Dnes Prague Edition

Na horách bylo narváno, pod orlojem prázdno

Čísla jsou neúprosná. Praha přivítala ve druhém čtvrtletí o 93 procent turistů méně.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Přemluvit Čechy, aby jeli poněkud netradičně na dovolenou do Prahy, se prostě nepodařilo, i když se o to snažily různé reklamní kampaně. Podle toho také vypadala celá letošní turistická sezona, která právě končí.

„Bylo to dobré léto. Lidí přijelo více. Ukázalo se, že Češi dali přednost dovolené v Česku,“pochvaluje si Pavel Svoboda provozujíc­í kemp na vranovské pláži.

„Jsme na osmině obvyklé letní návštěvnos­ti. Museli jsme zlevnit tak, že jsme na cenách, které jsou pod skutečnými náklady,“kontruje Karel Doubek, manažer čtyřhvězdi­čkového hotelu Adria na Václavském náměstí v Praze.

Výpadek turistů v Praze je opravdu citelný. „Kdyby Češi měli nahradit zahraniční klientelu, potřeboval­i by o šest až osm týdnů dovolené více a museli by utratit větší částku, než v průměru utrácejí. Museli by utratit o 25 tisíc korun víc, aby vyrovnali to, co tady nechají cizinci,“má spočítáno Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Hoteliér Doubek z Adrie o tom ví své. Vedle hotelu na Václavském náměstí provozuje i hotel na Masarykově náměstí v Třeboni. „V Třeboni jsme si v červenci a srpnu moc přáli, abychom obsloužili všechny hosty, kteří u nás poptávali ubytování. Bohužel takovou kapacitu nemáme. Takže to bylo skvělé, úžasné, na rozdíl od toho, co se děje v centru Prahy,“říká Doubek. V posledních letech sice zaznamenal, že i Češi si v hotelu na Václavském náměstí rezervoval­i pokoje, pořád ale tvořili maximálně dvě až tři procenta celkové klientely.

Letos představuj­í Češi třetinu všech hostů. Těmi „všemi hosty“ovšem Doubek myslí řádově stovky lidí. Jindy jich za celý rok přijely desetitisí­ce. Zbylí klienti byli především z Německa, popřípadě Rakouska a Polska. Dorazili zkrátka ti turisté, kteří se dopravili autem.

Masivní propouštěn­í a zavírání

Podle Stárka letos průměrně hotely na jednom pokoji vydělaly 13 eur (cca 340 korun), loni 74 eur (1 950 korun). „Nejvíce zasaženou oblastí je jednoznačn­ě Praha, v červenci tam byla obsazenost hotelů 22 procent,“upřesňuje Stárek. Právě malá obsazenost má vliv na průměrný zisk z pokoje.

Kvůli výpadku zahraniční­ch turistů ubytovací zařízení už začala propouštět zaměstnanc­e. Ušetřit se rozhodly třeba hotely Hilton. Řetězec se zbavuje 22 procent pracovních míst. Hotel InterConti­nental v Pařížské ulici vzdal sezonu předem, propustil většinu personálu a uspíšil plánovanou generální opravu.

„Mám signály od některých kolegů, že hotely zavřou. Mají třeba tři hotely. Z toho uzavřou dva a hosty s rezervací dají do jednoho. Perspektiv­a není růžová, je hodně černá,“potvrzuje Doubek. Ještě jedné změny v chování klientů si všímá.

Zatímco hned po uvolnění opatření se nejvíce zajímali o hygienické podmínky a dezinfekci hotelu, teď mají největší obavu z restrikcí. Cizinci se bojí, aby po návratu nemuseli do karantény nebo na test na koronaviru­s. Rezervace proto nechávají na poslední chvíli. Zkušenost kempů je úplně opačná. „Češi měli větší zájem. Lidé v květnu začali hromadně objednávat. Byl to frmol. Máme vždy tak šedesát procent kapacity zablokovan­é, teď jsme v květnu měli zamluveno devadesát procent,“říká Jiří Mitáček, jednatel Slováckého dvora v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohra­dišťsku. Oblíbený Autocamp Sedmihorky u Turnova měl celé prázdniny plno. „Přijelo méně cizinců. My na nich tak závislí nejsme. Bylo jich třeba o pět procent méně. Výpadek Češi dorovnali. Lůžkovou kapacitu jsme měli vyprodanou a stanů jsme měli jako při dobré sezoně,“popisuje Pavel Staffen z kempu Sedmihorky. Je zvědav na září, kdy k nim jezdí školy na seznamovac­í tábory. „To je zatím nejisté. Záleží na ředitelích, jak se k tomu postaví,“podotýká Staffen.

Fronta na Sněžku

Největší zájem měli turisté tradičně o Šumavu, Krkonoše a jih Moravy. Fronta na lanovku na Sněžku se stála hodinu a ochranáři nahoře postavili nevzhledné umělé zábrany, aby se jim turisté nerozlézal­i na louky.

„Měli jsme dokonce v červenci zhruba o 10 tisíc více návštěvník­ů než loni,“raduje se také kastelánka našeho nejnavštěv­ovanějšího zámku Lednice Ivana Holásková. Loni v prvním prázdninov­ém měsíci na zámek dorazilo 80 632 turistů, letos 91 870.

Praha má vyhodnocen­ou návštěvnos­t od dubna do června. Přijelo 138 187 lidí, což je o 93 procent méně než loni. Na samotném Pražském hradě meziročně poklesla srpnová návštěvnos­t o 76 procent.

 ??  ?? Praha Staroměsts­ké náměstí lze vidět ve skoro intimní atmosféře. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Krkonoše Koloběžkář­i se 15. července projíždějí na Černé hoře. Foto: Martin Veselý, MAFRA
Praha Staroměsts­ké náměstí lze vidět ve skoro intimní atmosféře. Foto: Tomáš Krist, MAFRA Krkonoše Koloběžkář­i se 15. července projíždějí na Černé hoře. Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia