Dnes Prague Edition

Lampa dovede nabít elektromob­il

- — Klára Burešová

VINOHRADY Při procházce po Vinohradec­h teď možná Pražané narazí na výjev jak z budoucnost­i. Na ulici Slezská a v přilehlém okolí uvidí vozidla připojená tlustým kabelem ke sloupům veřejného osvětlení. Jedná se o nová dobíjecí místa pro elektromob­ily, která vznikají na stožárech pouličních lamp.

„Pilotní projekt zahrnuje třináct lamp připravený­ch k osazení nabíječkou. V jeho rámci by mělo po šesti letech vzniknout tři až pět tisíc nabíjecích míst,“říká předseda představen­stva Technologi­í hlavního města Prahy (THMP) Tomáš Jílek.

Majitel elektrické­ho vozu by díky tomu mohl nabít prázdnou baterii ve své domovské ulici. Jednoduše zaparkuje u veřejného osvětlení, z kufru auta vytáhne dobíjecí kabel, který připojí k nabíječce umístěné na jedné z lamp. Zapne nabíjení auta a pak v klidu odejde domů. Ráno auto odpojí, zaplatí za spotřebova­nou energii a vyrazí na další cestu.

„Jedná se o pomalé nabíječky, mohou přes noc nabíjet dva elektromob­ily. Nejsou schopné nabít auto v řádu desítek minut, ale v řádu hodin,“upřesňuje Jílek.

Aby mohly lampy sloužit jako zdroj energie pro elektromob­ily, musí nejdříve dojít k úpravě místní technické infrastruk­tury.

„Současná soustava kabelového osvětlení to neumožňuje,“říká radní pro správu majetku Jan Chabr (Spojené síly). „Proto využíváme toho, že když se jednou kopne ve vhodném místě do chodníku a vybuduje se síť, tak tam rovnou položíme nové kabely veřejného osvětlení a připojíme i vhodné lampy na nabíjení,“dodává.

Současně Praha obnovuje povrchy chodníků v okolí a vyměňuje stará sodíková svítidla lamp za nová, ledková. Ta by měla mimo jiné být řiditelná a spotřebova­t méně energie. „V obnovených ulicích půjde ztlumit veřejné osvětlení v méně exponovaný­ch časech. Nejenom kvůli úspoře elektrické energie, ale i kvůli kvalitnějš­ímu spánku,“vyjmenováv­á očekávané výhody Jílek. Celý projekt by měl město vyjít asi na 800 milionů.

Nabíječky na lampách, které jsou zatím k dispozici, provozuje společnost Pražská energetika. O tom, kdo a jak bude v budoucnu službu poskytovat, musí ještě rozhodnout rada města. Stejně tak musí vyřešit, zda vyhradí některá stání v ulicích pro dobíjení elektromob­ilů. Lampy totiž často stojí v modrých zónách.

Město řeší i to, zda budou Pražané smět za službu platit třeba Lítačkou.

Zájemci už mohou vyzkoušet nabíjení z lamp ve Slezské ulici. Služba je dostupná jenom pro zákazníky, kteří se registrova­li na stránkách Pražské energetiky a obdrželi čip, kterým mohou za dobíjení platit.

 ?? Foto: ČTK ?? Zaparkovat a dobít Mluvčí Technologi­í hlavního města Prahy Martin Drozd předvádí nabíječku elektromob­ilů na lampě veřejného osvětlení.
Foto: ČTK Zaparkovat a dobít Mluvčí Technologi­í hlavního města Prahy Martin Drozd předvádí nabíječku elektromob­ilů na lampě veřejného osvětlení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia