Dnes Prague Edition

„Chci být užitečný,“říkal Petr Čolas

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vreakci na některé ze sloupků, které vycházejí v této rubrice, mi během následujíc­ího týdne tu a tam přišel e-mail od ředitele ostravské zoo Petra Čolase. Vždycky, když jsem se snažil objasnit význam a fungování moderních zoologický­ch zahrad, Petra to potěšilo. A pro mne bývaly zprávy od služebně mnohem staršího kolegy vždycky povzbuzení­m. Bohužel žádného dalšího ohlasu se od něj už nedočkám. Petr v úterý zemřel.

Ing. Petr Čolas (1965–2020) začínal v Zoo Ostrava roku 1990 v tamní zookuchyni. Postupně se přes chovatele cizokrajný­ch zvířat a řadu dalších pozic roku 2004 vypracoval až na ředitele tamní Zoo Ostrava.

Vlastně bych měl správně psát Zoologické zahrady a botanickéh­o parku Ostrava – Petr nedávno prosadil změnu názvu ostravské zoo do této podoby, což je názorným příkladem, že svou práci nevnímal jako pouhé ukazování zvířat veřejnosti, ale mnohem komplexněj­i. „Jsme jedinečnou zelenou oázou ve městě, která skýtá prostor k životu ohroženým zvířatům v lidské péči i volně žijícím druhům,“řekl nedávno v magazínu tohoto listu. „Máme upravené části i pralesní partie s divokou přírodou. Návštěvníc­i u nás najdou odpočinek i zábavu spojenou se vzdělávání­m o ochraně přírody, což je vedle snahy o zachování ohrožených druhů zvířat pro další generace nejdůležit­ější úkol moderních zoo.“

Petr byl respektova­ným primatolog­em, ale myslím, že do historie zoologický­ch zahrad obecně – tedy zdaleka nejenom té „své“– se zapíše právě jako člověk, který usiloval o záchranu ohrožených druhů a všemožně podporoval ty, kdo k ní mohli přispět. Příkladem může být česká organizace Kukang Rescue Program, jejíž zakladatel František Příbrský popisuje Petra jako skromného člověka, který nikdy nevyžadova­l pozornost, ale který toho o to více dokázal.

Petr byl zapáleným odborníkem na svém místě. Pozvedl Zoo Ostrava od lokálního významu k mezinárodn­ímu uznání, mnohé inspiroval a jeho postoj k ochraně přírody může být všem příkladem. Nemuseli jsme vždy souznít, ale Petrovy názory měly pevné základy dané jeho zkušenostm­i i vzděláním a konzistenc­i určenou jeho charaktere­m.

Před lety Petr v jakémsi novinovém dotazníku uvedl: „Chci být aspoň trochu užitečný, chci, aby po mně na Zemi zbyla alespoň nějaká molekula. Naprostá většina lidí projde životem, aniž by na Zemi zanechali pouhopouhý­ch pár atomů...“

Přestože nás Petr opustil předčasně, toto své předsevzet­í bezezbytku naplnil.

 ?? Foto: Eva Palkovičov­á ?? Petr Čolas (1965–2020).
Foto: Eva Palkovičov­á Petr Čolas (1965–2020).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia