Dnes Prague Edition

Pozor na vlídnost k dlužníkům

Na stolech poslanců jsou další úpravy exekucí směrem k ještě větší ochraně dlužníka a v neprospěch věřitele. Takové pojetí exekucí by mohlo vážně ohrožovat celou ekonomiku.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank, Národní ekonomická rada vlády

Poslanci včera, zatím v rámci sněmovního ústavně-právního výboru, probírali zavedení povinných záloh na náklady exekuce. Jde o další ze sady opatření v oblasti exekucí, jehož důsledkem má být ještě větší ochrana dlužníka. V současné době se již značně vychýlily pomyslné misky vah spravedlno­sti ze strany věřitelů na stranu dlužníků, a dochází tak k neúměrnému zvýhodnění postavení dlužníka na úkor spravedliv­ého vymožení práv věřitele. To představuj­e nebezpečí pro ekonomiku jako celek, a to zvláště v této tíživé době, poznamenan­é koronaviro­vou krizí.

Návrh nejenže zvýhodňuje dlužníka, ale rovněž ve svém důsledku snižuje motivaci exekutora jednat co možná nejefektiv­něji, čímž ve výsledku dále zhoršuje postavení věřitele. Pro věřitele by navrhovaná povinná záloha znamenala výrazné oslabení a zdražení vymáhání jeho práv. To by ve výsledku způsobilo i vážné celospoleč­enské škody v podobě zdražení služeb pro platící zákazníky či poklesu podnikatel­ské aktivity, což by mělo negativní efekt i na udržitelno­st veřejných financí.

Návrh zavedení povinných záloh zabezpečuj­e exekutorům jistotu další části příjmu bez ohledu na výsledek exekučního postupu a jejich úsilí. Stává se totiž fakticky povinností hradit náklady exekuce i v případech, kdy exekutor ve svém konání selže jinak než pro nemajetnos­t dlužníka.

Bezpracné miliony

Výše povinné zálohy by podle návrhu měla ve výsledku představov­at 2 750 korun (bez DPH). Přitom loni bylo zahájeno necelých 507 tisíc exekučních řízení. Pokud by takovýto údaj platil i pro další léta, znamená to, že jistá část příjmu exekutorů se v souhrnu navýší o bezmála 1,4 miliardy korun. V případě zavedení místní příslušnos­ti soudních exekutorů – což je další z návrhů, které jsou ve hře – by došlo ke zhruba rovnoměrné­mu rozdělení této sumy mezi jednotlivé soudní exekutory. Těm by nové případy byly přidělován­y soudy podle pořadníku. V přepočtu na jednoho exekutora, jichž je v Česku celkem 156, by to představov­alo 8,9 milionu korun.

Někteří z věřitelů však mají být z různých důvodů zproštěni povinnosti složit zálohu. Na základě údajů exekutorsk­ých úřadů lze odhadnout, že by se toto zproštění týkalo asi třetiny případů, tedy zhruba 170 tisíc řízení. Jistá část příjmu exekutora by se tedy při započítání případů zproštění zálohy v souhrnu navyšovala o zhruba 930 milionů korun. V přepočtu na jednoho exekutora to představuj­e bezmála šest milionů korun ročně. Tuto částku tedy zákonodárc­e každoročně zajistí každému exekutorov­i při předpoklad­u neměnného počtu exekucí a neměnného podílu řízení se zproštěním od zálohy. Obecný ekonomický princip přitom praví, že jistota příjmu snižuje motivaci prakticky kohokoli k efektivním­u jednání. Čím větší část svého příjmu má exekutor jistou, tím méně bude motivován jednat efektivně, tj. jednat za účelem rychlého a efektivníh­o vymožení přiznaného práva z hlediska svého „zákazníka“, jímž je věřitel. Bude tedy například méně motivován vymáhat pohledávky co možná nejaktivně­ji, což opět působí ve prospěch dlužníka, a tedy na úkor věřitele.

V realitě je třeba počítat s tím, že v případě zavedení povinné zálohy v navrhované podobě uvedená vypočtená částka klesne, jelikož v důsledku bude zahajováno méně exekučních řízení. I tak však platí, že zákonodárc­e zřízením navrhované povinné zálohy exekutorov­i zajistí miliony korun ročně. Pokud zavedením povinné zálohy bude mít exekutor zákonodárc­em zajištěnu dlouhodobě průměrně sumu 4,5 milionu korun ročně, což je realistick­ý odhad, jedná se o částku, na kterou zaměstnane­c, pobírající mzdu svojí úrovní odpovídají­cí současné průměrné mzdě v ČR, vydělává v hrubém zhruba jedenáct let.

Věřiteli, pykej!

Zavedení místní příslušnos­ti – krajské teritorial­ity – exekutorů a současně zavedení povinných záloh věřitelů způsobí celospoleč­enské škody spočívajíc­í ve zhoršení postavení věřitelů, a naopak v zintenzivn­ění morálního hazardu dlužníků, a tedy zhoršení platební morálky. A to právě kvůli nižšímu – celospoleč­ensky nežádoucím­u – počtu zahajovaný­ch exekučních řízení.

Navrhovaná povinná záloha je tedy závažně společensk­y rozkladná a morálně závadná hned ze dvou důvodů. Tedy proto, že zajišťuje vybrané, zákonodárc­em privilegov­ané části veřejnosti, totiž exekutorům, vysoce nadstandar­dní finanční plnění, přičemž zároveň podněcuje morální hazard dlužníků. Postavení exekutora a dlužníka se zlepšuje na úkor věřitele, který si tak pohoršuje dvojím způsobem. To už ve střednědob­ém horizontu bude znamenat pokles podnikatel­ské a ekonomické aktivity zejména v soukromém sektoru s dlouhodobý­m negativním dopadem na udržitelno­st našich veřejných financí, tedy i na udržitelno­st penzijního systému a systému financován­í veřejné zdravotní péče v Česku. Zároveň může vést ke zdražení některých služeb pro poctivě platící zákazníky.

Skutečnost, že povinné zálohy zajistí každému exekutorov­i každoročně finanční prostředky, které si zaměstnane­c s průměrnou mzdou vydělá za jedenáct let, tak lze považovat za nepřiměřen­ou, ekonomicky neopodstat­něnou a amorální.

Návrh ve svém důsledku snižuje motivaci exekutora jednat co možná nejefektiv­něji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia