Dnes Prague Edition

na nečitelném US Open? Devítka odvážných

Osm žen, jeden muž. Jak uspějí čeští tenisté

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Jelikož se kromě strašáku jménem covid-19 začalo vyloženě pandemický­m tempem rozmáhat i americké tažení proti rasismu za pomoci bojkotu sportovníc­h akcí, budou největšími vítězi US Open 2020 pořadatelé – v případě, že grandslam proběhne a oni rozdají trofeje.

Patrně žádný tenisový svátek nebyl v 21. století tak nečitelný. Ať už to dopadne jakkoli, v uzavřené hygienicko-bezpečnost­ní bublině má od pondělí nastoupit celkem devět Čechů. Zde jsou jejich vyhlídky, byť momentálně zastřené mlhou všech komplikují­cích okolností.

Karolína Plíšková (1. nasazená): Ve stejné roli už v New Yorku byla, v roce 2017 jako vládkyně žebříčku. Teď je nejvýše nasazenou „jen“mezi přítomnými, generálka a rychlý konec po jednom duelu však ukázaly, že čísla u jmen budou patrně hrát menší roli než jindy. Zároveň by jí mohly sedět velmi rychlé kurty, které letos v USA připravili. Los má slušný, až ve 4. kole hrozí někdo z dvojice Kerberová, Riskeová. Díky finále z roku 2016 je to pořád nejúspěšně­jší grandslam Plíškové.

Petra Kvitová (6.): Hodně podobný případ. Zkušená, skvěle podávající, leč od restartu WTA (ne)prověřená jediným ostrým kláním, v němž prohrála. „Nastoupily jsme teď na novou cestu a pro všechny to bude vážně velká výzva,“pronesla. Co to bude znamenat v praxi, naznačí už 1. kolo proti finalistce pražského turnaje Beguové, ve 3. rundě by si mohla zopakovat nepovedený souboj s krajankou Bouzkovou, zmíněnou porážku v generálce.

Markéta Vondroušov­á (12.): Před rokem a čtvrt hrála finále Roland Garros – taky vám to přijde dávno? Pak ji zbrzdila nejdřív operace a následně koronaviro­vá pauza; po ní prohrála své oba turnajové duely.

Belgičanka Minnenová na úvod zní příznivě, pak los houstne – a hypotetick­y může směřovat k českému čtvrtfinál­e proti Karolíně Plíškové.

Karolína Muchová (20.): V generálce v New Yorku podlehla Ósakaové ve třech setech, s novým koučem Davidem Kotyzou si spolupráci pochvalují, ale los grandslamu jim nachystal nehezké překážky. Někdejší velká šampionka Venus Williamsov­á na úvod, ve 3. kole případně devítka US Open Kontaová.

Marie Bouzková: Výhrou nad Kvitovou na Western & Southern Open ukázala, proč je v elitní padesátce, a potvrdila tím nedávný triumf nad Kontaovou z Lexingtonu. „Tvrdě jsem makala, abych byla připravená na opravdu velké duely,“vyhlašuje. Začne proti Američance Pegulaové a pokusí se o svoji vůbec první výhru na US Open. Na grandslame­ch zatím došla nejdál loni ve Wimbledonu – do 2. kola...

Kateřina Siniaková: Od obnovení tenisového provozu výsledkově nijak nezáří, včetně proher v úvodních partiích turnajů v Praze a New Yorku. Na US Open v životě urvala zápas třikrát, čtvrtý úspěch zkusí zařídit proti Estonce Kanepiové. Pokud by mašírovala dál, již ve 3. kole čeká domácí hvězda Keninová.

Kristýna Plíšková: V Praze si zvedla sebevědomí postupem do semifinále: „Když nejsem pasivní, můžu hrát s kýmkoli.“Na US Open nikdy neprorazil­a, stejně jako Siniaková tu má kariérní bilanci 3-5. A Donna

Vekičová na úvod, to není pro dvojče nasazené jedničky příjemné.

Tereza Martincová: Je zvyklá probíjet se skrz kvalifikac­e, teď ale 135. hráčku žebříčku poslaly omluvenky jiných přímo do hlavní soutěže. Že by si v ní na čtvrtý pokus napříč grandslamy připsala premiérovo­u výhru? Proti bude skorojmeno­vkyně Martičová, osmá nasazená.

Jiří Veselý: Jediný český zástupce v mužském pavouku má v 1. kole za soka Corentina Mouteta, francouzsk­ého střízlíka, jenž na US Open nikdy nevyhrál v hlavní soutěži a v žebříčku je 75. na světě, tedy o deset pozic pod Veselým. Ten ovšem ve svém jediném ostrém duelu mimo exhibice na pražském challenger­u vypadl hned v 1. kole.

 ?? Foto: ČTK ?? Jednička s otazníky Karolína Plíšková bude na newyorském grandslamu nejvýše nasazenou hráčkou. Jenže před ním stihla jediný ostrý duel – a prohrála. Nejistota je ostatně pro letošní US Open typická.
Foto: ČTK Jednička s otazníky Karolína Plíšková bude na newyorském grandslamu nejvýše nasazenou hráčkou. Jenže před ním stihla jediný ostrý duel – a prohrála. Nejistota je ostatně pro letošní US Open typická.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia