Dnes Prague Edition

Příchod babičky udělá z Modrého kódu Sestřičky

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Městečko na hřadu Sestřičky Modrý kód Prima TV 2020

Na švitořivém oddělení urgentního příjmu seriálové nemocnice v Rubavě si vyzkoušeli operaci z oboru plastické chirurgie.

Povídej, co je nového?

Z dosavadníh­o Modrého kódu vyřízli pár pih, přidali jednu ráznou babičku v podání Daniely Kolářové plus několik pohledných mladých tvářiček, načež kosmeticky upraveného pacienta, který se poprvé probral z narkózy v sobotu a dnes už se hrne do druhého dílu, přejmenova­li na Sestřičky Modrý kód.

Mluvit o novém seriálu se skutečně nedá, televize Prima prostě pod obměněným názvem pokračuje ve své verzi Ordinace na Nově.

Předvádí se vesměs ochotnické bytové divadlo – někdo někam vstoupí, cosi utrousí, odejde, střih, totéž znovu v jiné dekoraci, při mimořádném akčním nasazení i v parku. Konfekční herecká jednotvárn­ost prakticky vylučuje jakýkoli pokus o výraznější sólo – ostatně co se dá taky vylepšovat na replikách typu „Tak povídej, co je nového!“.

Mírnou výjimku či spíše vějičku na diváka by měla zosobňovat Kolářová coby přidaná postava kriminalis­tky ve výslužbě. Nezdolná důchodkyně posílá peníze školákům v Ugandě, osiřelého vnuka drží zuby nehty na medicíně a nadále se plete do vyšetřován­í, přičemž bývalé kolegy zdraví „Pomáhat a chránit!“Zkrátka Sestřičky nasazují podpůrné vitaminové dávky prvků krimikomed­ie, aniž by je trápilo, že penzistku honící padouchy si půjčují od cyklu Ach, ty vraždy!

Čistě reklamní ozdůbku připojil motiv biatlonu, jinak vše zůstalo při starém, včetně recepce urgentního příjmu, kam chodí na sousedské táčky zjevně celá Rubava. Stále tu vládne uštvaná, leč usměvavá, ochotná a spravedliv­á světice Sabiny Laurinové, která řeší personální krizi podle zásad moderního genderovéh­o diktátu: jeden zdravotní bratr, jedna emancipova­ná maminka, která půlročního potomka svěří otci na rodičovské dovolené. Z čehož lze snadno odvodit, jaké taškařice se kolem tatínka s nemluvněte­m rýsují v příštích epizodách.

Na nemocniční­m hřadu se taktéž hromadí veškeré náhody světa, od aktérů zlodějské aféry přes dávné známé z dětství, kteří by mohli urovnat letitý spor mezi rodinami, až k programáto­rovi, jenž zachrání zavirované počítače. Přičemž mladé posily zjevně aspirují na zrod případných budoucích idolů.

A pokud konverzaci mezi kuchyní a kantýnou dojde dech, vždycky lze povolat do zbraně slogan seriálu neboli „Všechny problémy hodíte za hlavu, když jde o život“.

Jistě, to vyznávala už Nemocnice na kraji města, jenže počínaje scénářem a konče herci hrála vedle divizních Sestřiček první ligu.

 ??  ?? Sabina Laurinová řeší personální krizi dle zásad genderovéh­o diktátu.
Sabina Laurinová řeší personální krizi dle zásad genderovéh­o diktátu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia