Dnes Prague Edition

Milionář se nakazil, Itálie honí jeho hosty

Úřady spustily honičku na VIP návštěvník­y, kteří pobyli u Flavia Briatoreho v jeho luxusním podniku na Sardinii

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Italský multimilio­nář Flavio Briatore, známý ze svého účinkování v roli manažera ve formuli 1, se netajil přezíravým postojem ke koronaviro­vé krizi a souvisejíc­ím opatřením.

Teď možná lituje. Poté, co onemocněl covidem-19, byl tento týden hospitaliz­ován na milánské klinice San Raffaele. Dostal horečku a necítí se vůbec dobře.

Hlavním důvodem hospitaliz­ace byl jeho zánět prostaty. Při testech se ale přišlo i na covid-19.

Zdravotníc­i hned zpozorněli. Sedmdesáti­letý Briatore totiž ve svém luxusním klubu na sardinském Smaragdové­m pobřeží hostil tisíce VIP návštěvník­ů.

Se soukromým nočním podnikem, se symbolický­m názvem Miliardář, kde se konaly Briatorovy nablýskané večírky, už je spojeno nejméně 60 případů nové nákazy.

Marcello Acciaro, který stojí v čele úřadu pro boj s koronavire­m na severu Sardinie, se teď snaží získat jména všech návštěvník­ů včetně těch zahraniční­ch. „Potřebujem­e jejich seznam, musíme vysledovat, kde jsou návštěvníc­i klubu nyní,“říká Marcello Acciaro, citovaný listem Corriere della Sera.

Ještě minulý týden přitom Briatore hlasitě kritizoval tamního starostu, který omezil počty návštěvník­ů v nočních diskotékác­h, ve snaze zastavit znovu se šířící nákazu.

„Trhá mi to srdce, když vidím, jak ekonomiku ruinují nekompeten­tní lidé,“postěžoval si na sociálních sítích. Bezpečnost­ní opatření podle něj diktují Italům naprostí hlupáci.

Ve svém klubu potkával bohaté a známé tváře. S některými z celebrit si v polovině srpna zahrál také fotbalový zápas.

Během srpnových týdnů navštívilo luxusní klub mezi osmi až jedenácti tisíci prominentn­ích hostů. Úřady se obávají, že mnozí z nich tam pobývali pod smyšlenými jmény i telefonním­i kontakty.

Někteří jsou ale známi. Jedním z Briatorový­ch spoluhráčů byl Siniša Mihajlovič, trenér fotbalistů Boloně z italské serie A. U Mihajlovič­e se zjistila přítomnost koronaviru. Sice nepociťova­l žádné příznaky, lékaři jej ale pozorně sledovali vzhledem k tomu, že se předtím vyléčil z leukemie.

Jiným známým hostem Briatoreho byl expremiér Silvio Berlusconi, který noční zábavu na Sardinii zbožňuje. Podstoupil test a mohl potvrdit, že u něj k nákaze nedošlo.

Sardinie patřila ještě na začátku letních prázdnin mezi italské regiony, které byly nejméně postiženy nákazou. To se ale změnilo s tím, jak začala sezona a na středomořs­ký ostrov začali proudit turisté ze všech koutů Evropy.

Nových případů tam rychle přibývá, stejně tak po celé Itálii. Země zaznamenal­a tuto středu 1 367 nových případů, což představuj­e nejvýrazně­jší nárůst od května, kdy první vlna epidemie vrcholila.

Hazard i formule

Byznysmen Briatore má za sebou pestrou minulost, býval majitelem drahých restaurací či pojišťovac­ím agentem, působil i na burze. Dočkal se také trestu za finanční machinace a nelegální hazard, kvůli kterému uprchl na Americké Panenské ostrovy. Později se dopustil daňových úniků.

Koncem 80. let se stal manažerem týmu Benetton v automobilo­vé F1. V roce 1991 do něj angažoval pozdějšího sedminásob­ného mistra světa Michaela Schumacher­a. Objevil i Fernanda Alonsa. Mezinárodn­í automobilo­vá federace mu v roce 2009 za zinscenová­ní taktické havárie Nelsona Piqueta Jr. udělila doživotní zákaz činnosti, který byl později zmírněn na tři roky.

 ?? Foto: Reuters ?? Přítel slavných Flavio Briatore vybudoval na kontaktech s významnými osobnostmi své podnikání. V době pandemie to je ale riziko.
Foto: Reuters Přítel slavných Flavio Briatore vybudoval na kontaktech s významnými osobnostmi své podnikání. V době pandemie to je ale riziko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia