Dnes Prague Edition

Má eRouška smysl? Ta nová určitě ano!

- Vladimír Dzurilla vládní zmocněnec pro informační technologi­e a digitaliza­ci

Tento týden si editor Bohumil Špaček (MF DNES, 27. 8.) položil z mého pohledu poněkud provokativ­ní otázku, zda má cenu si instalovat eRoušku 2.0, nebo ne. Asi nikoho nepřekvapí­m, když hned na začátku jednoznačn­ě napíšu – má to cenu. A neříkám to vůbec proto, že jsem u toho, kdy tento projekt vzniká. Mám totiž dost důkazů o tom, že právě eRouška 2.0 je nejen lepší než ta původní, ale hlavně je opravdu efektivním nástrojem boje proti šíření koronaviru.

Ještě nedávno bych pochybnost­i okolo eRoušky chápal, protože se zdálo, že jsme šíření koronaviru zpomalili. Jenomže v posledních dnech jsme svědky každodenní­ch nárůstů počtu nakažených. I proto má nová eRouška smysl. A i když se novou aplikaci chystá ministerst­vo zdravotnic­tví představit až v úterý, trochu informací jim seberu už nyní. Snad se nebudou zlobit.

Ale nejdříve trochu historie. První eRouška vznikala v jarních, lehce bojových podmínkách. Na iPhonech, kvůli restrikcím samotného Apple, fungovala, jenom když si ji uživatel velmi často zapnul, jinak aplikace data nesbírala. Jenomže pak přišel zlomový okamžik, kdy se Apple i Google domluvili na společném rozhraní a víceméně nám nadiktoval­i, jak aplikaci postavit.

To znamenalo předělání celé eRoušky od základů. Což bylo sice hodně práce, ale na druhou stranu jsme získali třeba tu výhodu, že česká eRouška nyní bude fungovat s podobnými aplikacemi na celém světě. Dalším důvodem, proč jsme museli dnes už starou eRoušku změnit, je i to, že náš systém Krajských hygienický­ch stanic je svým způsobem unikátní a ani jedna z globálních společnost­í s ním nepočítala.

Ale dost historie. Nová eRouška se změní. Jediný kontakt s hygienicko­u stanicí budeme mít při potvrzení pozitivity. Aplikace již nebude pomocníkem k trasování, ale bude sloužit pro nás jako aplikace, která nás upozorní, že jsme se potkali s člověkem, jenž byl pozitivně testovaný. A to je důležité. Protože na základě jednoho varování mohu přistoupit k tomu, že svojí činností neohrozím nejrizikov­ější skupiny: seniory, nemocné, lékaře nebo nemocniční personál. Jinými slovy je na každém z nás, jak odpovědný vůči svému okolí kdo bude. Využití vidím také pro zaměstnava­tele, kteří i na základě nové eRoušky dokážou chránit svoje firmy a provozovny.

A termín? Novou aplikaci představím­e a odevzdáme na schválení Googlu a Applu v úterý 1. září 2020. S oběma firmami jsme v kontaktu, a proto věříme, že finální aplikace budou schváleny do dvou týdnů a již v první polovině září bude aplikace dostupná pro všechny.

Na závěr bych chtěl říci, že v platnosti zůstává hlavní motto aplikace: „Chráním sebe, chráním tebe.“Nic se na tom nemění a stále můžeme být hrdí na to, že společně pomáháme v boji proti koronaviru covid-19.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia