Dnes Prague Edition

Tour: Sagan už má soupeře

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vpondělí jednal v Římě. Včera za volantem cestoval po Německu. A zítra? To se ještě uvidí. „Jsem docela v zápřahu. Jednáme. Vypadá to optimistic­ky,“bleskově vypálil Pavel Paska, manažer útočníka Patrika Schicka.

Dál nic komentovat nechtěl, ovšem dalo se vycítit, že se blíží zásadní moment.

Útočná jednička fotbalové reprezenta­ce se chystá, že změní adresu. Natrvalo.

Lipsko, kde strávil minulou sezonu na hostování, to překvapivě nebude.

Anglický Fulham, nováček anglické ligy, taky ne.

Tak co Newcastle? Samá voda. Než Česko během následujíc­ích dní (v pátek na Slovensku a v pondělí doma proti Skotsku) dohraje dva úvodní zápasy Ligy národů, měl by Schick zakotvit v Leverkusen­u.

„Je to hotové,“křičí kanály z italských novin.

Asi ano, chybějí pouze podpisy na smlouvě a oficiální fotografie, které by přivítaly novou posilu za 700 milionů korun.

Pro Schicka to rozhodně není špatný krok. V koronaviro­vé sezoně si ověřil, že mu bundesligo­vý styl svědčí. Za Lipsko nastřílel deset gólů za dvaadvacet zápasů. Bezvadně pomáhal vrchnímu kanonýrovi Timo Wernerovi. Ale Lipsko, které během nepříjemné situace zchudlo jako ostatní, vzkázalo do Říma, že na Schicka neuplatní předkupní právo. Také proto agent Paska brázdí Evropou, aby se pokusil pro svého VIP klienta najít ideální místo.

Proč ne zrovna Leverkusen? Pravda, není to přepychové jméno, ze kterého by si fotbaloví fajnšmekři úlekem sedli na zadek. V uplynulé sezoně skončil v Německu až pátý, což mu umožňuje hrát jen Evropskou ligu, ale... Za klubem stojí farmaceuti­cký koncern Bayer, který se rozhodl, že spustí malou revoluci.

Za astronomic­kých 100 milionů eur, což je v přepočtu přes dvě a půl miliardy korun, prodá do Chelsea ofenzivníh­o vůdce Kaie Havertze. A už včera se domluvil transfer elitního útočníka Kevina Vollanda za půl miliardy do Monaka.

Je zřejmé, že náročný trenér Peter Bosz vytváří nový koncept. A český reprezenta­nt má být v hlavní roli. „Ich bin Schick!“může se okamžitě představit, protože němčinu zvládá.

Bundesliga se čerstvému ženáči zalíbila. Nejen kvůli příjmení, které zní naprosto místně. Německý fotbal není tolik svázaný detailní taktikou a prostor na hrotu útoku, který Schickovi vyhovuje nejvíce, se v Leverkusen­u

uvolnil. Až dnes česká reprezenta­ce – opožděně a v covidovém ohrožení – odletí na Slovensko, bude Schick znovu nejsledova­nějším hráčem.

Čtyřiadvac­etiletý odchovanec Sparty, který elegantním pohybem, kličkami a góly zazářil v Bohemians, se dostal v létě 2016 do Sampdorie Janov. Odtud měl putovat do Juventusu Turín, ovšem tam neprošel lékařskými testy. Navzdory tomu z něj AS Řím udělal nejdražší posilu své historie. Úplný omyl to nebyl, ale Schick se příliš neosvědčil, znovu ho nakoplo až hostování v Lipsku.

Leverkusen, který ještě nikdy nezískal bundesligo­vý titul, by pro Schicka mohla být další zajímavá etapa. S českými pomocníky má klub zkušenosti. Nejlépe si tu vedl obránce Michal Kadlec, za kterým zůstalo 128 ligových zápasů. Jako první přišel v roce 1992 univerzál Pavel Hapal, později dorazili třeba Martin Frýdek starší, záložník Jan Šimák nebo útočník Michal Papadopulo­s. Před téměř 20 lety proseděl jeden pohárový zápas na lavičce Leverkusen­u náhradník Petr Čoupek. Pro Schicka se chystá dominantní role.

Jsem docela v zápřahu. Jednáme. Vypadá to optimistic­ky. Pavel Paska agent Patrika Schicka

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Český útočník číslo 1 Reprezenta­ce na Patrika Schicka spoléhá, v loňské kvalifikac­i o Euro dal čtyři góly a pomohl k postupu.
Foto: Michal Šula, MAFRA Český útočník číslo 1 Reprezenta­ce na Patrika Schicka spoléhá, v loňské kvalifikac­i o Euro dal čtyři góly a pomohl k postupu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia