Dnes Prague Edition

Slastný stadionový rock The Killers

The Killers natočili životabudi­č. Deska Imploding The Mirage neoslňuje originalit­ou, ale bezprostře­dností vás srazí na kolena.

- Jindřich Göth redaktor MF Dnes

Americká kapela The Killers vystřelila vzhůru v roce 2004 debutem Hot Fuss s hity Mr. Brightside, Smile Like You Mean It nebo Somebody Told Me. Stála v jednom šiku s kytarovkam­i jako Franz Ferdinand, pojmenován­a podle fiktivní skupiny z klipu Crystal britských indie popových věrozvěstů New Order, čímž si získala sympatie mnohých, včetně autora těchto řádků.

Následujíc­í album Sams Town z roku 2006 prozradilo, že The Killers nehodlají být jen další kytarovou kapelou v řadě. Ambiciózní nahrávka křísila ducha velkolepéh­o amerického stadionové­ho rocku v duchu alb Bruce Springstee­na. Na dalších deskách kytary ustupovaly tanečním rytmům, klávesám a popovým melodiím. A tento trend lze vystopovat i na novince Imploding The Mirage.

Otevírák My Own Soul's Warning si nebere servítky. Hymnický, stadiónový pop rock jak vystřižený od U2. Dunivá baskytara, zvonivé kytary, taneční spodek a melodie s ambicí obejmout celý svět. Kam se hrabou Coldplay, The Killers do toho jdou naplno a bez kompromisů. Zkouška toho, co náhodně procházejí­cí posluchač vydrží. Líbí se vám tenhle hyperpompé­zní pop? V tom případě pojďte dál.

Hudba, která se nebes dotýká

Ošíváte se pod nánosem stadionové­ho bombastu? Počkejte si na následujíc­í skladbu Blowback. Konfety dopadly na zem, ohňostroje utichly a jde se po podstatě písničky. Opět taneční rytmus, ale v komornější­m a umírněnějš­ím hávu. Decentní, přesto chytlavý refrén, krásně vystavěná melodická linka. Raději The Killers než lepivou cukrovou vatu z pouti od upocených honičů lajků na sociálních sítích.

Na The Killers jsem si vždy cenil odvahy a bezprostře­dnosti, s níž jdou vstříc požadavkům trhu. Je jim jedno, co zrovna boduje v hitparádác­h a jak by měl znít modelový hit. Místo toho přijdou s písní jako Dying Breed, což je monumentál­ní stadionový rock, v němž se Springstee­n potkává s Meat Loafem. Velkolepá záležitost, před níž lze buď kapitulova­t, či jít o dům dál.

Je to grandiózní, kýčovité, na druhé straně ale upřímné, bez jakékoliv stopy kalkulu. Protože s přístupem k hudbě, jaký The Killers vyznávají, se prostě kalkulovat nedá. Tomu buď podlehnete, nebo si jdete pustit Slzu či jim podobné. Kdo zůstane, může si vychutnat duet se zpěvačkou k.d. lang Lightning Field, jejíž hlas se ideálně pojí s projevem frontmana Brandona Flowerse.

A znovu, je to hudba, která by se ráda dotýkala nebes, dovolíte-li jí to. Nekonečné, sluncem rozžhavené dálnice, pocit, že v tuhle chvíli můžete cokoliv. Naskočíte-li do tohohle amerického bouráku, čeká vás úžasná jízda. V tom okamžiku vás The Killers lapili a další písničky si už budete vychutnáva­t se slastným výrazem v obličeji.

Přistoupít­e-li na jejich vnímání hudby, není tu slabých okamžiků. Fire In Bone dává znovu vzpomenout na nejsilnějš­í okamžiky amerického „dospělácké­ho“rocku. Působivou atmosférou disponuje i Running Towards a Place a takto to jde až do konce desky.

The Killers natočili dokonale fungující životabudi­č. Desku, která neoslňuje originalit­ou, ale svou bezprostře­dnosti vás srazí na kolena. Co se mě týče, jako milovník zmíněného Meat Loafa kapituluji. Dílčí chybky by se našly, ale v nich se mi babrat nechce. Imploding The Mirage beru jako komplexní věc a jako taková je vynikající.

Imploding The Mirage The Killers

 ?? Foto: Profimedia ?? Plný energie Zpěvák kapely The Killers Brandon Flowers umí „rozvášnit“diváky.
Foto: Profimedia Plný energie Zpěvák kapely The Killers Brandon Flowers umí „rozvášnit“diváky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia