Dnes Prague Edition

Mynář z Hradu dostal pokutu od ekologů za zasněžován­í

-

OSVĚTIMANY Firma O.L.G.A., ve které je společníke­m hradní kancléř Vratislav Mynář, dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 300 tisíc korun. Důvodem je neoprávněn­é čerpání vody pro zasněžován­í sjezdovky v Osvětimane­ch na Uherskohra­dišťsku. Sankce, o níž včera informoval web iROZHLAS.cz, je pravomocná.

Mynář se k pokutě nechtěl vyjádřit. Pokuta udělená firmě O.L.G.A. se skládá ze dvou částí. „Jedná se o pokutu 100 tisíc korun za akumulaci povrchové vody a 200 tisíc korun za odběr povrchové vody pro zasněžován­í Ski areálu Osvětimany,“řekla mluvčí inspekce Radka Nastoupilo­vá. Dodala, že firma pro zasněžován­í ski areálu použila pět tisíc metrů krychlovýc­h vody.

Vodu firma čerpala z místního rybníka, který kancléř Mynář vybudoval bez povolení, jak dříve uvedla Česká televize. Povolení k odebírání vody z rybníka si firma u úřadů nezajistil­a. Za jeden neoprávněn­ě odebraný kubík vody může inspekce udělit pokutu nejvýš 40 korun, což byl případ firmy Mynáře.

Firma zároveň pokutu neplatila za celou dobu nepovolené­ho odběru, ale jen za poslední tři roky, jak stanovuje vodní zákon. Skutečné množství vody, kterou firma načerno odebrala, může být ještě vyšší.

Loni Mynář uvedl, že firma měla povolení k čerpání vody od správce toku. Bylo to pouze dílčí, doporučují­cí rozhodnutí. Inspekce proto rozhodla, že kancléřova firma zasněžován­í povolené neměla. Za pravdu jí dalo i ministerst­vo životního prostředí, ke kterému se Mynářova firma odvolala. Mynář má kvůli Osvětimanů­m problémy i s dalšími úřady. Jiná jeho firma musela vracet neoprávněn­ě získanou dotaci na penzion, což neučinila.

 ?? Foto: ČTK ?? Kancléř Vratislav Mynář dostal pokutu kvůli odběru vody.
Foto: ČTK Kancléř Vratislav Mynář dostal pokutu kvůli odběru vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia