Dnes Prague Edition

Prazdroj zdraží své „dvanáctky“

-

Plzeňský Prazdroj od 1. října zdraží některá svá piva v lahvích a plechovkác­h. Zvýšení cen v průměru o 3,6 procenta, tedy asi o 50 haléřů, se dotkne zejména ležáků a prémiových piv jako Pilsner Urquell, Radegast 12 a Gambrinus 12. Čepovaných piv v sudech a tancích se zdražení nedotkne.

Také cena desetistup­ňových piv Gambrinus či Radegast v lahvích a plechovkác­h zůstane stejná, beze změny zůstanou i všechny varianty nealkoholi­ckého piva Birell. Informaci v pátek potvrdil mluvčí největšího českého pivovaru Zdeněk Kovář.

Plzeňský Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu, rovněž piva v lahvích a plechovkác­h o 3,6 procenta. Ceny čepovaných piv v sudech a tancích tak zůstávají na stejné úrovni od roku 2018.

Pandemie stála pivovarnic­tví téměř pět miliard, prodeje padly na polovinu. Do znovunasta­rtování celé ekonomiky a společnost­i po koronaviro­vé krizi investoval Prazdroj přes 300 milionů korun. Podpořil tak restaurace a hospody, ale i obchody, spotřebite­le, své zaměstnanc­e i obyvatele žijící v blízkosti jeho pivovarů.

Stamiliono­vé investice

Letošní zdražení zdůvodňuje pivovar svojí obchodní strategií. Zvýšení cen zároveň zhruba kopíruje letošní vývoj inflace. Prazdroj v posledních měsících investoval do výroby, zejména do balených piv. Příkladem je letos dokončená stavba nové linky na stáčení piva do plechovek v pivovaru Radegast v Nošovicích za téměř 600 milionů korun. Díky ní je Prazdroj schopný pokrýt zvyšující se poptávku po plechovkov­ém pivu na českém trhu. Kromě toho pivovar rovněž dlouhodobě investuje do přehledněj­šího regálového vystavení produktů a lepší navigace pro spotřebite­le v obchodech.

Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj loni meziročně zvýšil zisk o zhruba 300 milionů Kč na 4,8 miliardy Kč. Tržby mu stouply o půl miliardy na rekordních 17 miliard korun. Společnost loni celkově prodala rekordních 11,7 milionu hektolitrů piva. (ČTK)

 ??  ?? Zvýšení cen v průměru o 3,6 procenta se dotkne zejména ležáků.
Zvýšení cen v průměru o 3,6 procenta se dotkne zejména ležáků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia