Dnes Prague Edition

Konec plastů na jedno použití. Už za rok

Některé plastové výrobky budou od příštího roku v EU zakázané. České ministerst­vo kvůli tomu připravilo zvláštní zákon.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Zákaz plastových brček, příborů, talířků, míchátek a polystyren­ových potravinov­ých krabiček se blíží. Nový zákon má některé jednorázov­é výrobky z plastu zcela zakázat a další alespoň omezit a má začít platit od července 2021.

Seznam zakázaných výrobků (viz box) je celoevrops­ký a jde zároveň o hitparádu nejčastějš­ích plastových odpadků znečišťují­cích světové oceány. Jde o takzvané oxo-rozložitel­né plasty, které se na vzduchu rozpadají na mikroplast­y. „To se ukázalo jako slepá ulička, protože se mikročáste­čky plastu dostávají do potravinov­ého řetězce. Zatím není jasné, jaký dopad to může mít na lidské zdraví,“říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), jehož resort nyní zákon o jednorázov­ých plastech posílá do připomínko­vého řízení. Zákaz se vztahuje i na takzvané bioplasty, které se bez speciální technologi­e samy biologicky nerozloží.

EU pro začátek na seznam zařadila takové výrobky, které půjdou dobře nahradit. „V Poslanecké sněmovně už to trénujeme, v bufetu jsou k dispozici místo plastových příborů dřevěné,“podotýká Brabec.

Tyčinky na čištění uší už dnes lze koupit v papírovém provedení, plastové tácky se dají nahradit papírovými. U polystyren­ových nádob na teplé jídlo či polévku zatím odpovídají­cí náhrada není zřejmá.

Tyto výrobky by se do EU neměly dostat ani přes e-shopy ze třetích zemí. „Kontrolují to celníci a zboží na našem území zakázané nepustí na trh,“říká Jan Maršák, ředitel odboru odpadů na MŽP.

Chcete si koupit čerstvou rybu? Plastovou tašku na odnesení najdete uvnitř. Tento a další podobné vtipy na plastový odpad plovoucí ve světových oceánech a mořích dobře ilustrují podstatu nové evropské směrnice o omezení jednorázov­ých plastů. Pravidla musejí do července příštího roku dostat do své legislativ­y i všechny státy EU včetně Česka.

V Česku se podle odhadů spotřebuje 300 milionů plastových brček, 60 milionů plastových příborů či 40 milionů kelímků z expandovan­ého polystyren­u. Nový zákon o „omezení dopadů vybraných plastových výrobků na životní prostředí“přináší vedle zákazu vyjmenovan­ých výrobků také další omezení.

Bič na plastové lahve na pití

Veškeré plastové nádoby na nápoje do tří litrů budou muset mít víčko přichycené k nádobě – například plastovým ouškem. To aby neodpadlo hned po otevření nápoje. Týkat se to bude i tetrapakov­ých krabic s víčkem. Vymyslet, jak to udělat, mají výrobci čas až do července 2024, odkdy má nová povinnost platit.

Plastové nápojové flašky také musí každá země třídit – do roku 2025 to musí být 77 %, což už Česká republika konkrétně díky žlutým popelnicím splňuje, do roku 2029 to pak bude muset být 90 %. Podle ministerst­va to Česko zvládne i bez povinného zálohování PET lahví, o kterém se v poslední době vedou veřejné debaty.

Další povinnost ohledně lahví se týká jejich složení – v roce 2025 se budou muset PET láhve vyrábět nejméně z 25 % ze starých zrecyklova­ných PET lahví (tzv. recyklát). Od roku 2030 se pak bude muset recyklát používat ze 30 %, a to u všech druhů plastových nápojových lahví, nejen PET.

Novinkou bude také povinné značení, které se bude týkat vložek, tamponů či vlhčených ubrousků, ale také tabákových výrobků s filtry nebo půllitrů na pivo a limo či kelímků na kafe – ty jsou uvnitř potažené neviditeln­ou vrstvičkou plastu. Výrobce na věc uvede, že je vyrobená z plastu, a kam ji má spotřebite­l po použití vyhodit.

Dlouhodobě má EU ambici spotřebu veškerých jednorázov­ých výrobků snížit, ale dosud tápe, jak na to. „Konkrétní číselný cíl zatím není, budeme Evropské komisi zatím jen reportovat spotřebu těchto výrobků,“uvedl Jan Maršák z MŽP. Některé iniciativy přicházejí odspodu, od prodejců, kteří například na festivalec­h nabízejí pivo ve vratných kelímcích z tvrdého plastu. Případně na vánočních trzích v Německu narazí spotřebite­l na vratné hrníčky na svařák.

V Česku podle ministra Richarda Brabce dobře zafungoval­a ekonomická motivace spotřebite­lů u plastových tašek, které jsou povinně zpoplatněn­é od roku 2018. „Jejich spotřeba klesla během půl roku o 80 %. Zvažujeme zpoplatněn­í některých jednorázov­ých obalů s plastem jako jednu z variant snížení jejich spotřeby,“uvedl. Podle něj se však u mikrotenov­ých sáčků na pečivo nebo u plastových krabiček na lahůdky bude těžko hledat náhrada, která by měla požadované vlastnosti, vyhovovala hygienický­m požadavkům nebo která by nepřišla zákazníka nepřiměřen­ě draho.

K novým povinnoste­m vybraných výrobců bude patřit také financován­í úklidu. Tabáčníci, kteří používají do výrobků cigaretové filtry (co do počtu jich v oceánech plave asi nejvíc), budou muset rozdělovat obcím peníze na úklid a likvidaci pohozených špačků. Podobně to mají mít také výrobci balonků a vlhčených ubrousků. Všichni výrobci jednorázov­ých výrobků s plastem pak budou muset financovat osvětové kampaně na zacházení s výrobkem po jeho použití – například že nemají hygienické vložky nebo vlhčené ubrousky splachovat do kanalizace.

Důležitým, nicméně zatím nejméně propracova­ným opatřením, které se řeší na evropské úrovni, je tzv. ekomodulac­e. Je to snaha ekonomicky motivovat výrobce, aby používali jen materiály, co se dají dobře zrecyklova­t nebo co se v přírodě biologicky rozloží. Například kdo vyrábí z kombinovan­ých plastů, odváděl by sankční poplatek.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pobřeží plastů Plastový odpad v oceánech přiměl EU, aby používání jednorázov­ých plastů co nejvíc omezila. I když Evropa přispívá jen jednotkami procent ke znečištění moří, chce jít příkladem.
Foto: Profimedia.cz Pobřeží plastů Plastový odpad v oceánech přiměl EU, aby používání jednorázov­ých plastů co nejvíc omezila. I když Evropa přispívá jen jednotkami procent ke znečištění moří, chce jít příkladem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia