se postará o pořádek a bezpečnost země.

„Jen ten Rudy Giuliani vypadal, jakože dostane infarkt,“reaguje na poněkud křečovitý a emocionáln­í projev bývalého starosty New Yorku. Také říkal, že jedině Trump ochrání Ameriku.

Je krásná a chytrá

Bylo také zajímavé vidět, jak lidé vnímají pozitivně Trumpovu dceru Ivanku, protože když měla na závěr konventu těsně před svým otcem prezidente­m Trumpem proslov, zvýšila se sledovanos­t prý o tisíce diváků. „Je krásná a chytrá, vždycky se na ni rádi díváme,“slýchávám často, a nemusí to být jen republikán­i. To všechno ale byli jenom předskokan­i závěrečnéh­o show před Bílým domem.

Proslov Trumpa měl skončit podle programu ve 23 hodin. Prezident si to ale protáhl hned o 30 minut a mluvil tak přes hodinu a viditelně déle než Joe Biden. Nezklamal mě bar Fox & Hound v našem satelitu, když už se v centru Charlotte nic nedělo. Tam alespoň měli závěrečný projev Trumpa na velkých obrazovkác­h místo sportu, který se teď kvůli covidu-19 také nekoná. „Vidíš, jak jsou tam všichni u toho Bílého domu blízko u sebe, vůbec nedodržují rozestupy,“vykřikuje asi čtyřicetil­etá brunetka. Má v podstatě pravdu, show se koná sice pod širým nebem na prostranst­ví u Bílého domu, ale lidé sedí jeden vedlo druhého, dokonce i bez roušky.

Trump na nás z obrazovek hřímá a v podstatě opakuje to, co první den, někteří lidé znechuceně odcházejí, další skandují „další čtyři roky“. Prezident se chválí za bezpečnost,

Poslouchal jsem to všechno a oba kandidáti mají nějaký problém, demenci nebo psychické eskapády, kdo ví...

zásluhy v ekonomice a také za výsledky v boji proti Islámskému státu. Na mušku si opět vzal Joe Bidena, a to i přesto, že sám Biden nevyslovil jméno Trump ve svém projevu před týdnem ani jednou. Současný prezident o svém protikandi­dátovi opět prohlásil, že pokud se dostane k moci, tak zničí Ameriku, zvýší daně nebo do USA vpustí ilegální emigranty.

„Poslouchal jsem to všechno v rádiu, řeknu ti, oba kandidáti mají nějaký problém, demenci nebo psychické eskapády, kdoví,“říká mi po cestě domů taxikář. Volit raději prý nepůjde. Dodává, že by se měla vytvořit nějaká zákonná laťka, jak starý může být kandidát na prezidenta USA. Bidenovi bude v listopadu 78 a Trumpovi bylo letos v červnu 74.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Nominaci na prezidenta přijímám Donald Trump pronesl projev, ve kterém přijal nominaci republikán­ů, už z Bílého domu.
Foto: ČTK Nominaci na prezidenta přijímám Donald Trump pronesl projev, ve kterém přijal nominaci republikán­ů, už z Bílého domu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia