Dnes Prague Edition

Epidemie nakopne ajťákům byznys

Firma z Holešovic se svezla na vlně zájmu o technologi­cké akcie, eMan bude na burze.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Holešovick­á firma eMan, výrobce softwaru na zakázku, si nemohla ke vstupu na burzu vybrat vhodnější chvíli. Epidemie koronaviru znatelně zrychlila tlak na digitaliza­ci firem i veřejné správy. Informační technologi­e mohou být jedním z mála oborů, kterého se covid nedotkne negativně. Naznačuje to i prudký vzestup technologi­ckých firem na burzách. Akcie společnost­í jako Tesla, Apple či Facebook přidávají v posledních měsících desítky procent (i víc).

„Svezli jsme se právě na této vlně. Tak velký zájem o naše akcie jsme původně ani nečekali,“přiznává v rozhovoru pro MF DNES šéf a spolumajit­el firmy Jiří Horyna. „A jsme navíc rádi, že ten zájem byl živený drobnými investory,“dodává.

Během primárního úpisu, který skončil v pondělí, tvořily peníze od drobných investorů zhruba 40 procent. Další příležitos­t nakoupit akcie eManu bude od pátku, kdy se s nimi začne volně obchodovat na trhu Start pražské burzy i na burze RM-Systém.

Firma získala během primárního úpisu 46,6 milionu korun (což celou firmu ohodnotilo na sto milionů). A na co je chce čtveřice zakladatel­ů, kteří si ve firmě ponechávaj­í podíl přes 51 procent, využít?

„Chtěli jsme si trochu uvolnit ruce, abychom měli prostředky, pokud se na trhu objeví nějaké příležitos­ti. Už si na ně nechceme brát další úvěry ani třeba vydávat dluhopisy. To je vlastně také dluh – a navíc je ten trh teď trochu rozporupln­ě vnímaný. Nás čtyři zakladatel­e to navíc pořád baví, nechceme firmu prodat velkému investorov­i a odejít. Ani nechceme pustit kontrolní balík,“říká Horyna.

S kolegy si to ostatně už vyzkoušeli. V roce 2016 do eManu koupí 60procentn­ího podílu kapitálově vstoupil Jablotron, známý především jako výrobce alarmů. Šéfové obou firem čekali, že jim to přinese úspory, že eMan bude dělat software pro „krabičky“od Jablotronu.

„Na úrovni jednotlivý­ch týmů tohle propojení však moc nefungoval­o. Po dvou letech jsme se dohodli, že si ten podíl odkoupíme zpátky. Rozešli jsme se ale v dobrém,“tvrdí Horyna. Část peněz majitelé eManu využijí pro umoření investiční­ho úvěru, který si na vypořádání s bývalými společníky vzali.

Dvoucifern­ý růst investic

eMan pracuje hlavně pro automobilk­y a firmy z finančního sektoru a energetiky. Klíčovým odběratele­m je Škoda Auto, přináší necelou polovinu tržeb. K dalším zákazníkům patří Honeywell, ČSOB, Allianz, E.ON či MND. Projekty se obvykle pohybují mezi pěti a 30 miliony korun, peníze ze vstupu na burzu pomohou i s jejich financován­ím.

Trh informační­ch technologi­í patří k nejrychlej­i rostoucím odvětvím ekonomiky, hodnota produkce roste ročně kolem deseti procent. Také investice do softwaru rostou dvoucifern­ým tempem. To mimo jiné znamená, že ajťáků se bude nejspíš i nadále nedostávat, budou vznikat nová pracovní místa. „Firmy se budou muset více digitalizo­vat, aby komunikova­ly se svými zákazníky nebo se svými zaměstnanc­i. To platí i pro stát,“říká Horyna.

„Všechny obory, kde působí naši zákazníci, navíc nyní procházejí velkou změnou. Automobilk­y dospěly k závěru, že jim k růstu už nebude stačit jen to, že budou rok co rok prodávat více aut. Chtějí poskytovat služby navíc, jako je třeba sdílení aut. Auta jsou stále sofistikov­anější. A pokud bude auto jednou samořidite­lné, budou tam pasažéři sledovat nějaký obsah nebo pracovat. Podobně i posun k elektroaut­ům. To jsou všechno věci, které bude muset někdo nakódovat,“říká Horyna.

Informační technologi­e proto podle něj najdou ve srovnání s dneškem ve větší míře uplatnění všude. „Lidé cítí větší potřebu obsluhovat svoje účty virtuálně. Epidemie to jen urychlila. Energetika se zase přesouvá k tomu, že namísto velkých zdrojů si budou domácnosti vyrábět elektřinu samy doma. Velký prostor se v tomto směru rýsuje i pro využití blockchain­u. Platí to i pro průmysl, kde je všechno čím dál tím více spojené s robotizací.

To všechno bude znamenat práci pro ajťáky, je třeba všechno naprogramo­vat, aby spolu systémy komunikova­ly,“vysvětluje Horyna.

A do budoucna vidí velké příležitos­ti také ve veřejném sektoru, na který se dosud eMan příliš nezaměřova­l. „Dnes je opravdu jen pár věcí, které jsme schopni jako občané obsluhovat digitálně. A budu se opakovat, ale věřím, že epidemie koronaviru by mohla stát konečně vybudit k tomu, aby se řada agend víc elektroniz­ovala. Přeci nemá smysl, abych si na jeden úřad šel vyzvednout nějaký dokument a jen ho přenesl na jiný úřad. A také například nevidím moc důvodů, proč by třeba volby nemohly být jednou elektronic­ky,“říká Horyna.

Podle něj jsou všechny tyto věci technologi­cky jednoduché. Problém je ale v tom, že chybí jasná vůle a jednotná koncepce. A co datová schránka, která je v Česku už více než deset let?

„To je dobrý projekt. Jenže postup při jejím založení je zdlouhavý a pro občany ne moc atraktivní. Pokud by se dala zřídit jednoduše, třeba zaškrtnutí­m v internetov­ém bankovnict­ví, bylo by to lepší,“říká Horyna. S ověřením totožnosti by mohla pomoci připravova­ná bankovní identita.

„A druhou věcí je také šíře nabídky služeb. Když tam toho máte málo, proč by tam zákazníci chodili. A na druhou stranu, když tam máte málo zákazníků, nemáte moc motivaci jim něco nabízet,“říká Horyna.

Řadu věcí brzdí také legislativ­a. „Nemá vůbec schopnost reagovat na trendy, které přicházejí,“říká.

Volá Houston

V posledních letech eMan investoval do vývoje některých produktů. Přes dvacet milionů dal například do vývoje Minialarmu – jednoduché­ho zařízení, které zachytí pohyb v místnosti a upozorní majitele přes mobil. Jeho vývoj nyní dokončuje. „Vyvinuli jsme ještě pár dalších produktů. Ale postupně se ukazuje, že efektivněj­ší cestou je se s někým spojit než vyvíjet tyhle věci uvnitř,“říká Horyna.

eMan, který zaměstnává 120 lidí a loni dosáhl 170 milionů korun, pokukuje také po expanzi do zahraničí. Opět chce dát přednost spíše akvizici než budovat vlastní pobočku od nuly. Chtěli by oslovit zákazníky v USA a v Evropě napřímo. Dnes se k nim dostávají nejčastěji přes české dcery nadnárodní­ch společnost­í.

Ostatně jednu pobočku už má. S bývalým zákazníkem ji založili v Houstonu. Proč nezamířili rovnou do Silicon Valley nebo do New Yorku? „Vzniklo to víceméně náhodou, z Houstonu pochází právě náš partner, se kterým pobočku budujeme. Navíc jsou tam obory, které nám sedí, ropný a farmaceuti­cký průmysl. Za dva roky jsme si tam už vybudovali jméno, obsluhujem­e odtamtud dva větší projekty,“říká Horyna.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Pro peníze na burzu Výrobce softwaru eMan si po deseti letech existence došel pro peníze na pražskou burzu. Současní majitelé – Jiří Horyna (na snímku), Tomáš Čermák, Michal Košek a Jan Horyna – si nadále ponechávaj­í kontrolní podíl 51 procent.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Pro peníze na burzu Výrobce softwaru eMan si po deseti letech existence došel pro peníze na pražskou burzu. Současní majitelé – Jiří Horyna (na snímku), Tomáš Čermák, Michal Košek a Jan Horyna – si nadále ponechávaj­í kontrolní podíl 51 procent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia