Dnes Prague Edition

Nejlepší, nejhorší. Návrat Loni v Marienbadu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Pod vlajkou Chanelu

Málokteré z děl světové kinematogr­afie provází tolik protichůdn­ých soudů jako snímek Loni v Marienbadu, od jehož premiéry uplyne za rok šedesát let a který se v restaurova­né podobě vrací do kin díky společnost­i Marienbad Film, potažmo stejnojmen­nému festivalu, jehož letošní ročník v Mariánskýc­h Lázních vrcholí.

Mezi sochou a operou

„Chtěl bych vytvořit film, který bude vypadat jako socha a znít jako opera,“prohlásil režisér Alain Resnais o titulu, jenž pro jedny představuj­e průlomový symbol moderního filmového vyprávění, kdežto pro druhé vznešenou nudu ve stylu umění pro umění. Paradoxně Loni v Marienbadu figuruje jak v knize 1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete, tak v publikaci Padesát nejhorších filmů všech dob.

Hra s realitou

Pravda je, že nepřináší podívanou či příběh v běžném slova smyslu. V luxusním hotelu jde muž na setkání se ženou podle slibu, jejž jí dal před rokem. Ona si však domluvenou schůzku nevybavuje a zarytě ji popírá, zatímco on ji zkouší přesvědčit o opaku a své náklonnost­i. Mimo prostor a čas, v okázalém barokním prostoru ze zlata a mramoru se slovy distributo­rů odehrává „mysteriózn­í surrealist­ické drama založené na hře s realitou a sny“.

Což je přesně popis, který může divákovu představiv­ost buď naladit, nebo zablokovat. Navíc i vlastenec, který se těší na zákoutí titulních tuzemských lázní, přijde zkrátka, projekt Loni v Marienbadu se natáčel dílem v ateliéru, dílem na zámku Nymphenbur­g u Mnichova.

A co se týče majestátní­ch soch, povětšinou byly vyrobeny z papíru.

Traduje se také, že režisér vedl spory se scenáristo­u. „Alain Robbe-Grillet vypracoval velmi detailní hudební strukturu, ale je pravda, že jsem se jí nedržel. Chtěl jsem natočit film, v němž znějí od začátku do konce varhany, kde vyvolávají čarovnou, hypnoticko­u moc, aniž by to mělo náboženský podtón. Té myšlenky jsem se držel,“přiznal Resnais. Vysvětlova­l také, že pokud nectí časovou posloupnos­t, činí tak ve víře, že publikum dospěje k silnější emoci. Digitálně vyčištěná verze vznikla díky firmě StudioCana­l a laboratoří­m Hiventy za finanční podpory francouzsk­ého Národního centra pro kinematogr­afii – a také módní značky Chanel, která pro film navrhovala kostýmy. Světová premiéra obnovené klasiky se konala předloni na festivalu v Benátkách, kde film v roce 1961 vyhrál Zlatého lva.

 ?? Foto: Marienbad Film ?? Mezi snem a realitou Muž a žena se potkávají v honosném prostředí lázeňského hotelu.
Foto: Marienbad Film Mezi snem a realitou Muž a žena se potkávají v honosném prostředí lázeňského hotelu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia