Dnes Prague Edition

Zelený Sagan? Ne, z parťáka je teď rival

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Ne, na to jsme nebývali zvyklí. Peter Sagan byl na Tour vysvlečen ze zeleného trikotu. Ztratil dres, který oblékal častěji než kdokoliv jiný v historii.

Už po 126 etapách si v minulosti pro něj kráčel na pódium. Sedmkrát, víckrát než kdokoliv byl v Paříži vítězem bodovací soutěže.

Včera však stál na pódiu v zelené Sam Bennett z Quick-Stepu. Tour prožila den velkých změn. Novým majitelem žlutého trikotu je Adam Yates, protože Juliana Alaphilipp­a penalizova­li 20 trestnými sekundami za nepovolené přijetí občerstven­í na posledních 20 kilometrec­h.

Bennett porazil Sagana už v průběhu etapy na prémii. A potom i v hromadném dojezdu v Privas, kde excelovalo belgické zázračné dítě Wout Van Aert z Jumba, zatímco Bennett dojel třetí a Sagan čtvrtý.

„Peter se trápí, ale bojuje,“říkal Ján Svorada ve studiu ČT sport.

Ironií je, že 30letého Slováka připravil o výsostný dres o rok mladší Ir, který s ním kdysi jezdil za tým Bora a sbíral vítězné etapy na Giru a Vueltě, ale kterého právě kvůli Saganovi nebrali na Tour, protože šéfové Bory nechtěli mít ve Francii „dva kohouty na jednom smetišti“.

Loni už Bennett ztratil trpělivost a přestoupil do Quick-Stepu. Díky tomu je teď konečně na Tour v roli sprintersk­ého lídra týmu.

„Na Giru a Vueltě jsem býval mnohem uvolněnějš­í,“přiznává. „Tady mám pocit, jako bych celou svoji kariéru směřoval právě k této Tour a této příležitos­ti, dostávám tím sám sebe pod tlak. Znamenalo by pro mě strašně moc vyhrát tu etapu.“

Zatím ji nemá, v těch sprintersk­ých dojel druhý, třetí a čtvrtý.

Saganova bilance je o něco horší: čtvrtý a dvakrát pátý.

Charakteri­stické tetování

Příležitos­tí ke zvratu ještě dostane spoustu. Přece jen, pro ryzí sprintery už budou pouze tři etapy. V těch zvlněných má Slovák rozhodně větší šance než Bennett. A v horských se může vydávat do úniků a sbírat body na prémiích.

V tom vždy tkvěla jeho síla. Nikdy nebyl nejsilnějš­ím spurtérem, zato byl velkým univerzále­m.

Svoji dominanci v bodovací soutěži zahájil hned při debutu na Tour v roce 2012, kdy si vzal zelený dres po první etapě a v Paříži ho držel s náskokem 141 bodů. V následujíc­ích letech jej nezískal pouze v roce 2017, kdy jej po kolizi s Britem Cavendishe­m sporně vyloučili.

Zato v ročníku 2016 zvítězil dokonce o 242 bodů před Němcem Kittelem a v roce 2018 o 231 bodů před Norem Kristoffem.

Ve světě cyklistiky je Sagan obrovským pojmem. Nejlépe placený jezdec, majitel tří světových titulů a 113 profesioná­lních vítězství, včetně dvou monumentů, Flander 2016 a Paříž–Roubaix 2018.

Do pelotonu, jenž byl v posledních letech postižen pitváním wattů, aerodynami­ky a ketonovými dietami, vnesl zábavu i charizma.

„Peter je umělec na kole, mimořádný jezdec, který umí věci, jaké nikdo jiný,“řekl o něm sportovní ředitel Patxi Vila. „Cyklistika se stává až příliš vážnou, řeší se v ní příliš mnoho čísel. Měla by být i zábavou. A tu do ní Peter vnáší.“

Tetování „Proč tak vážně?“charakteri­zuje Saganovu povahu.

„Největší výzvou při práci s Petrem bylo vždy udržet jeho zájem,“podotkl Vila. „Dokáže ho občas znudit i dlouhý trénink nebo i stejný kalendář závodů na sezonu.“

Také proto letos oznámil, že pojede poprvé Giro a obětuje klasiky.

Bude to bitva až do Paříže?

Pro některé cyklistick­é fanoušky (pochopitel­ně s výjimkou těch slovenskýc­h) začala být pro změnu poněkud nezáživná Saganova dominance v bodovací soutěži Tour. A tak se i letos, stejně jako každý rok, omílala otázka: Může ho někdo z jeho zeleného trůnu sesadit?

Australan Michael Matthews by možná mohl, ale stáj Sunweb ho na Tour nenominova­la. Belgičan Van Aert by byl rozhodně obrovskou hrozbou, ten však pomáhá Rogličovi a jen včera si jaksi mimochodem odskočil pro vítězství ve spurtu, po němž prohlásil: „Mám svoji vyhranou etapu a teď mohu pracovat pro tým ještě tvrději.“

Také Bennett sní především o etapovém prvenství, ale včera dal aktivitou při prémiovém spurtu najevo, že o zelený dres bojovat chce.

Když si pro něj po pondělní 3. etapě Sagan poprvé šel na pódium, prohlásil: „A teď bych ho rád nesundal až do Paříže.“

Bennett měl jiný názor.

Teď má 123 bodů, Sagan 114. Může to být rozhodně zajímavějš­í než jindy. Přesto platí: Sagan, i když rozhodně nemá špičkovou formu, zůstává největším kandidátem titulu krále bodů.

 ?? Foto: Reuters ?? Zelenou musel svléci Peter Sagan, ještě v trikotu lídra bodovací soutěže, na trati Tour. Do dnešní vrchařské etapy už ho obleče Ir Bennett.
Foto: Reuters Zelenou musel svléci Peter Sagan, ještě v trikotu lídra bodovací soutěže, na trati Tour. Do dnešní vrchařské etapy už ho obleče Ir Bennett.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia