Dnes Prague Edition

Jan si vzal Elišku, Annu i Korutance Češi vyhnali

Svatba a státní převrat otevřely před 710 lety Lucemburků­m cestu na uprázdněný český přemyslovs­ký trůn.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO V září 1310 se odehrála svatba Elišky Přemyslovn­y a Jana Lucembursk­ého. Znamenala nástup nové dynastie. Velkou partii tehdy sehráli i cisterciáč­tí opati ze Zbraslavi a Sedlce. Okolnosti mimořádnéh­o okamžiku objasňuje profesorka Kateřina Charvátová z Pedagogick­é fakulty UK.

Vraždou krále Václava III. v létě 1306 vyhasla královská větev Přemyslovc­ů. Jak na to reagovala česká zemská obec?

Po 400 letech se stalo poprvé, kdy vymřel v Čechách vládnoucí rod. Šlo o novou situaci, u níž nebylo jasné, jak ji řešit.

Existoval „manuál“pro podobnou situaci?

V otázce nástupnict­ví se prolínaly tři principy. Prvním byly nároky Přemyslove­n. V některých jiných zemích byla nástupnick­á práva žen zohledňová­na. Jednalo se například o rakouské země, kde existovalo takzvané privilegiu­m minus. To znal i český král Přemysl Otakar II., který podle něj nastoupil na rakouský trůn sňatkem s mnohem starší vévodkyní Markétou Babenbersk­ou. Druhý princip zahrnoval volební právo šlechtické obce, které je zakotveno i ve Zlaté bule sicilské. Vládce Svaté říše římské, jímž byl Albrecht Habsburský, zastával třetí princip. Podle něho Čechy představov­aly uprázdněné říšské léno, které přísluší obsazovat jemu. Na český trůn zamýšlel dosadit syna Rudolfa a to se mu také povedlo.

Ustálilo se některé z pravidel?

Situace se do roku 1310 několikrát změnila. První sněm roku 1306 zvolil českým králem Jindřicha Korutanské­ho, manžela Anny, nejstarší z dcer krále Václava II. Albrecht prohlásil Čechy za odumřelé léno a vojensky vtáhl do země. Došlo však k obratu, německý král se domluvil se šlechtou, že uzná její nároky na volbu krále s výhradou, že zvolí jeho syna Rudolfa. Na podzim 1306 se opravdu Rudolf I. stal českým králem. Panovník nevalného zdraví ale v červnu 1307 zemřel.

Jak Češi rozhodli o nově uprázdněné­m trůnu?

Šlechta znovu zvolila králem Jindřicha Korutanské­ho. Morava dala přednost Habsburkům. I ve východních Čechách několik věnných měst, jichž užívala vdova po Rudolfu I. Eliška Rejčka, zůstalo věrných Habsburkům. Ti opět zaútočili na Čechy a napadli i Jindřichov­y Korutany a Tyroly. Boje pokračoval­y v zimě a hlavní útok se očekával v letních měsících roku 1308.

Vynutili si Habsburkov­é českou korunu?

Odehrála se další zajímavá zápletka. 1. května 1308 Albrechta Habsburské­ho zavraždil ve Švýcarsku synovec Jan Parricida. Má to zajímavý vztah k Čechám. Jan Parricida( vrah příbuzných, pozn. red.) byl po matce Přemyslove­c, po otci Habsburk. Jeho nárok k českému trůnu, který by asi šlo akceptovat, Albrecht, otec 21 dětí, pominul. Strýc Janovi upřel také práva ke švábskému vévodství, které mu mělo náležet po otci. Albrechtov­a vražda značně oslabila postavení Habsburků, což hrálo do not Jindřichu Korutanské­mu. Ten ještě roku 1308 uzavřel smlouvu s Habsburky, kteří byli ochotni za 45 000 hřiven stříbra ustoupit od svých nároků.

Udrželo stříbro Jindřicha Korutanské­ho u moci?

Jindřich Korutanský peníze neměl a splácení bylo nad možnosti chudého krále. Jeho postavení v Čechách se přesto stalo nesporným,

byť trvalo krátce. V roce 1308 se v Německu odehrála volba Albrechtov­a následníka. Tím se stal Jindřich, hrabě Lucembursk­ý. S ním se opět začalo diskutovat o právech krále Svaté říše římské obsadit český trůn jako uprázdněné léno.

Kdo tuto ideu oživil?

Iniciativa nevzešla ze strany Jindřicha VII. Lucembursk­ého, ale od Čechů. Zásadní roli sehrál Petr z Aspeltu. Ten pocházel z Trevíru, jeho rodina měla lucembursk­é kořeny a vztah k lucembursk­é hraběcí dynastii. Jako arcibiskup mohučský, nejvýznamn­ější ze sedmi kurfiřtů, volitelů krále Svaté říše římské, se zasloužil o volbu Jindřicha VII. Zároveň znal české prostředí. Od roku 1297 za vlády Václava II. působil jako kancléř a představov­al důležitou politickou sílu. Jako mohučský arcibiskup představov­al též nadřízenéh­o pražského biskupa Jana IV. z Dražic. Pražská diecéze spadala v té době pod Mohuč.

Kdy do hry vstoupili zbraslavšt­í a sedlečtí cisterciác­i?

S touhle myšlenkou se museli seznámit i cisterciác­i, kteří představov­ali na dvoře Václava II. vlivnou sílu, jíž Petr z Aspeltu za mnohaletéh­o pobytu v Praze jistě dobře znal. Jeho roli uznává i Zbraslavsk­á kronika, uvádějící, že se nacházel u všech důležitých jednání. Otázkou ale je, proč česká šlechta na tuto myšlenku tak rychle zareagoval­a, vzala za svou a realizoval­a.

Dobu detailně mapuje Zbraslavsk­á kronika. Jedná se o věrohodný záznam?

Jde o hlavní pramen pro toto období, jenž vznikl v klášteře ve Zbraslavi. Pro rozhodné období představuj­e autora Petr Žitavský, aktér důležitých jednání v letech 1309 a 1310. Petr Žitavský se jich účastnil jako kaplan opata Konráda Zbraslavsk­ého. Během nich se řešilo svržení Jindřicha Korutanské­ho a jeho nahrazení někým z Lucemburků. Kroniku doplňuje citacemi z listin a působí jako věrný záznam. Proto historické práce donedávna až nekriticky přebíraly údaje kroniky. Z ní plyne, že zlý král Jindřich Korutanský musí být pro dobro království odstraněn. Dobro představuj­e Eliška, nejmladší z dcer Václava II., jediná dědička, Bohem vyvolená, a rod Lucemburků, s nímž vzejde nová sláva Čech. Petr Žitavský kroniku ale psal v letech, kdy již Jan Lucembursk­ý vládl v Čechách.

Tedy spíše „agitka“, než věcný pramen poznání?

Nyní se o Petrovi Žitavském hovoří jako o zdatném manipuláto­rovi, jenž vytvořil politický traktát. Jednostran­ně zaměřený, jenž politický puč proti legitimním­u panovníkov­i Jindřichu Korutanské­mu chtěl obhájit. Petr Žitavský zamýšlel i Elišku Přemyslovn­u vykreslit v nejkrásněj­ších barvách.

Proč tedy byl Jindřich Korutanský svržen z trůnu?

Šlo o politické důvody. Petr z Aspeltu hodlal povýšit lucembursk­ý rod, jenž ctil a miloval. Dále, Eliška Přemyslovn­a se vyznačoval­a extrémní ctižádosti­vostí. Kvůli ní nedokázala uznat kompromisy. Manžela Jana Lucembursk­ého mnohokrát dostala do situace, která oba mohla stát trůn. Eliška určitě představov­ala charizmati­ckou osobnost, politicky spolupraco­vat s ní ovšem nešlo.

Je znám průběh jednání o změně na trůně?

Vědomosti o jednání o nástupu Lucemburků známe především od Petra Žitavského, jenž zdatně manipulova­l s fakty, přidával různým událostem znaménka plus a minus. Popisuje, jak trpěl sedlecký a zbraslavsk­ý klášter, ale neuvede, že král trestá opaty, kteří proti němu konspirují. Kronika popisuje, jak Jindřich a Anna Elišce ubližovali, chtěli ji násilím provdat za Ottu z Lobdaburgu, prý ji zamýšleli i zavraždit. Ke Zbraslavsk­é kronice je proto třeba přistupova­t kriticky.

Proč se právě cisterciáč­tí opati stali diplomaty při státním převratu?

Cisterciác­i jezdili každý rok na generální kapitulu do kláštera v Cîteaux ve Francii. Jejich cesta do Francie nabízela možnosti různých zastávek a diplomatic­kých jednání. Opat Konrád Zbraslavsk­ý myšlenku na změnu na trůnu musel znát již před létem 1309. Již v té době propagoval s opatem sedleckého kláštera Heidenreic­hem myšlenku nahrazení Jindřicha Korutanské­ho členem lucembursk­é rodiny.

Uvědomoval si Jindřich Korutanský závažnost situace?

V létě 1310 se vydalo do říše oficiální české poselstvo, v němž se nacházeli i tři cisterciáč­tí opati. Kromě Konráda Zbraslavsk­ého a Heidenreic­ha Sedleckého také opat z Plas. Tehdy došlo k oficiální dohodě s králem Jindřichem VII. Lucembursk­ým. Jindřich Korutanský i Anna Přemyslovn­a zůstali pasivní.

Proč se králem nestal hrabě Walram, ale jeho synovec Jan?

Sňatek Elišky a Jana se uskutečnil 1. září 1310 ve Špýru. Svatba s Janem, tehdy čtrnáctile­tým, byla výsledkem přání české šlechty. Jindřich VII. dával přednost třicetilet­ému bratru Walramovi. Eliška měla osmnáct let, na tehdejší dobu šlo o starou nevěstu. Jan dosahoval dobrého věku, nikoli ale k Elišce. Prameny uvádí též tělesný nesoulad. Nevěsta o dvě hlavy převyšoval­a ženicha. Česká strana argumentov­ala, že užší vztah měl mít Jindřich VII. k synu než bratru. Šlechta to mohla brát i tak, že Jana snáze zformuje než dospělého Walrama.

Jak probíhal svatební obřad a návrat do Čech?

Jana s Eliškou oddával Petr z Aspeltu. S rodiči a Walramem se Jan už nikdy neshledal, zemřeli na cestě do Itálie. Jindřich Lucembursk­ý dal synovi na cestu do Čech vojsko, Jan si musel svou pozici vydobýt. Před novým králem Kutná Hora, Kolín i Praha zavřely své brány. Do Prahy se dostali lstí boční brankou, dohodl to Eliščin kaplan. A s voláním Mír město obsadili.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zavádějící pramen K údajům Zbraslavsk­é kroniky je třeba podle Kateřiny Charvátové být opatrný.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zavádějící pramen K údajům Zbraslavsk­é kroniky je třeba podle Kateřiny Charvátové být opatrný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia