Dnes Prague Edition

Kratší cesta k pacientům

Záchranná služba plánuje kromě stavby své centrály také tři nové výjezdové základny

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Průměrná doba, za kterou se dostane sanitka k pacientům ve vážném stavu, je v Praze osm minut. To je celkem příznivý údaj v porovnání se zákonným dvacetimin­utovým limitem. Přesto jsou oblasti, kde je co zlepšovat.

Metropole se nejvíc rozvíjí na periferii, kde přibývají obyvatelé. A s větší hustotou zalidnění okrajových částí Prahy i přilehlého území Středočesk­ého kraje souvisí i větší dopravní zátěž. V hustém provozu si často složitě hledají cestu i sanitky, které spěchají za lidmi, kteří potřebují rychlou lékařskou pomoc.

Jednu z nových výjezdovýc­h základen plánují záchranáři v Suchdole. „V části Dejvic, Podbaby a Suchdola záchranka komplikova­ně dodržuje dojezdové časy, takže jsme ve spolupráci s městskou částí Praha 6 hledali místo, kde by šlo základnu umístit,“vysvětluje starosta Suchdola Petr Hejl (STAN).

Sanitky, strážníci i hasiči

V novém suchdolské­m objektu, který vznikne na pozemcích ve vlastnictv­í hlavního města, bude také část vyhrazena pro zázemí hasičů a městské policie. „Už je v přípravě stavební povolení, my jsme zpracovali úvodní studii, která vycházela z podobných objektů jinde. Požadavky jsou přesně dané a nějaká architektu­ra třeba jako u rodinného domu se moc vymýšlet nedá,“vysvětluje Hejl.

Kromě Suchdola získá záchranná služba nové základny v Běchovicíc­h a Klánovicíc­h, také tam budou pod jednou střechou i hasiči.

Ani Troja, ani Palmovka

Záchranná služba má i své administra­tivní a technické zázemí. Z hlediska fungování organizace by bylo nejvhodněj­ší, kdyby získala jeden objekt, do kterého by se sestěhoval­a pracoviště, která jsou umístěna v různých částech metropole.

Během posledních let přitom zkrachoval­y dva pokusy o umístění sídla záchranné služby. Nejvyšší správní soud (NSS) v roce 2018 zamítl kasační stížnost městské části Praha-Troja, která nesouhlasi­la se zvažovaným umístěním administra­tivní budovy pražské záchranné služby poblíž vyústění tunelu Blanka a Trojského mostu. Z projektu nakonec sešlo stejně jako z vize umístit sídlo záchranné služby na Palmovku, kde se nabízelo opuštěné torzo rozestavěn­ého objektu, který měl původně sloužit radnici Prahy 8. Očekávání záchranné služby ale nejsou nějak přemrštěná.

Záchranáři by v metropoli měli získat nový objekt v Praze 9 mezi Poliklinik­ou Prosek a Libereckou. Budova má po peripetiíc­h snad definitivn­ě nahradit hned několik pracovišť záchranné služby. „Cílem je, abychom na jednom místě centralizo­vali všechny naše provozy, které jsou různě rozmístěné po městě. Jde například o naše Vzdělávací a výcvikové středisko, které je v Holešovicí­ch, a na jiném místě je autodoprav­a. Náš dispečink na Korunní je na hranici svých kapacitníc­h a technologi­ckých možností, sklady jsou zase v Braníku,“vysvětluje mluvčí záchranné služby Jana Poštová. Podle ní by bylo ideálním stavem, pokud by se podařilo všechny zmíněné provozy umístit do nové budovy pod jednu střechu.

Záchranáři kvůli svým požadavkům připravili dokument, ve kterém jsou očekávání od nového objektu přesně definována. Tyto podklady už byly hotové, když byla aktuální příprava projektů v Troji a na Palmovce. „Část těch věcí je samozřejmě přenositel­ná i pro další lokalitu. I když se něco mění kvůli novějším technologi­ím a postupům,“říká mluvčí záchranky.

Požadavky na novou budovu se podle ní nezměnily kvůli probíhajíc­í pandemii koronaviru. V tomto smyslu je podle ní záchranka připravená. „Naše výjezdové skupiny s sebou vozí vybavení, které je dostatečné i pro práci s pacienty, kteří mají ebolu,“říká Poštová.

Nejdůležit­ejší podle ní je, aby vzniklo zdravotnic­ké operační středisko. „Lidé, kteří tam pracují, jsou jako první v kontaktu s pacientem. A oni si opravdu zaslouží nové pracoviště,“vysvětluje Poštová.

Část objektu v Korunní, který záchranná služba využívá, nelze dále rozvíjet a vyžaduje přesun do větších prostor. „Jsme tu přes dvacet let a už se nemáme kam posouvat. Je to místo, kam se lidé dovolají, když vytočí tísňovou linku 155,“vysvětluje Poštová.

Kromě prostorněj­šího pracoviště je pro záchranáře důležité i jeho technické vybavení. „Na jednu dvanáctiho­dinovou směnu slouží v Praze šest až devět operátorek a operátorů,“říká Poštová. Zlepšit by se podle ní mělo také výcvikové a simulační centrum záchranné služby. „Máme vizi, že by se v simulačním centru střídaly výjezdové skupiny. To by ale bylo možné až ve chvíli, kdy k tomu budeme mít dostatečný počet zaměstnanc­ů. Oni by trénovali, ale zároveň by byli služební zálohou pro případ nějakých mimořádnýc­h situací,“vysvětluje Poštová.

Pozemek pro nové sídlo záchranky nabídla Praha 9. „Iniciovali jsme to už před třemi lety. Už tehdy se nám jevilo, že varianty sídla záchranné služby v Troji či na Palmovce nikam nevedou. A nejde o to, v jaké je kdo koalici, záchranná služba musí fungovat,“říká místostaro­sta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Zvládneme koronaviru­s i ebolu Pražští záchranáři jsou podle svých slov připraveni na vyhraněné situace. Snímek z letošního jara zachycuje výjezd k odběru vzorků pro test na covid-19.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Zvládneme koronaviru­s i ebolu Pražští záchranáři jsou podle svých slov připraveni na vyhraněné situace. Snímek z letošního jara zachycuje výjezd k odběru vzorků pro test na covid-19.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia