Dnes Prague Edition

Vnuk velitele si z Osvětimi udělal vlastní byznys

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Vystupoval v televizníc­h pořadech, o národním socialismu jezdil vyprávět do škol, pořádal komentovan­é prohlídky Osvětimi a založil dobrovolni­ckou organizaci, jejímž cílem měla být podpora tolerance a šíření osvěty o holokaustu.

Hans-Rainer Höss, který vystupuje pod svým druhým křestním jménem Rainer, měl k tomuto tématu velmi blízko: jeho děd Rudolf Höss byl tři roky hlavním velitelem koncentrač­ního tábora v Osvětimi. Kromě toho také členem NSDAP a SS a válečným zločincem odsouzeným v norimbersk­ém procesu k trestu smrti. Zemřel na stejném místě, kde během šesti let zahynulo 1,4 milionu lidí – na šibenici za jedním z osvětimský­ch krematorií.

Vystupovat jako protipól svého děda se nyní 55letému Rainerovi dařilo do takové míry, že jedna z přeživších z Osvětimi, Eva Mozesová Korová, jej symbolicky adoptovala za svého syna. O jejich vztahu a „společném boji proti neonacismu, antisemiti­smu, rasismu a xenofobii po celém světě“, jak se píše v anotaci, také vznikl dokumentár­ní film nazvaný Enkel (Vnuk).

Ani ne po roce ovšem Mozesová Korová své gesto vzala zpátky. „Myslela si, že pomůže člověku, kterého pronásledu­jí démoni jeho rodinné minulosti. Když zjistila, že jeho potíže jsou příliš rozsáhlé, přátelský vztah s Hössem po osmi měsících v roce 2015 ukončila. Ten člověk má být ve vězení,“řekl na adresu Rainera Hösse její syn Alex Kor.

Protinacis­tická celebrita

Od začátku devadesátý­ch let německé soudy Hösse za podvody, zpronevěru, falšování dokumentů a vyhrožován­í odsoudily nejméně čtrnáctkrá­t, naposledy letos v létě.

O minulosti svého děda se Rainer Höss dozvěděl během svého dospívání; ještě před deseti lety ale pracoval jako kuchař v Bádensku-Württember­sku na jihozápadě země. Až v roce 2010 mu zajistila pozornost reportáž izraelskéh­o novináře Eldada Becka, který s ním koncentrač­ní tábor v Osvětimi navštívil. O Hössovi se začalo mluvit, stal se hostem diskusních pořadů známých televizníc­h stanic v Německu

i v zahraničí, k sedmdesáté­mu výročí osvobození Osvětimi si jej pozvala americká CNN.

Obchod s utrpením a podvody

Aby ještě více zdůraznil, že s minulostí své rodiny nechce mít nic společného, nechal si na hruď vytetovat židovskou hvězdu a nápis

„Nikdy nezapomene­me“. Posléze se ale začaly objevovat i temnější stránky Hössovy osobnosti. Sbírku historický­ch fotografií, které měl původně věnovat židovskému památníku, se snažil místo toho prodat. Židovské obce v Německu a Izraeli jej obviňovaly z toho, že se na utrpení milionů lidí snaží finančně vydělat. Koncem června pak soud v bádensko-württember­ském Leonbergu Rainera Hösse odsoudil za podvod k osmi měsícům odnětí svobody.

Höss si v tomto případě od německého podnikatel­e, jednoho z dědiců obuvnickéh­o impéria Salamander, 80letého Petera Rüsche, půjčil 17 tisíc eur. V přepočtu téměř 450 tisíc korun mělo jít na výrobu filmu o holokaustu, který Höss údajně také sám produkoval. Ve skutečnost­i spíš Höss peníze potřeboval na splacení části svých četných dluhů. Höss se k případu zatím nechce vyjadřovat, ale s právníky prý zvažuje „další postup“.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vnuk proti odkazu svého děda Rainer Höss, vnuk velitele Osvětimi, hovořil o zločinu holokaustu například v Torontu v listopadu 2019.
Foto: Profimedia Vnuk proti odkazu svého děda Rainer Höss, vnuk velitele Osvětimi, hovořil o zločinu holokaustu například v Torontu v listopadu 2019.
 ?? Foto: Profimedia ?? V zajetí Spojenců Rudolf Höss vybudoval Osvětim a poté jej na rozkaz Himlera přeměnil na největší nacistický vyhlazovac­í tábor.
Foto: Profimedia V zajetí Spojenců Rudolf Höss vybudoval Osvětim a poté jej na rozkaz Himlera přeměnil na největší nacistický vyhlazovac­í tábor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia