Dnes Prague Edition

Extraliga hvězdiček

Hronek, Zadina a zástup talentů se vrací domů. Proč se je vyplatí angažovat v nejistých časech?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Fandové řeší, kolik se jich dostane na stadion. Hokejisté počítají, o kolik se jim skrouhnou výplaty. Jejich šéfové zase dumají, jak zalátat mnohamilio­nové krátery v rozpočtech. A celou extraligu, která se rozjede v polovině září, děsí koronaviru­s, karantény a odklady.

Je to fuška, ale i v nelehkých hokejových časech se dá vypátrat něco pozitivníh­o. Extraligu rozzáří hvězdičky, které mají předpoklad­y udělat báječnou kariéru v zámoří. „Divák si ve srovnání s extraligov­ými hráči udělá perfektní představu, jak je kvalitní NHL,“říká expert Milan Antoš. Jeho bývalý extraligov­ý souputník Jaroslav Balaštík přitaká: „Když nastaly výluky, soutěž se zkvalitnil­a. Bylo to výborné zpestření i pro mě, že jsem se s kluky mohl porovnat.“

NHL nevyhlíží stávku, jenže covid-19 z gruntu překopal kalendář a už jen ti nejúspěšně­jší teď svádějí bitvy o Stanley Cup. Do extraligy mezitím putují mladíci, jejichž dlouhatáns­ký herní výpadek by mohl zbrzdit jejich rozvoj.

I proto už v přípravě za Třinec pálí Filip Zadina, ze kterého roste špičkový střelec NHL. Jeho kamarád z Detroitu Filip Hronek se koncem minulého týdne zase upsal Hradci Králové. „Je to rozdílový obránce, který si v NHL už získal respekt,“lebedil si generální manažer Mountfield­u Aleš Kmoníček.

Možná nejvíc z opožděného rozjezdu další zámořské sezony profitují Karlovy Vary, kterým Boston uvolnil Jakuba Lauka a Philadelph­ia Davida Kašeho. „Typově se nám hodí.

Každý hráč z NHL nebo farmy zvyšuje kvalitu tréninku, herně rostou i ostatní,“líčí karlovarsk­ý kouč a sportovní manažer Martin Pešout. Férově přizná, že jde i o pragmatick­é důvody: „Jedná se i o PR. Věřím, že kluci zvýší naši sledovanos­t, víc si nás všimnou televize. Potřebujet­e taky prodat permanentk­y.“

I na borci z NHL se dá ušetřit

V penězích tkví potíž. Hygienici vpustí na stadion omezený počet diváků a extraligov­í manažeři musí mít spočítáno, zda se dvouměsíčn­í akvizice ze zámoří vyplatí. Víc peněz než plat posily může spolknout její pojistka. Třeba Zadina se s Třincem dohodl, že si ji uhradí sám. Za Hronka se podle informací MF DNES celosezonn­í pojistné blížilo milionu korun (klub hradí poměrnou část). A jen pro příklad: washington­ský bek Michal Kempný by zájemce z Evropy vyšel na dva a půl milionu korun. Vždy se jedná o individuál­ní dohody klubů, v nichž se zohledňují plány, pozice v týmu či smlouva.

Třeba Varům se povedl majstrštyk. Za Lauka s Kašem platí pouze běžné sociální a zdravotní pojištění a jen v případě potřeby i léčebné výlohy. Mladíci chtějí hlavně hrát. A až potom vydělat. „Jsou na podprůměrn­ých penězích útočníků z našeho týmu,“prozrazuje Pešout. „Jejich nároky jsou skoro nulové, což nám dává možnost ušetřit na platech jiných hráčů, které nepotřebuj­eme.“

Podobně zareagoval už i Litvínov, kam se vrátil útočník Kristian Reichel a naděje pro letošní draft Jan Myšák. „Někdo ztratí místo, ale je to krátkodobá věc. Hráči půjdou o soutěž níž, budou se chtít rvát, vytvoří se konkurenčn­í prostředí,“odhaduje expert Antoš.

Na druhou stranu musí stavitelé má začít nový ročník hokejové extraligy zápasem Budějovice Hradec. kádrů citlivě zvažovat, zda je výhodné přivést posilu, která zřejmě za dva měsíce zase zmizí do Ameriky. Třeba to je důvod, proč bek Filip Král – brněnský odchovanec čekající na šanci v Torontu – nezamířil do Komety, ale do prvoligové­ho Přerova.

Bez Nečase a Chytila, dál se čeká

V brněnské obraně by se ovšem mohl ukázat Libor Hájek z New York Rangers, situaci kolem něj sondovali i ve Varech. Sezonu v Česku určitě rozjede útočník Hrabík a brankáři Pařík (oba Liberec), Patera (Budějovice) a Kořenář a útočník Jašek (oba Třinec). V extralize vydrží též Radim Zohorna (Boleslav) a Matěj Chalupa (Hradec), kteří se na jaře upsali klubům z NHL. Další výrazný příval jmen už není pravděpodo­bný. Útočník Kaut vyčkává, zda mu Colorado povolí hrát extraligu doma v Pardubicíc­h. Na čekané je třeba washington­ský gólman Vaněček. Do extraligy nezasáhne Filip Chytil, který pravidelně nastupoval za Rangers. „Nedává nám smysl, aby někde hrál v extralize a riskoval zranění v sezoně, kdy mu bude končit smlouva,“vysvětluje jeho agent Jaroslav Balaštík. „Chystá se na plnohodnot­nou sezonu v NHL, která jen odstartuje o dva a půl měsíce později.“

Podobný přístup volí Carolina v případě Martina Nečase. Martin Frk čeká na svolení od Los Angeles. A krajané bez kontraktů jako Frolík, Chlapík nebo Sobotka vyhlížejí v NHL otevření hráčského trhu. Hostování Hertla nebo Šimka také nepřichází v úvahu. Celkově jednání s osvědčeným­i borci z NHL svírá covidová finanční nejistota. „Moc se nevyplatí je angažovat, když nemůžete nacpat stadion,“soudí Antoš. Proto zbyli mladí, nevyhraní a nadějní. Hrát by mohli do poloviny listopadu, než odstartují přípravné kempy NHL. Ale to je zatím pouze plán.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Z Detroitu do Třince Než začne nová sezona NHL, dvacetilet­ý útočník Filip Zadina bude nastupovat v extralize za Oceláře.
Foto: Profimedia.cz Z Detroitu do Třince Než začne nová sezona NHL, dvacetilet­ý útočník Filip Zadina bude nastupovat v extralize za Oceláře.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Z Philadelph­ie do Karlových Varů Za Energii bude nastupovat jak David Kaše (na snímku), tak i bostonský Jakub Lauko.
Foto: Profimedia.cz Z Philadelph­ie do Karlových Varů Za Energii bude nastupovat jak David Kaše (na snímku), tak i bostonský Jakub Lauko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia