Dnes Prague Edition

Virus se nejvíce šíří v Praze

- — Eva Zahradnick­á

Před dvěma měsíci dělal hygienikům těžkou hlavu důl Darkov v Moravskosl­ezském kraji. Teď se počínající komunitní šíření nemoci covid-19 stává potíží hlavního města. Každý den v Praze přibývají desítky nových potvrzenýc­h případů, ve čtvrtek večer to bylo 76 dalších nakažených. „Do oranžové barvy (semaforu), tedy vyššího stupně rizika, který označujeme za počínající komunitní šíření nemoci covid-19, zařazujeme hlavní město Prahu,“potvrdil včera odpoledne ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Riziko se v Praze zatím pohybuje na spodní hraně daného limitu, proto se přistupuje zatím jen k mírným opatřením proti šíření nákazy.

Nošení roušek se nově rozšiřuje na celou městskou hromadnou dopravu, tedy do metra, autobusů, i tramvají, zakrývat si ústa a nos bude povinné i ve vnitřních prostorech Letiště Václava Havla. „Okolo 25 procent denního nárůstu nemocných tvoří cizinci,“řekla vedoucí pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Roušky se doporučují i ve všech prostorách škol.

Okolo 25 procent denního nárůstu nemocných tvoří cizinci.

Zdeňka Jágrová šéfka pražských hygieniků

Nejčastěji se lidé v Praze nakazí při společensk­ých akcích, jako jsou návštěvy barů či tanečních klubů.

Čtvrtinu nakažených v Praze tvoří cizinci. Dvacet osm nemocných je i mezi personálem a klienty v jednom z pražských domovů seniorů.

„Nedokážeme určit zdroj nákazy asi u 25 až 30 procent osob a bohužel tohle procento neklesá,“upozornila pražská hygienička Zdeňka Jágrová. „Praha se neustále pozvolna zhoršuje, trend je patrný. A je to patrné i u obyvatelst­va staršího 65 let. Je v rukou Pražanů, kam se to bude vyvíjet,“apelovala hygienička Jágrová. Pokud by se v hlavním městě situace zhoršovala, hrozí další restrikce. Musela by se třeba rozšířit povinnost nošení roušek. Omezily by se noční provozy restaurací, počet lidí na hromadných akcích či provozy mateřinek a škol. Dobrou zprávou je, že v pražských nemocnicíc­h leží s nákazou koronavire­m jen dvacet pět lidí. Věkový průměr všech pražských nemocných se pohybuje okolo 30 let. Onemocnělo i hodně teenagerů. Do skupiny mladších školních dětí nemoc zatím nepronikla.

Zelené okresy na venkově

Nově také vykazují na ministersk­ém semaforu zelenou barvu

– tedy první stupeň rizika – středočesk­é okresy Kolín a Příbram, jihomoravs­ké Brno-město a Žďár nad Sázavou na Vysočině. „Situace je pod kontrolou, pouze okres Žďár nad Sázavou má určitý zásah do zranitelný­ch skupin,“řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Jde o nakažené z rodinné oslavy sedmdesátý­ch narozenin. Vyšší výskyt nemoci covid-19 u seniorů tedy souvisí s dohledáván­ím kontaktů z minulého týdne. „V ostatních okresech jde zejména o návaznost na hromadné akce, výskyty v rodině, na pracovišti a částečně se objevují náznaky, kdy již není znám zdroj nákazy, ale je to minimální procento. Proto se tam nastavují jen minimální opatření třeba v rámci podniku či rodiny,“doplnila Rážová. Ministerst­vo bude nově semafor aktualizov­at každý týden. Dosud byl interval čtrnáctide­nní. Ke zlepšení situace došlo na aktuálním semaforu v okrese Frýdek–Místek, který byl zelený a teď tam není žádné riziko.

Od 1. září platí na území republiky povinnost nosit roušky v zařízeních zdravotníc­h a sociálních služeb, ve veřejné dopravě a na úřadech. Na vnitřní akce nad sto osob bude vstup jen s rouškou, karanténa se zkracuje na deset dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia