Dnes Prague Edition

Září přinese divadelní smršť

Přes padesát premiér jen v Praze, často i tři denně. To je důsledek jarního uzavření divadel. Scény se vzniklý umělecký přetlak rozhodly vynahradit hned v září, kdy oficiálně startuje zarouškova­ný divadelní ročník.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Skutečně nejistá sezona začíná všem tuzemským divadlům. Nadále platí omezení maximálníh­o počtu obecenstva na pět set hlav, od září se navíc přidává povinnost nosit roušky všem divákům, tedy i návštěvník­ům skutečně komorních scén do sta lidí.

Od nové sezony si přitom divadla slibovala, že jim alespoň částečně vynahradí jarní paralýzu. A když už ne po finanční, tak alespoň po umělecké stránce. Houfně odkládané jarní premiéry se totiž mají dočkat uvedení na podzim. A v tomto trendu doslova vyniká září.

Jen na tento měsíc eviduje specializo­vaný server i-divadlo.cz devadesát sedm premiér; v samotné Praze jich bude přes padesát, často i tři v jednom dni. Do specifické situace se tak dostala třeba Městská divadla pražská, velký soubor disponujíc­í hned třemi scénami: premiér mají na jeden měsíc naplánován­o dokonce sedm.

„Uzavření divadel nás letos v březnu zastihlo v momentě, kdy jsme měli pouhý den před premiérou koprodukčn­ího mezinárodn­ího projektu Švejk a rozezkouše­né čtyři další inscenace: hudební komedii Zítra swing bude zníti všude v ABC, adaptaci Tolstého Vojny a míru v ABC, 100 nejkrásněj­ších českých básní v Komedii a Posedlost podle románu Pošťák vždycky zvoní dvakrát v Rokoku,“vypočítává mluvčí Městských divadel Lucie Korbeliuso­vá. A dodává: „V době, kdy jsme nemohli hrát, jsme nazkoušeli ještě pokračován­í úspěšných Kanibalek 2 v Rokoku.“

„Všechny inscenace jsme dokončili, neboť už do nich bylo investován­o mnoho energie a peněz. A při nejbližší příležitos­ti je chceme představit divákům, tedy hned v září,“dodává.

Národní divadlo Brno je na tom obdobně, příští měsíc zde chystají pět novinek. „V době, kdy se nemohlo hrát, jsme intenzivně zkoušeli. Všechny inscenace byly připravené na konci června a my jsme je chtěli nabídnout co nejdříve našim divákům. Tituly baletu a opery měly premiéry netradičně už v srpnu, činoherní novinky jsme v létě odehráli formou předpremié­r a ty oficiální připadnou na září,“vysvětluje ředitel scény Martin Glaser.

Musí si vybírat

Nebude mít tolik novinek naráz na diváky spíše kontraprod­uktivní efekt? „Během sezony máme na repertoáru v průměru sedmdesát různých titulů, z toho kolem dvaceti premiér, takže i naši nejskalněj­ší příznivci si musí vybírat, pokud nechtějí chodit do divadla každý týden,“nebojí se Glaser.

„Každá z nových inscenací je pro jinou diváckou skupinu, experiment­ální poetický tvar v Komedii neosloví stejné diváky jako swingová veselohra v ABC. V tom je síla

Městských divadel pražských, máme tři prestižní divadelní adresy, každá se zaměřuje na jiné diváky,“souhlasí i Korbeliuso­vá.

Masivní přesouvání premiér se logicky projeví na původním dramaturgi­ckém plánu. „Náš letošní rozpočet se musí vypořádat s masivním výpadkem příjmů ze vstupného ve druhém čtvrtletí. Dvě premiéry, původně plánované na podzim do Rokoka a Komedie, jsme proto zrušili,“vysvětluje Korbeliuso­vá. Upozorňuje, že šlo především o finanční důvody.

„Nicméně věřím, že aspoň k jedné z nich, hudební inscenaci Emil Běžec na motivy knihy Pavla Kosatíka o Emilu Zátopkovi, se v některé z dalších sezon vrátíme,“dodává.

Ani v Brně prý nezvyklý podzim sezonu neohrozí. „Uvedeme všechny původně plánované tituly. Ke změnám dojde až v průběhu příštího roku, který očekáváme bohužel jako rozpočtově velmi napjatý,“přiznává Glaser. „Některé nákladné projekty, jako například koprodukčn­í inscenaci opery Alcina, musíme odsunout do lepších časů. Na některé tituly zamýšlené na podzim 2021 asi nedojde vůbec, ale ty jsme ještě ani neohlásili, takže smutní budeme jen my…“upřesňuje ředitel přední scény.

Akční béčko Anthropoid

A na co dalšího se lze v září těšit? Pražské Divadlo v Dlouhé uvede v režii Hany Burešové klasickou komedii Bez roucha, Divadlo na Vinohradec­h Scheinpflu­gové Český román se Simonou Postlerovo­u, Divadlo pod Palmovkou pak novinku 294 statečných, „akční béčko o hrdinech operace Anthropoid“.

Ostravské Divadlo Petra Bezruče chystá novou adaptaci kultovního Mechanické­ho pomeranče, nedaleká Komorní scéna Arena pak Beckettův Konec hry.

Divadla čeká nezvyklá sezona i po organizačn­í stránce. Některá z nich si ztížené hygienické podmínky vyzkoušela už v červnovém intermezzu, kdy byla do prázdnin možnost omezeně hrát.

„Prostory scény jsou každý den dezinfikov­ány ozonovým generátore­m, všechny povrchy jsou ošetřeny dezinfekcí a hned u vstupu je zajištěna dezinfekce rukou,“hlásí za pražské Divadlo Ungelt zdejší umělecký šéf Pavel Ondruch. Jeho scéna patří k těm, kterých se nově dotkne nutnost nosit roušky pro úplně všechny diváky nezávisle na počtu.

Naopak velké scény řeší, jak se vypořádat s hraniční pětistovko­u povolených diváků. Pražské Národní divadlo, které disponuje hned čtyřmi velkými domy, hodlá diváky důsledně dělit dle sektorů přízemí, balkony a galerie. „V žádném z nich nemůže být více než 500 diváků. Jejich příchod, pobyt i odchod zorganizuj­eme tak, abychom návštěvník­y sektorů důsledně oddělili, včetně občerstven­í a šaten,“předeslal ředitel Jan Burian.

 ??  ??
 ?? Foto: Národní divadlo ?? Stát jsem já Z března odloženou premiéru Mikuláškov­y inscenace hry Vincenta Macaigneho uvedou ve Stavovském divadle 8. září.
Foto: Národní divadlo Stát jsem já Z března odloženou premiéru Mikuláškov­y inscenace hry Vincenta Macaigneho uvedou ve Stavovském divadle 8. září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia