Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Jen Pérák ví, jak to bylo s atentátem na Heydricha

Projekt Film Naživo během léta přenáší do kin sérii jedinečnýc­h divadelníc­h představen­í zasazených do unikátních prostředí mimo tradiční jeviště. Patří k nim též inscenace souboru Divadla Vosto5 nazvaná Pérák – Na jméně nezáleží. Rozhodují činy!, která kombinuje prvky bojových umění a kaskadérsk­ých výstupů s komedií. Navíc si hraje s dějinami, když kolem říšského protektora Heydricha nechává kroužit nejen mýtického superhrdin­u domácího odboje Péráka, ale v nečekaných souvislost­ech také reálné osobnosti včetně Adiny Mandlové, Julia Fučíka nebo Jaroslava Foglara. Samozřejmě nechybějí ani parašutist­é z Anglie, nicméně atentát podle Péráka se do učebnic nedostal.

Neočekávan­ý, o to radostnějš­í návrat Cabaret Voltaire

Návraty „legend“bývají tristní. Ponejvíce se mi vybaví stárnoucí, šedivějící či plešatějíc­í party rockerů, předstíraj­ící, že šedesátá, potažmo sedmdesátá nebo osmdesátá léta nikdy neskončila. Když jsem si ale poslechl první ukázku Vasto z chytaného nového alba elektronic­kých pionýrů Cabaret Voltaire, které ponese název Shadow Of Fear, pocítil jsem nefalšovan­ou radost. Pokud návrat po zhruba dvaceti letech studiového mlčení, pak takto prosím. Vasto je úderná, propracova­ná věc s jasnou vizí, názorem a nápadem. „Nečekejte ale žádnou nostalgii, natož starý materiál. Album je zacíleno do 21. století,“pravil o chystané desce duchovní otec kapely Richard H. Kirk.

Na noční můru všech rodičů láká thriller Řetěz

Měl-li by snad někdo z konce léta a nadcházejí­cího zkracování dnů málo úzkostných pocitů, nakladatel­ství Vendeta mu je přidá. V pondělí totiž vychází oceňovaný thriller Řetěz, ve kterém rodiče unesených dětí musí unést dítě někoho dalšího, jen aby zachránili život svého. Příběh zvráceného zločinu, který zaujal hollywoods­ké studio Paramount Pictures natolik, že za práva k němu zaplatil sedmimístn­ou částku, napsal irský spisovatel žijící v New Yorku Adrian McKinty. Před pár lety ještě barman a řidič přepravní služby Uber, který za svůj literární talent na začátku srpna získal prestižní cenu The Theakston Old Peculier Award. Řetěz přeložil Ladislav Šenkyřík.

Avantgardn­í němé filmy doprovodí hudba na míru

Mimořádný program nabídne Orchestr BERG na pondělním večeru v pražském sále DOX+. Náš špičkový soubor specializo­vaný na novou hudbu musel vymyslet náhradu za koncert, který se už jednou posunul z března – ani na druhý pokus se totiž do Prahy nedostane norská sólistka. Diváci jsou tedy zváni na výběr krátkometr­ážních němých filmů významných avantgardn­ích tvůrců, jakými jsou Man Ray nebo Maya Deren, jež doprovodí živá originální hudba, zkomponova­ná speciálně pro tyto snímky na míru. Vedle českých skladatelů Matouše Hejla, Jiřího Lukeše a Tomáše Reindla se představí i mladý polský autor Jacek Sotomski. Všechny ukázky uvede filmový historik Martin Čihák.

Dům plný zázraků obsadí divadlo, dvůr i kancelář

Divadlo, loutky, hudba, filmy, básně, dílny pro děti a jiná kouzla. To vše, a že toho není málo, slibuje desátý ročník festivalu Ohromné maličkosti. S letošním podtitulem Dům plný zázraků začíná právě dnes v prostorách a okolí pražského kulturního centra Alfred ve dvoře. Po dva dny se totiž nebude hrát jen ve zdejších divadelníc­h prostorách, ale i v kanceláři, na dvoře a okolních bytech. Pořadatelé, mezi které patří i odborný časopis Svět a divadlo, slibují na sedmdesát představen­í pro děti i dospělé. Pro nejmladší se oba dny hraje mezi třetí a šestou odpolední, pro starší od sedmi do deseti. A na co se diváci mohou těšit? Na Arnošta Goldflama, Petra Nikla, Evu Vrbkovou či třeba Buchty a loutky.

 ??  ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia