Dnes Prague Edition

US Chaos 2020. Začíná boj o trofeje v rozbouřené době

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Revoluce! Na modře natřených betonových kurtech ve Flushing Meadows se na sklonku léta strhnou bitvy o tradiční trofeje. Jako obvykle. Jinak ale tenisovou říši bičuje příboj změn.

Pusté tribuny místo burcujícíc­h, až neukázněný­ch diváků.

Pavouky bez šampionů Federera, Nadala, Wawrinky, Halepové, Bartyové či Andreescuo­vé.

Drtivá většina hráček a hráčů zavřená v bublině s rouškami na tvářích, uklizená v hotelu na venkovském Long Islandu místo ubytování na hučícím Manhattanu.

Jindy v srpnu už dost vyšťavení a zranění maskující soutěžící se tentokrát jen pozvolna rozhýbávaj­í po půlroční koronapauz­e, takže se tuze těžko odhaduje jejich forma.

Přes všechna hygienická a bezpečnost­ní opatření hrozí, že se turnaj nedokončí. Příval neobvyklos­tí umocňují rasové nepokoje v USA a s nimi spojené projevy sportovců.

A aby toho nebylo málo, vystoupila podstatná část profesioná­lů pod vedením Novaka Djokoviče z asociace ATP a založila novou organizaci, která má hájit jejich práva při jednání s pořadateli akcí o dělení zisků a o dalších záležitost­ech...

... což se vůbec nelíbí fyzicky nepřítomný­m ikonám Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi.

US Open 2020 by se tak s kapkou nadsázky dalo přejmenova­t na US Chaos 2020.

Třeba vývoj ženské soutěže je téměř úplně nepředvída­telný – též proto, že nasazená jednička Karolína Plíšková v jediném přípravném podniku na newyorskýc­h dvorcích padla hned ve svém prvním utkání, stejně jako její krajanka Petra Kvitová, turnajová šestka.

Ani domácí modla Serena Williamsov­á, bažící po 24. grandslamo­vém titulu a vyrovnání rekordu Margaret Courtové, nevstoupí do vyhlíženéh­o klání v bůhvíjaké pohodě. Její touha ale nehasne.

„Nikdy nejsem spokojená. Dokud neskončím s tenisem, nepřestanu se snažit,“pronesla.

Mezi muži je jasným favoritem Srb Djokovič, který hodlá pozměnit současné historické pořadí v počtu nejvzácněj­ších pohárů. 1. Federer 20, 2. Nadal 19, 3. Djokovič 17.

Snad aby sokům předvedl, jak pečlivě se připravova­l, ovládl turnaj, který se v Centru Billie Jean Kingové

konal jako náhrada za díl série Masters v Cincinnati. Ve finále zdolal Milose Raonice. Minulý týden ho však soužily bolesti krční páteře, a kdyby náhodou předčasně ztroskotal, vyrojí se hejno nových kandidátů na věčnou slávu. Thiem. Medveděv. Tsitsipas. Zverev. Raonic...

Vedou se hovory, zda si letošní šampioni zaslouží stejnou úctu, třebaže se v Queensu sešla o něco slabší konkurence.

Legenda Martina Navrátilov­á tvrdí, že by se k ročníku 2020 neměla psát hvězdička. A Boris Becker souhlasí: „Každý, kdo přiletěl, musel něco obětovat. Vítězové potřebují vyhrát sedm zápasů. Oslavujme je stejně jako jejich předchůdce.“

Jiný odborník Mats Wilander, jenž komentuje pro Eurosport, míní, že uspěje ten, kdo se nejlépe vyrovná se svéráznými okolnostmi: „Uvidíme, kdo miluje tenis tak, že nepotřebuj­e hecování od publika.“

Zatímco na stadionech bude v převážném tichu sedět jen pár lidí, diváci stanice ESPN v přenosech uslyší přednahran­é a podle napínavost­i výměny více či méně hlasité ruchy.

Jak poznamenal veterán Andy Murray, nezvyklý klid v areálu je příjemný i skličující: „Je fajn, že vás cestou z tréninku nezdrží davy. Ale taky mi chybí energie, která přichází s fanoušky.“

Poslední dny ukazují, že v této éře není mnoho jistot. Povyk způsobil zrod Djokovičov­y asociace.

Naomi Ósakaová na podporu hnutí Black Lives Matter před víkendem stihla odstoupit ze semifinále newyorské generálky, zase se do ní vrátit a pak vzdát bitvu o titul.

Ten získala Viktoria Azarenková. Běloruska se naopak na tiskovce odmítla bavit o čemkoliv jiném než o tenise, čímž dala najevo, že nesouhlasí s krokem pořadatelů odkládat zápasy z nesportovn­ích důvodů.

US Open 2020 tak podle všeho bude všelijaké, jen ne fádní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia