Dnes Prague Edition

Alaphilipp­e je opět žlutý.

Ale tolik je toho letos jinak.

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Andrew Hood, uznávaný reportér, který čtvrt století jezdí na Tour, po sobotní první etapě ročníku 2020 vyřkl: „Byla to jedna z nejnebezpe­čnějších zahajovací­ch etap, jaké jsem kdy viděl.“

Jako by nestačila ta podivná atmosféra, ve které Tour začínala. Hrozba pozitivníc­h covid testů, cyklisté skryti u startu před fanoušky za vysokými černými zátarasy, povinné roušky pro diváky, tolik zákazů.

Navrch se na vyschlé silnice u Azurového pobřeží snesl vytrvalý déšť. Na vozovce se promíchal s olejem z aut, prachem, pískem od moře i olivovým olejem z olivovníků. To vše společně s kluzkými pasážemi bílých čar dopravního značení namíchalo zrádný tekutý podklad, na němž jezdci ztráceli rovnováhu. Ze sjezdů se stával horor. Údajně více než polovina aktérů závodu v sobotu upadla. „Více než 100 jezdců,“tvrdil Rigoberto Uran, druhý muž ročníku 2017. Byl mezi nimi. A také Alaphilipp­e, Pinot, Quintana, Porte, Sivakov, Ewan, Gilbert, vše velká jména pelotonu.

Včera, už za sucha, mnozí zafačovaní cyklisté na trati trpěli.

Přitom na ně čekala první kopcovitá zkouška. Norský sprinter Alexander Kristoff, vítěz sobotního spurtu, v ní neměl nejmenší šanci uhájit žlutý dres. O ten si útokem 13 kilometrů před cílem řekl loňský miláček Francie.

Dva týdny tehdy Julian Alaphilipp­e ze stáje QuickStep srdnatě hájil žlutý dres. Teď ho má znovu a dojatě říká: „Chci toto vítězství věnovat tátovi, kterého jsem letos ztratil.“

I v neděli se často padalo, mezi postiženým­i byl i Kolumbijec Martínez z týmu EF, překvapivý vítěz přípravnéh­o klání Dauphiné.

Ovšem co to bylo v porovnání se zrádnou sobotou!

Wiggins: Kdo se bojí, ať skončí

Roztrhaný dres, krvácející paže i koleno, tak se probíjel svojí první etapou Tour v kariéře ruský mladík Pavel Sivakov z Ineosu, o jehož údajně ohromující vrchařské formě se předtím tolik diskutoval­o. Dvakrát upadl, zůstal sám, opuštěn svým týmem Ineos. Byla to těžká zkouška, při níž ztratil 13 minut.

„Po prvním pádu jsem asi 10 sekund přemýšlel: Co tu vůbec dělám?“říkal Sivakov. „Ale nechtěl jsem hned první den vzdát svoji první Tour. Musel jsem zvednout hlavu a zkusit jet dál.“

Z týmu FdJ hlásila po sobotě zranění polovina jezdců včetně Thibauta Pinota. Tolik chtěl dát zapomenout na minulý ročník, který kvůli zranění zakončil v slzách. A teď se skácí k zemi při hromadném pádu tři kilometry před cílem první etapy.

„Mám spoustu odřenin a pohmožděni­ny v koleni i v rameni. Ta etapa byla jedním z nejtvrdšíc­h dnů v mém životě,“podotkl.

Někdejší šampion Bradley Wiggins v pozici komentátor­a glosoval: „Cyklistika je čím dál tvrdší a riskantněj­ší. Kdo se s tím nesrovná, měl by raději skončit.“Přesto někteří starší jezdci v čele s Robertem Gesinkem z Jumba obvinili cyklistick­ou unii UCI, že dělá příliš málo

1. etapa (Nice - Nice, 156 km): 1. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates) 3:46:23, 2. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 3. Bol (Niz./Sunweb) všichni stejný čas, ...103. HIRT (CCC) -2:57, 127. KREUZIGER (NTT Pro Cycling) -3:23.

2. etapa (Nice - Nice, 186 km): 1. Alaphilipp­e (Fr./Deceuninck-Quick Step) 4:55:27, 2. Hirschi (Švýc./Sunweb) stejný čas, 3. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1, ...88. KREUZIGER -17:45, 112. HIRT -17:51.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilipp­e 8:41:35, 2. A. Yates -4, 3. Hirschi -7, 4. Higuita, 5. Pogačar, 6. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 7. Formolo (It./SAE Team Emirates), 8. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 9. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) všichni -17, ...99. KREUZIGER -18:00, 111. HIRT -18:06.

pro zajištění bezpečných tratí. Před předposled­ním sobotním sjezdem se týmy dokonce domluvily, že ho pojmou volněji a bez útoků. „Takovou dohodu jsem nikdy předtím nezažil,“říkal Jan Hirt. Astana ji porušila a po chvíli její lídr López vletěl do dopravní značky.

Černý příběh stáje Lotto Soudal

Přímo učebnicový příběh, jak krutá dokáže Tour být, nabídla stáj Lotto Soudal. Závod skončil pro dva bývalé vítěze královny klasik Paříž–Roubaix jedoucí v jejím dresu.

John Degenkolb upadl 65 kilometrů před cílem a poranil si obě kolena, přesto ještě pomáhal zpět do pelotou lídrovi týmu Ewanovi. Navzdory bolesti pak pokračoval daleko za všemi do cíle, ale dosáhl ho dvě minuty po časovém limitu.

„Dnes jsem prohrál všechno, na co jsem v tomhle bláznivém roce 2020 trénoval,“pronesl. „Je to frustrujíc­í jako peklo, jenže taková už je brutalita cyklistiky.“

Tým Lotto žádal rozhodčí o přihlédnut­í k abnormálně obtížným podmínkám, ale marně, Degenkolba bez milosti vyloučili ze závodu.

Rovněž jeho parťák Philippe Gilbert balil kufry. Při hromadném pádu před cílem si zlomil čéšku.

Francouzsk­á vláda mezitím opět zpřísnila předtím rozvolněná pravidla pro vyřazování stájí z Tour. Pokud budou v týmu dva pozitivní případy covidu během jednoho týdne Tour včetně podpůrného personálu, pak celý tým končí.

Kdyby toto pravidlo platilo už v pátek, Lotto by do závodu vůbec neodstarto­valo, mělo totiž před startem dva pozitivní členy štábu.

Takhle sice tým pokračovat může, ale bez dvou svých elitních jezdců.

A to je stále teprve začátek.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Boj na vodě Sobotní deštivý start Tour de France vyřadil ze hry i Philippa Gilberta či Johna Degenkolba.
Foto: Profimedia.cz Boj na vodě Sobotní deštivý start Tour de France vyřadil ze hry i Philippa Gilberta či Johna Degenkolba.
 ?? Foto: ČTK ?? Domácí lídr
Francouz Julian Alaphilipp­e vyhrál včerejší etapu a vede.
Foto: ČTK Domácí lídr Francouz Julian Alaphilipp­e vyhrál včerejší etapu a vede.
 ?? Foto: Twitter ?? Potlučený debutant
Pavel Sivakov z Ineosu při svých prvních desítkách kilometrů na Tour trpěl.
Foto: Twitter Potlučený debutant Pavel Sivakov z Ineosu při svých prvních desítkách kilometrů na Tour trpěl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia