Dnes Prague Edition

Americký teenager je bohatý díky „rasismu“

Nejvlivněj­ší americká média z něj udělala rasistu. Teď mu platí odškodné, aby se vyhnula soudu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Nick Sandmann byl málem obětí „boje proti rasismu“. Teď je zřejmě jedním z nejbohatší­ch středoškol­áků v Americe. Celkem chce odškodné ve výši 800 milionů dolarů. A vyhrává.

Je to pravý americký sen, ale po pořádné noční můře. Z mladíka, jehož budoucnost málem zničila v šestnácti letech neprofesio­nální média, se nakonec díky tomu stal boháč.

Nick Sandmann se teď kvůli republikán­skému sjezdu, kde taky mluvil, vrátil na místo činu. Jako očištěný vítěz. Možná si na ten rok a půl starý případ vzpomenete. Mladík s červenou kšiltovkou kouká do očí indiána s bubínkem a křečovitě se usmívá.

To video trvalo něco přes tři minuty a přivedlo Ameriku do hysterické­ho stavu. Vážně se kvůli němu říkalo, že Trumpovi voliči jsou nacisté. Že střední školu, odkud Sandmann pochází, by bylo potřeba vypálit do základů i se studenty. Jedna herečka dokonce slíbila kvalitní orální sex tomu, kdo mu nafackuje.

Sandmann byl v médiích předváděn jako ukázkový rasista, teď za to kasíruje odškodnění. Nejsou v tom žádné právní kličky. Prostě neudělal vůbec nic z toho, co na něj hodili. A čím ho málem popravili.

Necelé čtyři minuty videa, které se v lednu 2019 octlo ve všech médiích a jež mělo desítky milionů zhlédnutí na sociálních sítích, ukazovaly, jak před Lincolnový­m památníkem ve Washington­u skupina mladíků obklíčila chudáka indiána, jeden z nich se na něj „arogantně kření“, jak se to tehdy popisovalo, jeho spolužáci se mu smějí. Nebezpečný incident, při němž bílí středoškol­áci prý takřka zaútočili na pokojnou indiánskou demonstrac­i. Bylo to jako výbuch bomby, půlka Ameriky byla ve varu. Hodně tomu pomohlo, že červené kšiltovky, které někteří studenti měli, nesly Trumpovo heslo „Udělejme Ameriku opět skvělou“. Tím to bylo jasné, nikdo se už nepotřebov­al na nic ptát. Vše hezky zapadalo do vzorečků.

Kongresman­ka Deb Naalandová

řekla, že šlo o „ukázku čisté nenávisti, neúcty a netoleranc­e“. Podobné pobouření křičelo z reakcí demokratic­kých politiků a řady novinářů, přičemž i jeden z redaktorů CNN chtěl Sandmanna fackovat. Ostatně zpravodajs­tví ve většině médií mělo od první vteřiny jasno. Na střední katolickou školu v kentuckém Covingtonu, odkud oni mladíci byli, přišly první výhrůžky smrtí, takže škola byla zavřena. Přijeli tam také demonstran­ti až z Chicaga.

Jenže pak vyplavalo druhé video. Trvalo víc než hodinu a všechno bylo úplně jinak. Chlapce naopak hnusně uráželi členové černošské sekty, kteří byli z prvního videa úplně vystřiženi, a vyhazovali jej z Ameriky. Provokoval i „obklíčený“indián, na něhož se Sandmann „arogantně křenil“. Média ze studentů, aniž si to prověřoval­a, pohotově udělala malé rasisty, protože to tak chtěla vidět. A protože měli ty čepice.

USA fungovaly jako na klíček

Dlouhé video ukázalo, že na místě byly tři demonstrac­e. Proti potratům, jíž se zúčastnili středoškol­áci z Kentucky, za práva indiánů a pak taky nějaká akce obskurní sekty, jež si říká Černošští hebrejští izraelité. Tvrdí, že jsou potomky ztracených židovských kmenů, a jsou označováni za černošské rasisty.

Právě ti zřejmě všechno odstartova­li, když klukům z Kentucky začali nadávat, že jsou „buzny“, „pánbíčkáři“, „bílí suchaři“a „plody incestu“. Napadení začali skandovat svůj školní pokřik, aby je přerušili, a do toho se rozhodl zasáhnout účastník indiánské demonstrac­e, postarší muž jménem Nathan Phillips. S bubínkem si to namířil do středu mladíků a pak se postavil přímo před Sandmanna, který se ani nehnul, natož aby mu zahradil cestu. Jeho „arogantní křenění“v celkovém kontextu najednou vypadalo mnohem víc jako bezradný úsměv. Sandmann nic neřekl, nijak se nepohnul, přestože Phillips mu bubnoval před obličejem.

Amerika rozhořčeně mluvila o rasismu a nesnášenli­vosti, ale na dlouhém videu obojí najednou nešířili středoškol­áci, nýbrž „oběti“. Na záznamu nebylo ani slyšet, že by středoškol­áci skandovali „Postavte tu zeď“, z čehož byli obviněni. Zato bylo najednou slyšet, že jim černoši absurdně říkají, aby se vrátili do Evropy, že tady nejsou doma, a že jeden indián středoškol­ákům říká „tohle je naše země“.

Amerika jako by byla v kolektivní hypnóze. Národ, přesněji jeho polovina, a takřka všechna média fungovala jako na klíček. Nejvíc to odnesl Nick Sandmann, mladík v červené trumpovské kšiltovce. Nikdo se na nic neptal, nic neověřoval, vše bylo dopředu jasné. To není nějaká metafora: odkaz na ikonické čepice s trumpovský­m sloganem „Udělejme Ameriku opět skvělou“byl tehdy ve většině titulků první vlny. Bylo to jako nálepka. A návod, jak to chápat „správně stranicky“.

Sandmanna tudíž nikdo neposlouch­al, když se hájil.

Teď je z něj díky tomu boháč.

CNN, zaplať 275 milionů

Sandmann totiž zažaloval CNN, Washington Post, televize NBC, ABC a CBC, New York Times, vydavatels­tví Gannett, jež vydává například deník USA Today, a časopis Rolling Stone. Celkem šlo o odškodnění ve výši 800 milionů dolarů. Na kluka, který neměl ještě ani maturitu, to bylo pořádné sousto.

Jenže on vyhrává.

CNN, po níž chtěl 275 milionů dolarů, podlehla letos v lednu jako první a dohodla se na mimosoudní­m vyrovnání. Výše je tajná. V červenci totéž udělal Washington Post. Žalovaná částka byla 250 milionů, přesně totéž, kolik za list zaplatil jeho nový vlastník. Washington Post, který si s příchodem Trumpa dal do záhlaví heslo Demokracie umírá v temnotě, psal nepravdy o Sandmannov­i v sedmi článcích a tweetech, které je na internetu propagoval­y. Nakonec bylo rozumnější a zřejmě levnější to zabalit a diskrétně se dohodnout se Sandmannov­ými právníky na odškodnění.

V den, kdy došlo k dohodě, bylo Sandmannov­i zrovna osmnáct let.

Tento týden se vrátil na „místo činu“.

Mluvil pro republikán­ský sjezd o tom, jak ho média chtěla „zrušit“a on se nedal. Stál na místě, kde se to tehdy stalo, na washington­skému Mallu poblíž Lincolnova památníku. Nakonec si nasadil i tu červenou čepici. Vypadal stejně jako tehdy, jen měl místo červené bundy kravatu a byl možná o moc moc milionů bohatší.

Médií nemusí být nikomu moc líto. Sypání popela na hlavu nenastalo ani po zveřejnění onoho dlouhého videa. Tady je pár amerických titulků, z jednoho „dne poté“, jak je tehdy přetiskla MF DNES: Obránci středoškol­áků, ušetřete nás svých falešných starostí o ty děti; Pořád jsme viděli, co jsme viděli; Ti v trumpovský­ch čepicích nejsou nevinné děti; Obyvatelé Kentucky, zamyslete se nad tím, že jste země plná bílých neonacistů.

 ??  ?? Inkriminov­ané video Zejména na základě této scény spustila některá americká média kampaň odsuzující mladého teenagera jako exemplární­ho rasistu. Žádný z novinářů v těchto médiích se neobtěžova­l ověřit si, co je skutečně na celém videu. Pak se nestačili divit. A nyní platí a platí... Zdroj: video New York Times
Inkriminov­ané video Zejména na základě této scény spustila některá americká média kampaň odsuzující mladého teenagera jako exemplární­ho rasistu. Žádný z novinářů v těchto médiích se neobtěžova­l ověřit si, co je skutečně na celém videu. Pak se nestačili divit. A nyní platí a platí... Zdroj: video New York Times
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia