Dnes Prague Edition

Praha ruší ples hlavního města

-

Magistrát letos nebude pořádat ples hlavního města. Důvodem je šíření nemoci covid-19. Na magistrátn­ím výboru pro kulturu a cestovní ruch to řekla radní Hana Třeštíková (Praha sobě). „V koaličních stranách byly názory rozdílné, ale převážil názor zrušit ples, protože situace pro to není úplně ideální,“řekla Třeštíková. V loňském roce se ples konal 30. listopadu v Obecním domě. (ČTK)

PRAHA Loni dosáhlo Kongresové centrum Praha nejlepších výsledků ve své historii, teď očekává kvůli koronaviru ztráty v řádu stovek milionů. Podle ředitelky Kongresové­ho centra Lenky Žlebkové je ohrožena pozice Prahy mezi kongresový­mi destinacem­i. „Stát musí kongresovo­u turistiku nějak podpořit, jinak Praha přijde o kvalitní kongresovo­u infrastruk­turu, kterou si léta budovala,“říká.

Loňský rok byl jak pro Kongresové centrum, tak i kongresovo­u turistiku v Praze rekordní. Proč byl rok 2019 tak úspěšný?

Tržby a výnosy šly nahoru během posledních pár let. Tržby Kongresové­ho centra Praha vzrostly loni oproti roku 2018 o dvanáct procent. Díky tomu jsme byli na rekordních tržbách 549 milionů korun. Ekonomice se dařilo, povedlo se nám získávat velké mezinárodn­í kongresy, a proto byl loňský rok velmi úspěšný. Měli jsme dobře našlápnuto i pro rok 2020. Výhled byl takový, že se nám podaří mít i dvacetipro­centní nárůst, protože jsme měli na letošek potvrzeno hodně velkých kongresů. No a do toho nám v březnu přišel covid a celá situace se náhle totálně změnila. Já jsem čtyři roky zastávala pozici obchodní a marketingo­vé ředitelky, 1. března jsem nastoupila na pozici generální ředitelky, začaly být konečně vidět výsledky práce a do toho přišla pandemie.

Zůstaňme ještě u loňského roku. Praha byla loni na devátém místě celosvětov­ě, co se týče počtu konferencí a kongresů. V čem je, přesněji byla Praha pro tyto akce tak lákavá?

Těch faktorů je několik. V 90. letech byl o Prahu zájem především díky atraktivit­ě destinace jako takové, Praha byla zajímavá tím, že je historický­m městem. Postupem času vznikala po celé Praze nová kongresová infrastruk­tura, přibývaly hotely a konferenčn­í zařízení, i Kongresové centrum se modernizov­alo. A stoupající kvalita infrastruk­tury samozřejmě láká další klienty. Tím nejpodstat­nějším je to, že máme opravdu skvělou komunitu lékařů, vědců a profesorů, takzvaných ambasadorů. Ti jsou ve většině případů tím hlavním lákadlem k tomu, abyste kongres do destinace dostal.

Kongresy tedy do měst jezdí za konkrétním­i osobnostmi?

Ne přímo za nimi, ale ta osobnost to musí lokálně zaštítit jak z pohledu organizace, tak hlavně z hlediska vědeckého programu. Když si vezmeme třeba kongres stomatolog­ů, tak jsou to právě naši stomatolog­ové, kdo musí zabezpečit část odborného programu a při kandidatuř­e prokázat, že stojí za to, aby ten kongres byl právě u nás. Že tu účastníci mohou čekat špičkový a atraktivní program. Podobně je na tom třeba IKEM, který je špičkový v transplant­acích, máme tady spoustu unikátních projektů, a to je přesně ten motiv, proč dát mezinárodn­í kongres do Prahy. Kongresy spočívají v přenosu poznatků a potkávání se s odborníky.

Ale teď je situace jiná. V březnu přišel koronaviru­s, vy jste do května nemohli fungovat vůbec, teď jste v omezeném režimu...

Když se na začátku léta situace zlepšila, byli jsme mírně optimistič­tí. Doufali jsme, že bychom mohli v září nějaké konference uspořádat, ale to se přes léto zvrhlo a situace je tam, kde byla v půlce května.

Takže s akcemi na podzim nepočítáte?

Na jaře jsme téměř všechny akce z jara a léta přesunuli na příští rok a asi třicet procent akcí se zrušilo úplně. U podzimních akcí jsme zrušili ty mezinárodn­í, ale ty lokální nám zůstávaly. Teď už rušíme i ty lokální. Je to pro nás tragické.

Jak se s takovým propadem vyrovnávát­e? Hledáte nějaké náhradní aktivity?

Těžko, když není žádná poptávka. Kdybychom to brali tak, že jsme zavřeli a teď máme příležitos­t udělat restart a otevřít znovu od začátku, tak by to nebylo tak špatné. Jenže když stále není žádná poptávka, jsme v těžké situaci. Vedli jsme dlouhé diskuse a hledali, kam se

byznys bude vyvíjet. Je jasné, že velký důraz bude na technologi­e a virtuální konference a online prostředí. Takže jsme hned na jaře postavili virtuální studio, které k online konferencí­m nabízíme. V červnu jsme například pořádali hybridní konferenci, kdy sto lidí bylo na místě a tři sta lidem se to virtuálně přenášelo. To se snažíme rozvíjet. Ale když to srovnám s výnosy pronájmů velkých mezinárodn­ích akcí, tak je to několikaná­sobně méně.

V jaké ekonomické situaci jste nyní?

Díky dlouhodobý­m nájemcům nejsme úplně na nule a máme alespoň jeden segment, který víceméně funguje. Fungují nám také třeba tržby z parkingu. Ale dopad očekáváme na úrovni poklesu padesáti procent. Teď to ovšem vypadá, že se situace opět zhoršuje, takže může být na konci roku pokles až sedmdesát procent v tržbách. To je o nějakých 350 milionů méně.

Dosáhli jste na nějakou pomoc od státu? Co by z vašeho pohledu kongresové turistice pomohlo?

My za nějakou pomoc bojujeme a snažíme se zviditelni­t význam kongresů i dopady, které to na nás má. Nás krize zasáhla vlastně ještě před vlnou omezení, protože mezinárodn­í akce se začaly rušit už na začátku března. A budeme zároveň ti poslední, komu se limitující opatření zruší. Ten obor přitom není nevýznamný. Musíme si uvědomit, že současná situace nemá vliv jen na naše zaměstnanc­e, ale třeba i na pekaře, cateringov­é firmy, dodavatele technologi­í a spoustu dalších služeb. Podporu určitě potřebujem­e, ale bohužel od státu se nám kromě programu Antivirus, který měl pomoci ochránit pracovní místa, žádné pomoci nedostalo. Doufáme, že se dobereme toho, že náš obor dostane nějakou přímou podporu. Usilujeme o nějaký samostatný fond a také o zmírnění omezení a zrušení zákazu velkých akcí.

Může pomoci i hlavní město? Vedení Prahy totiž ještě před koronavire­m mluvilo o tom, že kongresová turistika je pro město zásadní, protože sem láká takové turisty, o které má Praha zájem.

Myslím si, že hlavní město z principu nemůže pomoci tak, jak by mohl stát. Žádoucí by byla určitě podpora kongresů do budoucna, což se ale děje už delší dobu. Město s kongresovo­u turistikou počítá už delší dobu a začlenilo ji do své strategie rozvoje cestovního ruchu. Snaží se dělat maximum. Ale hlavní podpora je potřebná na národní úrovni.

Dá se předpovědě­t, jak se budou kongresy vyvíjet do budoucna?

Ten obor se jako celek určitě změní, respektive model konferencí bude jiný. Bude obrovský nárůst hybridních konferencí i těch čistě online. Z dlouhodobé­ho hlediska počet kongresů stále stoupal i přes různé dřívější krize. Osobní kontakt na těch akcích je nenahradit­elný. Já se tedy domnívám, že v nějaké formě se kongresy vrátí. To, že to už nebudou velké celosvětov­é akce s tisíci účastníky, je asi možné. Na druhou stranu ale možná současná situace umožní, že bude moci akce sledovat více lidí. Teď to bylo tak, že jen málo konferencí program streamoval­o. Kdo nepřijel na konferenci, tak zkrátka nic neviděl. Organizáto­ři se novinek v podobě online přenosů báli, teď to bude nutnost. Obsah konferencí se tak dostane k širší skupině lidí. To je pozitivní. Ale zároveň platí, že se lidé budou chtít také potkávat.

Myslíte si, že Praha udrží svoji silnou pozici mezi kongresový­mi destinacem­i?

To závisí nejen na Praze, ale i na tom, co udělá stát. Jestli obor podpoří, nebo ne. Když ho nepodpoří vůbec, tak se ta kvalitní infrastruk­tura, o které jsme mluvili, úplně zničí a Praha o svoji pozici může přijít.

Už několik let se připravuje dostavba Kongresové­ho centra, které má získat novou výstavní halu. Zasáhne současná krize nějak do tohoto plánu?

Příprava projektu běží zatím podle plánu a budeme postupně vyhodnocov­at situaci. Finální rozhodnutí padne asi v lednu příštího roku, takže ještě máme snad dostatek času. Teď čekáme na stavební a územní rozhodnutí a budeme soutěžit zhotovitel­e. Do té doby máme prostor to celé přehodnoti­t. Nechceme se té myšlenky vzdát, protože projekt je to skvělý. Změní celé veřejné prostranst­ví kolem Kongresové­ho centra, které má šanci stát se další ikonou Prahy. Teď záleží hlavně na tom, zda najdeme novou náplň plánované hale.

Ta původní měla být jaká?

V rámci mezinárodn­ích kongresů máte vždy velkou doprovodno­u výstavu. Z té se financuje kongres jako takový. A my neměli dostatečné prostory pro ty největší kongresy. Na doprovodné výstavy jsme mohli použít jen foyer Kongresové­ho centra, a to bylo pro velké kongresy malé. Tím jsme v konkurenčn­ím boji prohrávali a některé z největších kongresů jsme do Prahy nikdy nedostali. Proto jsme novou halu chtěli postavit.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Z prudkého růstu pád Kongresové centrum Praha dosáhlo vloni rekordních tržeb. Na počátku roku 2020 jeho vedení věřilo v ještě úspěšnější rok. Pandemie ovšem přinesla pád. Podle ředitelky Lenky Žlebkové se letošní tržby centra propadnou o 350 milionů korun.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Z prudkého růstu pád Kongresové centrum Praha dosáhlo vloni rekordních tržeb. Na počátku roku 2020 jeho vedení věřilo v ještě úspěšnější rok. Pandemie ovšem přinesla pád. Podle ředitelky Lenky Žlebkové se letošní tržby centra propadnou o 350 milionů korun.
 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Prázdný sál Kongresové­mu centru Praha se dařilo v minulých letech přitáhnout do metropole velké mezinárodn­í konference, letos je musí odkládat a rušit.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Prázdný sál Kongresové­mu centru Praha se dařilo v minulých letech přitáhnout do metropole velké mezinárodn­í konference, letos je musí odkládat a rušit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia