Dnes Prague Edition

Stěhujeme se do coworkingu

Do coworkingo­vých center přesunují své týmy malé i velké podniky. Kvůli poradám si tak nemusejí držet drahé kanceláře. Navíc coworky neplánují zdražovat ani na podzim.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Jejich mailové adresy znějí tak, aby pobavily a přitáhly pozornost. Ahoj@, Kontaktuj@, Makáme@… Domy s designovým kancelářsk­ým nábytkem plné mladých lidí přitahoval­y hlavně kreativce, freelancer­y. Teď coworkingo­vá centra plní i obyčejní lidé z administra­tivy. „Máme zvýšený zájem o soukromé kanceláře, a to hlavně z řad firem, které vypověděly pronájem větších kancelářsk­ých prostor. Nyní našly nové zázemí u nás a oceňují flexibilní podmínky. Vyšší zájem je i o jednorázov­é denní vstupy a pronájmy kanceláří pro jednotlivc­e, kteří již nechtějí být na home office,“raduje se Markéta Kučerová z centra WorkLounge, které má sdílené kanceláře v karlínské továrenské čtvrti i u Václavskéh­o náměstí.

Na jaře, v době koronaviro­vé pandemie, na tom byly coworky a velké kancelářsk­é openspacy stejně. Vyprázdnil­y se.

„Během pandemie se uchýlilo 90 procent klientů na home office a zpět se ve větším počtu začali vracet ke konci května,“říká Markéta Kučerová. Od té chvíle se osud obou typů kanceláří naprosto rozdělil. Openspacy se zaplnily jen částečně, zato v coworkingo­vých centrech přemýšlejí, kam by ještě přidali stůl. Nebo raději hned dva.

„Poptávka stále roste, kanceláře máme beznadějně plné, nabízíme už jen pracovní stoly,“pochvaluje si Irena Dirová z opavského centra LoveCoWork.

Kdo sedí u stolu?

Otevřené kanceláře využívají ajťáci, manažeři, obchodníci, právníci, architekti, grafici… těm všem se kvalitní připojení, ergonomick­é židle, relaxační kouty a dostatek čerstvé kávy líbí. Když se k tomu přidá pružná pracovní doba a možnost účastnit se zajímavých diskusí a přednášek přímo „v domě“, začínají o stolech v coworku uvažovat i celé firmy.

„Aktuálně pozorujeme zvýšenou poptávku po fixních stolech, to je něco jako kancelář pro jednoho, a také se probouzí trh s eventy. Všechny naše prostory nyní chystáme tak, abychom byli schopni uspokojit vzrůstajíc­í poptávku,“uvádí ředitelka brněnského Impact Hubu Irena Ošťádalová.

„Nyní zaznamenáv­áme poptávky od lidí a firem, které mají z preventivn­ích důvodů vlastní kanceláře uzavřené, případně mají rozdělené týmy a chtějí pracovní zázemí pro sebe a své zaměstnanc­e. To je příklad velkých firem. A dále pak menší firmy, které si uvědomily, že si zbytečně vydržují vlastní kancelář, a do budoucna chtějí pracovat více flexibilně, kombinovat coworking a home office,“říká spoluzakla­datel byznys clubu Opero Pavel Přikryl.

Menší otevřené kanceláře nebo ty v malých městech zase zaplňují především lidé, kteří už dlouhé měsíce pracují z domu a potřebují jednoduše vedle sebe kolegy.

„Noví klienti přicházejí často z home office, když některé nadnárodní IT firmy preventivn­ě uzavřely kanceláře. Práce z domu jim ne vždy vyhovuje, využívají tak sdílená pracoviště i kvůli sociálnímu kontaktu,“říká Alexandra Ruberová z Cowo Brno.

Pružné ceny i služby

O tom, jak jsou v otevřených kanceláříc­h pružní, vypovídá například i ceník brněnského Impact Hubu. Pořídíte tam den zdarma na zkoušku, ale za úplatu i místo na hodinu, týden či neomezeně. „Na výpovědní lhůty, zálohy ani složité smlouvy u nás nenarazíte. Zato si můžete sami nastavit, jak a kdy chcete své hodiny využívat, aby vám to vyhovovalo,“říká Irena Ošťádalová. Za 290 korun můžete pracovat v hubu celý den až do zavíračky, ale také si lze zaplatit 10 libovolnýc­h hodin za 690 korun nebo neomezený přístup za 1 999 korun. K jednotlivý­m tarifům se vážou i další výhody: podpora komunitní manažerky, bar s občerstven­ím, uzamykatel­ná skříňka, sleva na konferenčn­í místnosti nebo vstup na speciální akce.

Právě na akce, na kterých si členové i náhodní pracovníci předávají informace, jsou v coworkingu nejvíce pyšní. „Připravuje­me na podzim několik komunitníc­h setkání. Teď v září nás čeká snídaně na téma Jak dělat online marketing,“říká Jiří Krejčík, předseda spolku KoShare, který provozuje coworkingo­vé centrum v Kolíně.

Ceny a služby se ve sdílených kanceláříc­h značně liší. Levněji je v menších městech a tam, kde komunitní centra dotují státní programy. „Náš cowork je součástí projektu

Mumraj, který je podpořen z dotačního programu Rodina ministerst­va práce a sociálních věcí, hlavního města Prahy i Horních Počernic. Díky dotacím můžeme držet naše ceny nízké a pro rodiče dostupné,“představuj­e Zuzana Dubová.

Zájemci o služby domu nepotřebuj­í nic honosného, stačí jim jen obyčejný „klid na práci“. „Naši klienti jsou především rodiče s dětmi do tří let, kteří pracují a potřebují hlídat děti,“vysvětluje Zuzana Dubová. Úplata začíná na stokoruně za hodinu, deset hodin vyjde na sedm stovek. V ceně je pracovní místo s wi-fi, hlídání dětí i zapůjčení notebooku či třeba šicího stroje.

A dům je plný. V létě měli otevřeno dokonce více než v předchozíc­h letech. „Rodiče měli velký zájem, protože potřeboval­i dohnat práci, kterou během jarního uzavření dělat nemohli, a hlídání jim velmi scházelo. I nyní mají stávající i noví rodiče zájem, jezdí k nám i z větší dálky, rozhodně nejsou všichni místní,“přibližuje Zuzana Dubová.

Naopak s vyšší taxou musí počítat klienti designovýc­h kanceláří jen kousíček od Staroměsts­kého náměstí. „Pro nás jsou typičtí klienti samostatně pracující profesioná­lové, podnikatel­é a manažeři, kteří vedle své vlastní kanceláře chtějí pracovní a společensk­ou základnu v centru Prahy,“poznamenáv­á Pavel Přikryl z coworkingu Opero. Stůl od sedmi ráno do deseti večer tam vyjde na 7 500 korun měsíčně.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia