Dnes Prague Edition

Chyba úřednice poslala obviněného domů

- — Klára Burešová

RADOTÍN Obyvatelé Radotína si v posledních dnech moc klidu neužili. V neděli městskou částí nejdřív otřásla zpráva o násilném činu, když ve Strážovské ulici muž podle závěrů policie pobodal svoji manželku. Žena na následky zranění zemřela. A v noci z úterý na středu museli být do Radotína opět povoláni policisté. Kvůli chybě úřednice státního zastupitel­ství byl totiž muž obviněný z nedělní vraždy propuštěn z vazby a vrátil se domů.

„Lidé měli obavu, že se vrátil člověk podezřelý z vraždy, a dostali strach,“uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Před dům propuštěné­ho policie vyslala hlídku, která měla místní obyvatele uklidnit. Po příjezdu policisté narazili na skupinku čtyř mužů. Ti na místě setrvávali, protože chtěli podle svého tvrzení sousedství před obviněným chránit. „Jeden z mužů měl u sebe zbraň a na chvíli ji za pasem poodhalil. Vnímáme, že by se mohlo jednat o přestupek,“pokračuje Daněk.

Zastupitel Radotína Jan Fleischner ale nesouhlasí s tím, že by lidé v městské části žili nyní v obavách. „Je to poměrně na okraji Radotína a nemám pocit, že by tam lidé byli v nějakém strachu,“říká.

Obviněný muž byl propuštěn kvůli tomu, že na soud včas nedorazil dokument, ve kterém státní zástupce navrhoval vzít muže do vazby. Úřednice státního zastupitel­ství žádost nezaslala ve stanovené čtyřicetio­smihodinov­é lhůtě a policie nemohla ze zákona podezřeléh­o dále zadržovat.

„Pochybení je řešeno a bude discipliná­rně potrestáno,“komentuje jednání úřednice mluvčí státního zastupitel­ství Aleš Cimbala. Zároveň vysvětluje, proč státní zástupce původně požadoval zadržení obviněného. „Návrh na vazbu byl dán především z důvodu předpoklád­aného dlouhého trestu. Nepředpokl­ádáme, že by obviněný ve svém jednání pokračoval nebo se vyhýbal trestnímu stíhání,“uklidňuje Cimbala situaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia