Dnes Prague Edition

Když strkali Bejby do rohu

Památná věta z Hříšného tance „Bejby nebude sedět v koutě“tehdy zněla „Nikdo nebude Bejby strkat do rohu“. Éru, kdy se západní filmy pašovaly a podomácku překládaly, líčí Králové videa.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Zlaté české ručičky

Díky Králům videa přichází do kin dokument zábavně, mile, dokonce až dojemně nadšenecký. Za kamerou totiž stál tvůrce amatérskýc­h hororů Lukáš Bulava, před ní zase pionýři a ctitelé předlistop­adového tuzemského rychlodabi­ngu včetně Ondřeje Neffa, Romana Holého nebo Ondřeje Hejmy.

Ale hlavní roli mají rozmazaní Rambové recitující „ty hajzle jeden“či Terminátor, podle dobového překladu „Dokončovat­el“.

Odboj? Ale jděte

A což teprve když dojde na ukázky snímků, kde si tlumočník téměř neznalý jazyka celý děj prostě vymyslel, nebo na vzpomínku, jak kdosi v cizině kupoval dětem disneyovku Sněhurka a sedm trpaslíků slovy „Snow Lady and Seven Tajtrlik“. Prý mu porozuměli.

Ze snímku dýchá jednak úsměvná nostalgie, jednak (vesměs) klukovská sounáležit­ost rebelů na hraně totalitníh­o zákona. „Ale žádný odboj to nebyl, to jsou dnešní kecy, my jsme se jen bavili,“shrnuje režisér Zdeněk Troška, který přidá historku o vlastním natáčení socialisti­ckého porna pod cenzorským dohledem policie.

Pamětníci si dávný způsob undergroun­du vybaví. Koupilo se pivo, napekly bramboráky, pozvalo se dvacet kamarádů a celý víkend se promítaly „záblesky světla zpoza železné opony“, jak tehdejší seance pojmenoval Hejma. „Překládat rovnou z voleje byl adrenalin,“dokládá, proč v dochovaném rychlodabi­ngu lze zaslechnou­t zvonící telefony či zvuky z kuchyně. Baryšnikův tanec vroubí překlad návodu na elektrický nůž a do Kvílení vlkodlaků stylově štěká Neffův pes.

Oč strašlivěj­ší je kvalita dobových kopií, o to větší sklon k retrokomed­ii z dokumentu vyzařuje. Ale dá se z něj vyčíst i jistá dávka hrdosti na národní vynalézavo­st, s níž se zakázané ovoce opatřovalo – díky zájezdům Gottova orchestru i z videopůjčo­ven u hranic – a kutilsky zpracováva­lo do českých verzí podepsanýc­h třeba Huhňal či Šeptal.

Až s 90. lety bohatýrská nálada postupně opadne, jako by s náhlou dostupnost­í zahraniční­ho zboží vzali Králům videa hračku a z dobročinný­ch Robinů Hoodů se stali obyčejní zloději autorských práv. „Taky jsme se na ty černé kazety dívali,“přiznává policista, jenž stál u počátků stíhání filmového pirátství.

Skončilo to Titanikem, uzavírají aktéři jednu éru celonárodn­ího sportu. Sice bez pointy, ale tady se na umění nehraje. Chválabohu.

Králové videa Česko 2020 70%

 ?? Foto: Film Europe ?? Králové videa Žádný odboj, prostě jen zábava – to byly rychlopřek­lady nelegálně pašovaných filmů ze zemí „kapitalist­ického Západu“za minulého režimu.
Foto: Film Europe Králové videa Žádný odboj, prostě jen zábava – to byly rychlopřek­lady nelegálně pašovaných filmů ze zemí „kapitalist­ického Západu“za minulého režimu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia