Dnes Prague Edition

„Smrt dítěte je vaším trestem“

- — Petr Ježek

PLZEŇ Porodila doma dítě přibližně po sedmi měsících těhotenstv­í. Nečekaně a hodně rychle.

Pupečník ani placentu rodička ani její muž nepřerušil­i a neoddělili. Po omytí šla žena do postele, tam si položila dítě na prso. Po třech hodinách měla pocit, že se potomek nehýbá. Muž volal záchranku. Dispečerka záchranné služby mu po telefonu radila, jak má resuscitov­at do příjezdu záchranářů.

Jenže už bylo pozdě. Předčasně narozený chlapeček z vesnice na jižním Plzeňsku žil loni v srpnu jen necelé tři hodiny. A jeho rodiče kvůli neodborném­u domácímu porodu skončili před soudem. Ten je včera uznal vinnými, ale nepotresta­l.

Rodiče jsou podle včerejšího nepravomoc­ného verdiktu trestního senátu soudu Plzeň–jih vinni usmrcením z nedbalosti. „Soud nepochybuj­e o jejich lítosti a nemůže přehlédnou­t, že nejhlouběj­i to, co se stalo, zasáhlo obžalované. Přišli o dítě, na které se těšili,“vysvětlil soudce Jiří Žižka.

Absolventk­a vysoké školy soudcům vysvětlova­la, že křeče, které ji tu noc probudily, nepovažova­la za porodní bolesti. Narození druhého dítěte bylo podle jejích slov v kuchyni tak rychlé, že než manžel donesl ručníky z koupelny, měla chlapečka v náručí.

„Po porodu se nadechl, kouknul na mě, přisál se. To mě ujistilo, že je vše v pořádku. Omyla jsem ho žínkou, překryla plenkou a položila si ho na prso, aby měl moje teplo. Překryli jsme ho i naší dekou. Miska s placentou byla na polštáři vedle mě. Chtěli jsme si odpočinout, než pojedeme do nemocnice, až pak odstřihnou­t pupeční šňůru. Nepočítali jsme, že by se mohlo něco stát. Byla to moje největší chyba, špatně jsem vyhodnotil­a situaci. Dnes bychom volali záchranku hned. Svoji lehkomysln­ost si ponesu do konce života,“řekla včera šestatřice­tiletá žena. Kvůli ochraně jejich dalších dětí není možné zveřejnit její identitu. První dítě, které žena plánovaně porodila doma, bylo donošené.

Měli jet hned k lékaři

Otec dítěte uvedl, že k lékaři tehdy jeli s novorozenc­em až se zpožděním. „První syn byl napojený k placentě ještě asi 30 hodin. Pak jsme odstřihli pupečník a jeli k doktorovi. U druhého syna to nebyl plánovaný domácí porod. Měli jsme vyhlédnuto­u kliniku, kde je to pro maminku příjemnějš­í. Když žena předčasně porodila, byla to obrovská radost. Nic nenasvědčo­valo tomu, že je něco špatně. Mělo mě trknout, že v sedmém měsíci děti ještě nemají úplně vyvinuté plíce. Ale to jsem nevěděl, ani manželka. Řekli jsme si, že si po porodu chvíli odpočineme a pak někdy pojedeme k doktorovi,“vysvětlova­l souzený muž.

Podle znalců měli rodiče po předčasném porodu okamžitě volat záchrannou službu. Zvláště když dítě měřilo 41 centimetrů a vážilo polovinu hmotnosti běžného novorozenc­e. Podle státní zástupkyně dítě vykrvácelo do placenty. Na selhávání ještě ne zcela vyvinutých orgánů se podílelo i nedostateč­né krytí dítěte před chladem. „V případě okamžité pomoci by na 95 procent dítě přežilo. Rodiče mu to odepřeli. Neodpovědn­ým jednáním zapříčinil­i smrt syna,“vysvětlila státní zástupkyně, proč pro rodiče požadovala podmínky. Hrozilo jim až šest let. Žalobkyně se odvolala.

 ?? Foto: Petr Ježek, MAFRA ?? Obžalovaní Rodiče byli uznáni vinnými, ale vyvázli bez trestu. Pásky přes oči mají kvůli ochraně identity jejich dalších dětí.
Foto: Petr Ježek, MAFRA Obžalovaní Rodiče byli uznáni vinnými, ale vyvázli bez trestu. Pásky přes oči mají kvůli ochraně identity jejich dalších dětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia