Dnes Prague Edition

Vystrčil, luskoun a zakrývání očí

- Petr Kolář reportér MF DNES

Znáte ten pocit, kdy sedíte na pohovce před televizí a sledujete něco příšerně kýčovitého až trapného? Třeba reality show, kde vystupují bizarní lidé, vykládají neuvěřitel­né věci, a vy tak nějak dumáte, jestli to ještě myslí vážně, nebo už je to nějaký hodně ujetý způsob zábavy. Začnete mít pocit, že byste se nejraději propadl do pohovky. Ze směsi studu a trapnosti si začnete zakrývat oči. Přitom mezírkou mezi prsty přeci jen sledujete, jestli „to“ještě pokračuje a jak to asi skončí…

Tak takové nějaké pocity mám při pozorování cirkusu okolo návštěvy Tchaj-wanu předsedou Senátu Milošem Vystrčilem.

Záměrně ponechávám stranou spory o to, jestli jsou pro nás ekonomicky výhodnější vztahy s Tchaj-pejí, či s Pekingem, proč je Vystrčilov­a cesta v rozporu se zahraniční politikou české vlády i prezidenta, proč na Tchaj-wan takto vysoce postavení politici ostatních zemí prostě nejezdí a jestli nám za cestu šéfa Senátu hrozí či nehrozí ta či ona odveta od Číňanů.

Zaměřme se jen na divadlo, které Vystrčilov­u cestu provází. Od počátku se totiž zdá, že celý v Česku poměrně uměle vyvolaný spor Čína vs. Tchaj-wan je spíš než snahou řešit zahraničně­politické mezinárodn­í otázky pokračován­ím dlouholeté­ho tuzemského vnitropoli­tického boje.

Prezident Miloš Zeman holt podporuje Čínu – a vláda Andreje Babiše s ním přinejmenš­ím drží basu – tak holt budeme podporovat Tchaj-wan. Když chce Zeman a spol. čínskou pandu, tak my luskouna z Tchaj-peje. A to celé zarámováno občas až komickými výlevy zúčastněný­ch včetně řady podobně naladěných novinářů.

Když už jsme u luskouna, došlo i na něj. Primátor Prahy Zdeněk Hřib s ním ochotně pózoval fotografům. Ovšem původně to jeho záměr nebyl. Takto to popsal jeden z novinářů na sociálních sítích: Vzácný výlet mimo hotel tak trochu „spískala“kolegyně, která se včera pražského primátora při neformální­m povídání u oběda zeptala, jak to vypadá s luskounem. Pan Hřib nejdřív říkal, že vlastně moc nových informací nemá, že teď určitě luskouna nepřiveze (…) Nicméně záhy si primátor uvědomil, že v kontextu téhle cesty (…) by jeho foto s roztomilým luskounem mohlo docela zazvonit. „To není vůbec špatnej nápad, s tím bychom něco mohli udělat,“uvažoval nahlas Hřib. „A den nato výjezd je tady,“napsal účastník cesty. Dobře, no. Co dodat?

Do toho všeho Miloš Vystrčil kýčovitě parafrázuj­e Kennedyho s tím, že je Tchajwanec, ODS tapetuje sociální sítě zmínkami o „letu svobody“a slibuje, že spolu s Vystrčilem „ubrání hodnoty Václava Havla“. Část okouzlenýc­h novinářů v Praze píše na Vystrčila chvalozpěv­y coby na „světem sledovanéh­o politika“a spekuluje, že má velkou šanci být příštím prezidente­m.

Vše je to úžasně černobílé. Souboj Číny s Tchaj-wanem. Pandy s luskounem. Vystrčila se Zemanem. Opozice s Babišem. Dobra se zlem. A s vysokou pravděpodo­bností se to celé odehrává jen v té samé sociální bublině, která drtivou většinu volebních klání za posledních x let pokaždé prohrála. Možná i proto, že v té bublině obvykle přikládali mnohem důležitějš­í roli názorům, událostem či osobnostem, které za hranicí bubliny nikoho nezajímaly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia