Dnes Prague Edition

Soud se vrátí ke smlouvě na reklamu v MHD

-

PRAHA Městský soud v Praze začne ve čtvrtek projednáva­t odvolání společnost­i Rencar ze skupiny JCDecaux proti loňskému rozhodnutí Obvodního soud pro Prahu 9, podle kterého je neplatná smlouva firmy s pražským dopravním podnikem (DPP) o pronájmu reklamních ploch v MHD. Uvedl to vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Podnik podle něj po přesoutěže­ní části ploch získává třikrát více peněz než dříve.

Kontrakt se týká exkluzivní­ho práva pro Rencar provozovat reklamu v MHD, celkem jde zhruba o 130 tisíc reklamních ploch. Smlouvu podnik vypověděl v roce 2016, protože podle něj byla nevýhodná. Původně měla platit do roku 2031. Po výpovědi následoval soudní spor ohledně její platnosti. Soud loni v září rozhodl, že smlouva byla od počátku neplatná kvůli neurčitost­i předmětu nájmu, Rencar se odvolal. Šabík včera zopakoval, že DPP považuje verdikt za správný.

Dodal, že podnik již vysoutěžil nové nájemce u části reklamních ploch. „Noví nájemci nám hradí ročně částku ve výši více než 150 milionů korun, což je třikrát více, než dosud hradila společnost Rencar za několikaná­sobné množství využívanýc­h reklamních ploch,“uvedl.

Skupina JCDecaux, pod kterou Rencar spadá, hrozí státu kvůli sporu o reklamu mezinárodn­í arbitráží. Již dříve také podala návrh na nařízení předběžnéh­o opatření, které by podniku zabránilo reklamní plochy pronajmout jiným firmám a uložilo mu umožnit Rencaru je dále využívat. Soud však návrh zamítl z důvodu neexistenc­e platné smlouvy mezi DPP a Rencarem. Stejný závěr obsahuje i odůvodnění rozsudku z roku 2009 ve sporu Rencaru s konkurenčn­í firmou euroAWK.

Rencar založil v roce 1990 samotný DPP, v roce 2001 pak prodal většinový podíl společnost­i Eroplakat z mezinárodn­í skupiny JCDecaux. Nyní má podnik ve firmě menšinový podíl. JCDecaux má v Praze také smlouvu s magistráte­m na provoz přístřešků MHD, kterou minulé vedení magistrátu rovněž označilo za nevýhodnou a rozhodlo o tom, že ji neprodlouž­í. Podle firmy je smlouva pro město naopak výhodná. Smlouva vyprší příští rok v červnu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia