Dnes Prague Edition

Chci si zase věřit

Mladé Češky by se rády prodraly do úplné špičky. Průlom ovšem nepřichází.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Sebedůvěra z Markéty Vondroušov­é rozhodně nesrší. Bývalá světová jednička mezi juniorkami a loňská finalistka Roland Garros v pondělí na US Open přemohla Belgičanku Minnenovou (107. na žebříčku), přesto si posteskla:

„Nedávné porážky mě shodily dolů. Celkově jsem se cítila divně. Mám málo nahraných mačů. A ty nervy! Je znát, že jsem vypadla ze zápasového rytmu.“

Nasazená dvanáctka doufala, že ji triumf duševně posílí, jenže ve středu ji na Flushing Meadows smetla Běloruska Sasnovičov­á (číslo 106 na světě) 1:6, 2:6.

„Kazila jsem, nešel mi bekhend, neměla jsem se čeho chytit,“konstatova­la sklesle Vondroušov­á.

Z mladší generace, která následuje hvězdy Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou, tak na newyorském grandslamu zůstává „naživu“už pouze Karolína Muchová, která v úterý večer skolila domácí legendu Venus Williamsov­ou.

Záhy se poroučela Kateřina Siniaková po výprasku 1:6, 2:6 od estonské veteránky Kanepiové, sté ženy v pořadí WTA.

Po tuhé bitvě vypadla rovněž Marie

Bouzková. Ani ona ovšem nečelila nějak zvlášť obávané rivalce, Američanka Pegulaová se v šestadvace­ti zatím ještě nepodívala do Top 50.

Není to pro českého fanouška zrovna jásavá přehlídka.

Slečny ve věku 21 až 24 let by se samozřejmě rády chlubily lepšími výsledky. Staví si před sebe vysoké cíle. Zkoušejí se znovu rozjet po dlouhé přestávce. Zvykají si na nové podmínky, na utkání bez diváků.

Jejich příběhy se samozřejmě liší. Třeba Kateřina Siniaková tápala už před začátkem řádění koronaviru.

V celé sezoně má truchlivou bilanci 2–9. Po vzkříšení WTA Tour ještě nevyhrála. Kromě Kanepiové ji v Praze a New Yorku zdolaly Slovinka Zidanšekov­á a Belgičanka Flipkensov­á, čili žádné superstars.

Hledá se též šikovná levačka Vondroušov­á. Předloni na US Open dokráčela až do osmifinále, takže se na něm umí rozparádit.

Jenže dál ji brzdí zdravotní potíže, málokdy se nachází v optimální fyzické kondici.

Rok nakousla slušně – dvěma výhrami v Adelaide, následoval­a temná šňůra s jediným triumfem v osmi střetnutíc­h.

Tělesné i duševní síly nejspíš postrádala v šesti třísetovýc­h řežích, v nichž byla pokaždé přetlačena.

Přála si, aby ji nakopl postup z prvního kola newyorskéh­o grandslamu. Z pověrčivos­ti si k partii se Sasnovičov­ou vzala „vítězné“kraťasy místo sukně. Ani šťastný úbor ji nespasil.

Současné dění na WTA Tour přinejmenš­ím částečně svědčí o tom, jak se tenistky tužily v průběhu pětiměsíčn­í pauzy.

Dá se docela dobře věřit Bouzkové, jež se dle vlastních slov při přípravě v Americe soustředil­a na vybroušení servisu, síly úderů a pohybu na dvorci.

Že patrně nelenošila, předvedla na podnicích v Lexingtonu a New Yorku, kde se minulý týden konala náhrada za Cincinnati.

Posbírala čtyři vítězství, skolila Britku Kontaovou nebo Kvitovou, k níž jako dívka vzhlížela.

O to víc ji musela mrzet pondělní těsná porážka od Pegulaové (63. na světě) 6:3, 2:6, 6:7 po téměř třech hodinách na kurtu číslo 15.

V koncovce třetí sady ji od euforie dělily dva míče. Věčně dobře naladěná Bouzková ale nejspíš nyní kráčí po správné cestě.

Dřina s koučem Kotyzou, jehož si najala v únoru, se snad už promítá do výkonů Muchové.

US Open má ráda. V zápase s Williamsov­ou výtečně podávala i returnoval­a, bodovala na síti. Skvěle otočila druhou sadu z 3:5 na 7:5.

„Začínám zase věřit svým úderům, získávám znovu sebejistot­u,“poznamenal­a krátce po proměněném mečbolu.

Jako jediná ze zmíněné skupiny ještě může ve ztichlém areálu ztropit nějaký povyk.

 ?? Foto: Getty Images ?? Vyřadila Venus Karolína Muchová v úvodním kole zvítězila 6:3, 7:5 nad starší ze sester Williamsov­ých.
Foto: Getty Images Vyřadila Venus Karolína Muchová v úvodním kole zvítězila 6:3, 7:5 nad starší ze sester Williamsov­ých.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia