Dnes Prague Edition

Ministr v karanténě

Hlavní hygienička Jarmila Rážová má koronaviru­s. Paralyzuje to vládu?

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Ihned jsme zahájili příslušné epidemiolo­gické šetření.

Vdobě, kdy výrazně roste počet nakažených, přišla symbolická zpráva. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová má koronaviru­s.

Žena, která momentálně stojí v čele zdravotnic­kého týmu vedoucího český boj proti viru, se jím sama nakazila.

Ba co víc – v určitých scénářích může být „superšiřit­elkou“– dennodenně jedná v uzavřených místnostec­h s mnoha lidmi. A roušky mají jen někteří.

„Ano, jsem pozitivně testovaná,“napsala MF DNES stručně v SMS zprávě Rážová. Na dotaz, kde a kdy mohla nemoc chytit, už neodpovědě­la.

Člověk, který má covid-19, je infekční asi po dvou dnech od doby, kdy se mu virus dostane do těla. I proto včerejší zpráva způsobila lavinu otázek a hlavně testů, protože Rážová se stýkala s „úplně všemi“.

Vojtěch v karanténě

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch zamířil rovnou do karantény. Stejně tak další klíčový muž „koronaviro­vého“týmu, šéf zdravotníc­h statistiků Ladislav Dušek. V izolaci je i ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ten se ale už předtím náhodně setkal s nakaženou osobou). Premiér Andrej Babiš do karantény zatím nemusí.

S Rážovou se viděl v úterý, měl však prý respirátor FFP2, který dle svých slov nosí „skoro všude“, a navíc dodržoval rozestupy: „A v té místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,“řekl Babiš a opoziční ODS ho zkritizova­la za papalášstv­í.

I tak onemocnění exponované ženy nejspíš započne řetězec karantén politicky klíčových lidí. A nejen politicky – Rážová komunikuje se zdravotník­y a také s mnoha představit­eli sportovníc­h organizací či kulturních institucí.

A třeba také s moderátore­m České televize Václavem Moravcem, v jehož studiu byla v neděli hostem. Samozřejmě bez roušky a maximálně s metrovým rozestupem.

Bude muset Moravec do karantény? A bude se v neděli pořad vůbec vysílat? „Uvidíme, další vývoj je otázkou,“řekla mluvčí České televize Karolína Blinková.

„Aktuálně mapujeme všechny v redakci zpravodajs­tví a publicisti­ky, kteří přišli s paní Rážovou do kontaktu,“dodala. Ministr Vojtěch v rozhovoru pro Rádio Impuls pak připustil, že zváží znovuzaved­ení povinnosti nosit roušky v televizníc­h studiích.

„Ihned jsme zahájili příslušné epidemiolo­gické šetření,“říká směrem k dohledáván­í kontaktů Rážové mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Rážová má příznaky, ale měla by být „provozusch­opná“alespoň on-line. Teď se hledají ti, kteří s ní byli v „epidemiolo­gicky významném kontaktu“, tedy v kratším než dvoumetrov­ém rozestupu a strávili s ní více než patnáct minut.

Rážová bude minimálně deset dní na home office. „Má příznaky chřipky, proto se nechala otestovat,“popsal premiér Babiš. Velký problém je její diagnóza především pro celé ministerst­vo zdravotnic­tví. Mnoho jeho pracovníků buď skončilo přímo v karanténě, nebo preventivn­ě pracuje z domova.

Ministr Adam Vojtěch podstoupil test, výsledek byl negativní. Zůstává v karanténě.

Větší bublina, či kratší izolace?

Aktuální situace kolem Rážové zároveň (nejen) na sociálních sítích znovu rozdmýchal­a dvě otázky:

První: Musí být karanténa tak dlouhá? Neměla by se ještě více zkrátit a opatření zmírnit, když virus očividně oslabuje a jeho smrtnost je téměř nulová, stejně jako počet závažných případů?

A druhá: Proč nežijí klíčoví politici a zdravotnič­tí experti ve vedoucích funkcích v pečlivě udržované izolaci podobně jako vrcholoví sportovci? Ti mají takovou svou vlastní „dlouhodobo­u karanténu“, kterou nařídily kluby. Pendlují mezi tréninky a domovem, téměř nikam nechodí, mají přísné restrikce, stejně jako podpůrný personál.

„Já už se cejtím jako blázen, mluvím tu do prázdné zdi, udělejte s tím už něco, vydejte nějaké nařízení,“zlobil se po minulém ligovém kole tradičně emotivní trenér fotbalovéh­o Jablonce Petr Rada.

Toho štvalo, že na tiskové konferenci nejsou žádní novináři. Seděli ve vedlejší místnosti a koukali na Radu v online přenosu.

Střih. Úterý, dva dny zpátky. Jarmila Rážová před mnoha novináři (skoro nikdo nemá roušku, Rážová ale ano) představuj­e aplikaci eRouška 2.0. V ČT roušku neměla.

Samozřejmě o nákaze nejspíš ještě nevěděla, ale výsledkem je, že i novináři z tiskovky jsou terčem hygieniků. Trasování jejich šéfky zkrátka bude pořádně rozvětvené.

„Fotbal si konkrétně tohle může řešit tak, že jsou tiskovky přenášené online, u nás je to horší. I když byla epidemie na vrcholu, tak jsme tu určitý počet novinářů měli,“říká pro MF DNES epidemiolo­g a člen zdravotní rady vlády Roman Prymula.

Ten je mimochodem již otestovaný a negativní. „Zatím bojuji,“usmívá se. „Tady na Úřadu vlády se na to fakt dbá, nosí se roušky, dodržují se rozestupy, premiér to nařídil velmi přísně, myslím, že v případě paní Rážové to byly spíš nějaké akce předtím,“spekuluje.

Podle Prymuly ale může případ Rážové znamenat „určité memento“v přístupu k důležitým lidem v čele státu.

A co se týče karantény, od 1. září platí zkrácení na desetidenn­í lhůtu, protože jak ukázala data, po desátém dni je člověk téměř v 99 procentech případů neinfekční.

Na druhou stranu jsou to pořád data z doby, kdy epidemie zabíjela, za tu dobu koronaviru­s ještě oslabil. „Ale je nemožné tu dobu karantény zkracovat třeba na týden, to jsem zásadně proti. Řídíme se daty. Pointa vychází ze zkušeností a praxe,“odmítá Prymula diskusi o případném zkrácení karantény. Tu podle ČTK už absolvoval­o od začátku epidemie 74 tisíc lidí.

Online vládnutí

Je možné, že vláda se nyní bez Havlíčka a Vojtěcha v karanténě (a také klíčové Rážové) bude scházet více online. Vyzkoušela si to i včera. Schvalován­í pětitisíco­vého příspěvku důchodcům řešili její členové přes internetov­ou videokonfe­renci. „Ale to už bylo naplánovan­é předtím, než jsme se dozvěděli o nakažení paní Rážové,“vysvětlila mluvčí vlády Jana Adamcová.

Hlavní hygieničko­u se Rážová stala 22. června. Vystřídala Evu Gottwaldov­ou, kterou vláda kvůli nezvládnut­í epidemie odvolala. „Je to zábavná, ale zároveň nevděčná práce, do které se pořád střílí,“popisovala Rážová v nedávném rozhovoru pro MF DNES.

Asi nejvíce zatím na politické úrovni zasáhl koronaviru­s Velkou Británii, kde v březnu onemocněl premiér Boris Johnson. Ten měl těžký průběh nemoci, byl na plicní ventilaci a do premiérské funkce se vrátil až za měsíc. Koronavire­m postupně onemocněli i další členové britské vlády.

Tady na Úřadu vlády se na to dbá, nosí se roušky, dodržují rozestupy, premiér to nařídil přísně.

 ?? Foto: ČTK ?? V úzké spolupráci Hlavní hygienička Jarmila Rážová byla už z podstaty své práce v častém kontaktu s ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem. Poté, co se u ní prokázala nákaza covidem-19, musel do karantény a na testy i on.
Foto: ČTK V úzké spolupráci Hlavní hygienička Jarmila Rážová byla už z podstaty své práce v častém kontaktu s ministrem zdravotnic­tví Adamem Vojtěchem. Poté, co se u ní prokázala nákaza covidem-19, musel do karantény a na testy i on.
 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? V izolaci Hygienička Rážová se nakazila.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA V izolaci Hygienička Rážová se nakazila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia