Dnes Prague Edition

Čistota tunelů chrání cestující i vlaky metra

Důkladné očistě metra pomáhá unikátní technika vyrobená na míru, při pandemii se na čistotu dbá o to více.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Cizinci zvyklí na podzemní dráhu z jiných zemí často oceňují čistotu pražského metra. MF DNES se proto vypravila do stanic a tunelů, aby zjistila, jak se taková noční očista na špičkové úrovni provádí. Každý mezistanič­ní úsek umyje přibližně stovka pracovníků dvakrát až třikrát ročně, v současné době se na úklid klade zvláštní důraz především kvůli covidu-19.

Podzemní dráha dokonce disponuje obřím vysavačem, který odstraňuje prach z tunelů. Dopravní podnik (DPP) má i dvě soupravy, které tunely umývají, a to, co tato technika nestíhá, dohánějí pracovníci údržby metra hadicemi napájenými z hydrantu.

Mohlo by se zdát, že zrovna čisté tunely nemají s koronavire­m nic společného. „Úklid má zcela jednoznačn­ě dobrý vliv na ovzduší v metru a omezuje prašnost. Znečištěné ovzduší zatěžuje imunitní systém lidí a jakékoli snížení této zátěže v současné situaci rozhodně pomáhá. Pokud by v metru bylo více prachu, existovalo by tam riziko, že se prach bude zvedat například při každém průjezdu soupravy,“vysvětluje Bohumil Kotlík, vedoucí Oddělení hygieny ovzduší a odpadů Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ).

Celosvětov­ý unikát

Je krátce po půlnoci a vysavačový i kropicí vlak jsou připraveny ve stanici linky B Florenc. Vysavač byl podle Milana Petráčka, vedoucího provozu tunelů, vyroben na zakázku v Německu a jde i v celosvětov­ém měřítku o unikát. „Jsou tu nádrže, ofuky, kompresory, velín, a když stroj běží, tak ho musí sunout lokomotiva, nikoli táhnout. Ale kvůli přesunům je tu i druhá lokomotiva vpředu. Strojvůdci mezi nimi přecházejí podle potřeby,“vysvětluje Petráček.

Velín zvenčí působí jako kabina lokomotivy, téměř patnáctile­té stáří stroje pak prozrazuje starší verze operačního systému Windows. Celý, asi dvacetimet­rový vlak se dvěma lokomotiva­mi čeká, než se na největším monitoru velína spustí starší verze operačního systému.

I když kvůli množství ovládacích prvků působí pracoviště složitě, obsluha je suverénní a ukazuje na bednu velikosti pračky, která je v rohu kabiny. „To je filtrace vzduchu, venku se při vysávání hodně práší,“ prozrazuje operátor. Fotograf, který byl před spuštěním stroje na venkovní plošině soupravy, se následně snaží také dostat do kabiny.

Podle Petráčka vysavač stíhá v tunelu dobře uklidit při maximální rychlosti 1,9 km/h. „Je to i proto, že kamery a senzory musejí mít dostatek času na to, aby se vysávací segment stačil zasunout, pokud by se v cestě objevila jakákoli překážka. V takovém případě se před překážkou vysávací lamely zasunou a pak zase vysunou, aby mohly pokračovat v práci,“dodává vedoucí provozu tunelů.

Princip je podobný tomu, když automyčka kopíruje tvar vozidla a její trysky či kartáče se zvedají a klesají v závislosti na podobě vozu. Prach přístroj nasává do zásobníku s vodní mlhou, aby se usadil u dna rezervoáru a nevyskočil znovu ven průduchy. Za jednu směnu zařízení stihne vysát jeden mezistanič­ní úsek – nečistoty jsou z ostění tunelu nejprve odfouknuty, aby se mohly uvolnit a zařízení je vzápětí nasálo.

Důkladnou očistu, která je v metru, DPP neprovádí jen kvůli tomu, aby se lidem ve stanicích a vlacích dobře dýchalo. Důležité také je menší opotřebení techniky. „Když praskaly rámy podvozku některých vlaků, tak to bylo tím, že se zanášely

prachem motory, začaly vibrovat a vibrace vedly i k poškození podvozků,“vysvětluje Petráček.

Tam, kde zrovna nejezdí vysavač tunelů, jsou v provozu dvě myčky s cisternou. Z podkovy, jejíž tvar odpovídá tvaru tunelové klenby, míří směrem ven trysky. Kolejiště čistí dva pracovníci ručně ovládanými tryskami s „řídítky“. Použitá technika i postup připomíná práci hasičů.

Vlaky mají očistu v depu

Očista by samozřejmě nebyla kompletní, kdyby nebyly čisté i soupravy metra.

„Každé tři až čtyři dny vlaky projíždějí myčkou,“vysvětluje vedoucí jednotky Správa vozidel Metro Jaroslav Kristen a hlavním důvodem je, aby na soupravách neulpíval prach. Myčky připomínaj­í zařízení, ve kterých se myjí osobní auta, jen rozměry jsou přizpůsobe­né velikosti vagonů.

Kvůli pandemii nemoci covid-19 od jara přibylo také dezinfikov­ání interiérů vlaků. „Viry by mělo ničit i pravidelné ozonování – každý vlak se na něj dostane zhruba jednou týdně,“dodává Kristen. Například do depa v Kačerově se nyní v pracovní dny po ranní špičce vrací asi čtrnáct souprav metra. U všech se ale denně vytírá podlaha, při úklidu ve vagonech se také klade důraz na tyče, madla či tlačítka dveří, i když ty se dnes v metru automatick­y otevírají ve všech stanicích.

 ?? Foto: 2x Petr Topič, MAFRA ?? Likvidace všudypříto­mného prachu Mytí stěn tunelů obstarávaj­í trysky umístěné napevno na podkově, jejíž tvar kopíruje podobu tunelové klenby. Očista kolejiště ale vyžaduje osobnější přístup. Mytí vlaků a vagonů připomíná myčku aut (dole), jen se nepoužívá vosk.
Foto: 2x Petr Topič, MAFRA Likvidace všudypříto­mného prachu Mytí stěn tunelů obstarávaj­í trysky umístěné napevno na podkově, jejíž tvar kopíruje podobu tunelové klenby. Očista kolejiště ale vyžaduje osobnější přístup. Mytí vlaků a vagonů připomíná myčku aut (dole), jen se nepoužívá vosk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia