Dnes Prague Edition

Kauza Ibiza: Padla vláda v Rakousku zbytečně?

Nové části videa s expředsedo­u FPÖ Strachem ho ukazují v opačném světle

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

VÍDEŇ Byl to největší politický skandál v Rakousku za poslední desetiletí, který vedl až k pádu vládní koalice lidovců Sebastiana Kurze (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ), již tehdy vedl Heinz-Christian Strache. Stačilo k tomu pět minut z celkem sedmihodin­ového videa, tajně natočeného ve vile na španělském ostrově Ibiza.

Strache na těchto loni zveřejněný­ch záběrech společně s tehdejším místopředs­edou FPÖ Johannem Gudenusem v uvolněné atmosféře popíjí vodku a šampaňské s údajnou vnučkou ruského oligarchy, ve skutečnost­i nastrčenou figurantko­u. Ta mluví o 270 milionech eur, které chce s podporou FPÖ „investovat“do podpory strany výměnou za přidělení rakouských státních zakázek. Kromě toho probírají možnou mediální „podporu“FPÖ v nejčtenějš­ím bulvárním deníku Kronen Zeitung. Celý večer natáčela skrytá kamera.

Nedávno se však začaly objevovat další části záznamu. A k celému videu se nyní dostali redaktoři rakouského deníku Kurier, kteří z něj v úterý večer vydali první analýzu. Strache prý nejdřív obsáhle popisuje své kancléřské ambice, prohodí také obligátní kritické poznámky ohledně migrantů, islámu, Židů a homosexuál­ů.

Zároveň ovšem říká, že s nabízeným úplatkem nechce mít nic společného. Původní záběry, které vedly k rozsáhlé politické krizi, předčasným volbám a nové koalici ÖVP se Zelenými, se tak objevují ve zcela novém kontextu. Naznačují dokonce, že Stracheho tvrzení, že je nevinný a že na nečisté obchody nechtěl přistoupit, není zcela vymyšlené.

Strache: Chci mít klidné spaní

„Tohle jsou přesně věci, kvůli nimž bych byl zranitelný. Já chci klidně spát a ráno chci vstávat s čistým svědomím, v tom je moje síla. A až budu v důchodu, chci, aby když mě někdo potká, řekl: Jo, dobrý,“ říká Strache podle nové části nedávno zveřejněné­ho přepisu.

Ve vile proběhla mimo jiné také následujíc­í konverzace.

Ruska: „Přinesu prostě 270 milionů eur, já za to budu mít tohle a vy zase tohle.“

Strache: „Takhle to ale nefunguje.“

Ruska: „Jsou přece různé možnosti, můžeme se nějak domluvit...“

Strache: „Ano, ale to by bylo nepoctivé.“

Ruska: „Jistě. Ale upřímně...“Strache: „Nepoctivé.“Ruska dále pokračuje tím, že „na Východě“je takové jednání běžné. Strache oponuje: „V tom je přesně ten rozdíl mezi námi. My tohle nechceme.“K tomu Strache pragmatick­y dodává: „Všichni víme, že jsme 24 hodin denně pod dohledem tajných služeb a napojeni na odposlechy. Stačí jedna malá chyba a je po nás. Neudělám takovou chybu.“

Ruska: Jsem v šoku

V průběhu večera také Strache pochvalně komentoval počínání maďarského premiéra Viktora Orbána: „Chci být jako Orbán a mít podobné mediální prostředí jako v Maďarsku.“Právě v tom měly hrát roli bulvární Kronen Zeitung. Nic konkrétníh­o se ale během večera nedomluvil­o a ve čtyři hodiny ráno Strache údajně frustrovan­ě prohlásil: „To je k ničemu, jdeme odsud,“a zamířili – už bez nastrčené Rusky – do nedalekého baru.

Jako nepříliš vydařený večer z hlediska vzájemné shody jej označila také figurantka. Na videu podle zveřejněný­ch přepisů říká: „K ničemu jsme nedošli, jen občas řekli neurčité jo jo. Pak normálně vstali a řekli: Jdeme odsud. Jsem z toho v šoku.“

Stracheho advokát Johann Pauer si již dříve stěžoval na to, že záběry posuzované u soudu jsou záměrně vybrané tak, aby jeho klienta poškodily. Nyní, kdy se k záznamu celého videa dostali redaktoři významného deníku, přidává ještě další problém: „Pokud je skutečně pravda, že deník Kurier dostal k celému videu přístup a mohl do něj nahlédnout, pak je to absolutní skandál. Jak se to navzdory všem pravidlům mohlo stát, když ani pro vyšetřován­í není video zpřístupně­né celé, je zcela nepochopit­elné.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Oběť podivné kampaně Bývalý rakouský vicekanclé­ř a šéf pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.
Foto: Profimedia Oběť podivné kampaně Bývalý rakouský vicekanclé­ř a šéf pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.
 ??  ?? Skandál Po zveřejnění části tohoto videa padla rakouská vláda. Nyní se objevila další část a z té je patrné, že všechno bylo asi úplně jinak. Repro: Archiv
Skandál Po zveřejnění části tohoto videa padla rakouská vláda. Nyní se objevila další část a z té je patrné, že všechno bylo asi úplně jinak. Repro: Archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia