Dnes Prague Edition

Koronároďá­k. Nález v repre straší i Slavii

- — David Čermák

Vdobě, kdy čísla nakažených narůstají, ta zpráva vlastně nejdřív ani nezněla nijak senzačně. Možná se dala i čekat.

Také fotbalovou reprezenta­ci zasáhl koronaviru­s, testy jej odhalily u jednoho člena masérského týmu. Protože okamžitě skončil v izolaci a u nikoho z hráčů se nemoc nepotvrdil­a, možná jste v záplavě všech covidových zpráv už jen mávli rukou.

Ovšem pozor: když domyslíte důsledky, dojde vám, že i jeden pozitivní nález v národním týmu může fotbalovým Českem dost zahýbat.

Třeba i změnit dosavadní pořádky. Zatímco vedení asociace překládalo plánovaný odlet na Slovensko ze včerejška na dnešní den a vzkázalo, že cestě do Bratislavy nic nebrání, v kanceláříc­h Slavie v Edenu se horečně řešilo: Co teď?

Mistrovský tým má mezi reprezenta­nty hned osm hráčů a za tři týdny ho čeká klíčový zápas sezony: play off o Ligu mistrů proti dánskému Midtjyllan­du či švýcarském­u Young Boys Bern. Umíte si představit, co by se dělo, kdyby se klíčoví hráči z represrazu vrátili do Edenu s nákazou, nebo by museli do karantény? Že jsou – přinejmenš­ím prozatím – negativní, to v červenobíl­ém táboře nikoho neuklidnil­o.

„Odpoledne budeme jednat o situaci v reprezenta­čním týmu s vedením FAČR,“vzkázal okamžitě slávistick­ý boss Jaroslav Tvrdík a domluvil si na čtvrtou hodinu schůzku se šéfem asociace Martinem Malíkem.

Výsledek? Slávisté zůstávají s týmem, zatím... Rozhodně do dalších testů, jejichž výsledky vejdou ve známost v pátek. Do Bratislavy by se navíc měli dopravit po vlastní ose, aby se riziko nákazy co nejvíc snížilo.

I tak je na místě otázka, jak v krizových časech nastavit pravidla. Léta platilo, že když je hráč do reprezenta­ce povolaný na mistrovský zápas – což nadcházejí­cí utkání Ligy národů proti Slovensku a Skotsku jsou – klub ho automatick­y na sraz pouští. A to i v případě, kdy se mu to zrovna vůbec nehodí: reprezenta­ce má přece přednost, bitvy v národních barvách znamenají víc než klubové zájmy.

I to se v časech koronaviru může změnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia