Dnes Prague Edition

Velká voda ho stáhla na dno

Truhláři Janu Konečnému vzala povodeň živobytí, které měli v rodině po pět generací

- Ivana Karásková redaktorka MF DNES

KARLÍN Jan Konečný si v srpnu pokaždé připomíná svoje druhé narozeniny, a letos rovnou plnoleté. Před osmnácti lety totiž jen se štěstím přežil tisícileto­u povodeň v Karlíně. Jako truhlář a restauráto­r starožitné­ho nábytku měl ve čtvrti dílnu, sklady i pronajatý byt.

To všechno spláchla velká voda. Z následků se nevzpamato­val dodnes a z kdysi úspěšného podnikatel­e je dnes člověk žijící v azylovém domě a hledající možnost aspoň poklidného stáří.

„Nábytek jsem měl uskladněný v suterénu. Když 14. srpna nad ránem voda začala stoupat, chtěl jsem sjet nákladním výtahem, abych se podíval, jestli je všechno OK. Zmáčkl jsem čudlík a už už chtěl vejít, ale vtom zkratovala elektřina. Kdybych nastoupil, zůstal bych uvězněný uvnitř a vodě neutekl,“vzpomíná pětašedesá­tiletý senior.

Bez pojištění

Spěšně tehdy naházel do igelitky pár nejdůležit­ějších věcí, občanku a peníze. Do Karlína přijížděly autobusy a evakuovaly obyvatele do bezpečí. Druhý den se byl podívat na spoušť ze žižkovskéh­o kopce. Po jeho obydlí a dílně nebylo ani památky. Voda se táhla až k Florenci, na ní se plavili policisté na loďkách.

Pan Konečný přišel o všechno a nebyl pojištěný. „To bych musel zvýšit ceny nábytku, což jsem nechtěl. Byl dobře uskladněný, koho by to napadlo! Zákazníci i lidé, co pro mě pracovali, na mě potom tlačili, abych je vyplatil. Nějaké peníze jsem měl našetřené, tak jsem to s odřenýma ušima zvládl,“vypráví muž.

Sám se z té rány ale dodnes nevzpamato­val. Přitom truhlařina je rodinná tradice už po pět generací. „Sestřenice nechala dělat rodokmen naší rodiny a dostala se až do začátku 18. století k oddacímu listu truhlářské­ho mistra a mého jmenovce Jana Konečného. Žil v Troubkách,

které povodeň vyplavila v roce 1997. Vypadá to, že náš rod voda pronásledu­je,“míní senior.

Lásku ke dřevu po předcích zdědil, k práci s ním ho to táhlo odmala. Nostalgick­y vzpomíná, jak ho otec truhlář v dětství učil přitloukat hřebíky a řezat pilkou. Pochází sice z malé obce u Hodonína, ale už na vojně mu padla do oka Praha, kam ho převeleli. Právě tady rozjel prosperují­cí firmu.

Když ho ale povodeň připravila o majetek, už neměl energii začít znova. Nechal se proto zaměstnat v obchodě u bezpečnost­ní agentury. „Jednou jsem zachránil konzervu za 50 korun, ale zato jsem přišel o zuby, jak se po mně zloděj ohnal loktem. Pracoval jsem pak na různých pozicích v supermarke­tech a bydlel po ubytovnách,“popisuje Konečný.

Pomoc neznámých lidí

Momentálně žije v azylovém domě Centra sociálních služeb ve Šromově ulici. Těsně před důchodem kvůli onemocnění kyčelního kloubu nemohl pracovat a během vyřizování nemocenské mu došly peníze. Musel opustit ubytovnu. Z nejhoršího ho prý tehdy zachránili dva úplně neznámí lidé.

„Chodil jsem do Naděje na obědy a na tramvajové zastávce mě oslovil asi pětadvacet­iletý kluk: „Pane, tohle je pro vás,“a podal mi složený papírek. Byla to složená dvoutisíco­vka. Myslel jsem, že je to nějaká kamufláž, ale nebyla. Pár dní nato jsem si sedl na lavičku vedle jedné napucované dámy. Slovenka žijící ve Frankfurtu, představil­a se jako Mariana. Začali jsme si povídat o životě. Na rozloučeno­u vytáhla svazek tisícovek, odpočítala tři a dala mi je. Já zůstal jako opařený,“pokračuje Konečný.

V azylovém domě teď Konečný čeká na operaci kyčle. Až se dá zdravotně do pořádku, rozhlédne se po levném podnájmu, klidně i za Prahou. Nechce mít punc bezdomovce, hodlá zabojovat o pěkné stáří. Na každý den si stanoví režim. Někdy pere a žehlí, jindy si uvaří pracnější jídlo, nebo luští sudoku. Na nočním stolku vedle Bible má pár půjčených knih.

„Když dostanu důchod, vezmu baťůžek, projdu levné potraviny a naplním ledničku. Umím guláš na pět způsobů a tuhle jsem si upekl kuře. Nemám sice rodinu ani děti, ale až si najdu podnájem, pořídím si pejska. Kdysi jsem měl v kanceláři malou černostříb­rnou kníračku,“těší se senior.

Jen pokud v televizi vidí záběry nešťastník­ů, které teď vinou přívalovýc­h dešťů deptá velká voda, přístroj rychle vypne. „Nemůžu to vidět. Hned se mi v mysli vrátí rok 2002, který mi změnil život,“dodává.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zabojovat o pěkné stáří Osmnáct let se Jan Konečný potýká s následky velké povodně, ze všech sil se ale snaží zvednout a užít si aspoň pěkné stáří.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zabojovat o pěkné stáří Osmnáct let se Jan Konečný potýká s následky velké povodně, ze všech sil se ale snaží zvednout a užít si aspoň pěkné stáří.
 ?? Foto: MAFRA ?? Karlín Čtvrť schytala velkou vodu v roce 2002 nejvíce.
Foto: MAFRA Karlín Čtvrť schytala velkou vodu v roce 2002 nejvíce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia