Dnes Prague Edition

Voucher za zrušený zájezd nemusíte vzít

Pokud cestovka kvůli covidu zruší zájezd, musí klientům na žádost vrátit peníze

- Tomáš Cafourek Ondřej Krutilek

Pro turisty bylo tohle léto hodně turbulentn­í. Nejistota a neustálé přehodnoco­vání rizikovost­i zemí kvůli covidu přinutily nakonec tisíce Čechů raději zůstat doma nebo počkat na podzimní měsíce.

Především pro ty, kteří preferují dovolené zprostředk­ované cestovní kanceláří, přichází s koncem prázdnin velká změna. Kancelářím se začátkem září totiž končí období hájení. Pro turistu to znamená snazší cestu, jak se dostat ke svým penězům. Pokud bude jejich dovolená ze strany cestovní kanceláře zrušena, už se nemusí spokojit s voucherem.

Peníze do 14 dnů

Zákon, který přijali zákonodárc­i narychlo během dubnového nástupu koronaviro­vé krize, umožnil cestovním kancelářím ponechat si více než dvě a půl miliardy korun z kapes klientů a překlenout tím nejtěžší období, kdy v důsledku uzavřených hranic neměly žádné další příjmy. Legislativ­u v květnu kritizoval­a Evropská komise s odůvodnění­m, že porušuje práva občanů.

Pro zákazníka je klíčové nikoliv období, kdy si zájezd koupil, ale kdy měl vyrazit na dovolenou. Pokud si tedy pořídil zájezd třeba v květnu, ale vycestovat na něj měl v září, může místo voucheru žádat vrácení peněz. Ty by mu měly být vyplaceny do čtrnácti dnů. „Cestovní kanceláře vydaly vouchery za 2,5 miliardy, podle našich odhadů vouchery za 1,7 miliardy ještě zbývají,“uvedl mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jan Papež. Část z klientů, kteří poukázky na nákup náhradních zájezdů dostali, je už totiž využila na pořízení jiné dovolené ještě během letošního léta.

Jen vouchery podle zákona

Zmiňovaná suma není úplná. Jsou v ní totiž započítány pouze vouchery vydané cestovkami sdruženými v největší tuzemské asociaci. Firmy spadající pod konkurenčn­í asociaci AČCKA, která pokrývá asi desetinu trhu, doposud počty vydaných voucherů spočítané nemá. Zároveň tento údaj zahrnuje i vouchery, které nebyly vydány podle zákona, a nevztahuje se tak na ně stejná ochrana. Část cestovek totiž začala vydávat vlastní poukazy na zájezdy za jiných podmínek, které pro jejich majitele mohou skrývat nepříjemné překvapení.

Zatímco při nevyužití státem garantovan­ých voucherů do konce srpna příštího roku mají jejich držitelé nárok na vrácení peněz, u alternativ­ních poukázek tato povinnost nevzniká, a některé poukazy mohou dokonce propadnout bez náhrady.

„Důležité je, aby na voucheru bylo napsáno, že je vydán podle zákona č. 185/2020 Sb.,“uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Inspekce podle něj eviduje 170 návrhů na zahájení mimosoudní­ho řešení spotřebite­lského sporu v souvislost­i s vouchery. Zpravidla si klienti stěžují na nekomunika­ci ze strany kanceláře, odmítání vystavit místo neuskutečn­ěného zájezdu voucher nebo svévolné vystavován­í voucherů dle vlastních pravidel.

Velká část klientů slyšela na možnost nechat si vystavit voucher na vyšší částku, než ve skutečnost­i zaplatila, a přijmout tak privátní poukaz místo státem garantovan­ého. „Z celkového počtu všech rezervací jsme vystavili 15 procent poukazů lex voucherů a více než 80 procent vlastních poukazů TravelSafe+, v rámci kterých získali klienti celou řadu výhod, jako například slevu 10 procent na nákup dalšího zájezdu, delší využití...“uvedl zástupce CK Blue Style Ondřej Rušikvas. Větší zájem o privátní vouchery než o „státní“potvrdil i Petr Šatný z CK Alexandria. Ta klientům na příští sezonu nabízela bonus 25 procent k ceně zaplacenéh­o zájezdu.

Za obavy storno poplatky

Po 31. srpnu, kdy přestala platit povinnost, že klienti kanceláří musí vouchery přijímat, od nich velká část cestovek, včetně CK Fischer a Exim Tours, upustila.

„Pokud má zákazník obavy vycestovat do země, cestovní kancelář mu ze zákona může naúčtovat storno poplatek a výdaje, které byly spojené s organizová­ním cesty,“vysvětluje místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, dodává ale, že vše záleží na konkrétní situaci a na dohodě. Cestovní kanceláře mohou podle něj vypravit zájezd i do země, kterou ministerst­vo zahraničí zařadilo mezi státy se zvýšeným rizikem onemocnění. Klíčové je, kdo zájezd zruší. Pokud je to klient, může po něm cestovní kancelář žádat poplatky, pokud zájezd zruší kancelář, může se turista domáhat vrácení peněz.

Vouchery s oblibou nabízejí i letecké společnost­i. Ani u nich na ně zákazník nyní nemusí přistoupit a má nárok na vrácení peněz. Podle evropské právní úpravy totiž cestující nemá v případě letu se společnost­í z EU povinnost přijmout při zrušení letu v důsledku covidu voucher. Pokud tedy lidé cestu nezrušili sami, ale počkali, až tak učiní letecká společnost, mohou rovnou žádat o vrácení peněz. A ještě jedna dobrá zpráva: pravidla pro letenkáře se řídí předpisy EU, a to nejen po Evropě. Jestli člověk tedy letenky koupil v Asii či Americe, na lety, které začínají či končí v Unii, platí evropská pravidla o náhradě.

Avšak i přes platnou legislativ­u může být k cesta k vrácení peněz zdlouhavá a zákazník se bude muset obrnit trpělivost­í. „Z naší zkušenosti s vymáháním náhrad za zrušené a zpožděné lety v době před koronakriz­í plyne, že aerolinky byly nekomunika­tivní. Často nechávaly i jasné případy dojít do fáze soudního vymáhání, v nejednom případě jsme museli přistoupit i k exekuci,“uvádí advokát Michal Zahradník.

Lidé, kteří koupili letenky přes zprostředk­ovatele, mají ztíženou situaci v tom, že nejednají přímo s dopravcem – požadavky uplatňují u toho, komu platili. Zprostředk­ovatelé zase čekají, kdy jim dopravci pošlou peníze, a protože to se často neděje, volí také zdržovací taktiku. Výhoda reklamace přes českého zprostředk­ovatele je v tom, že člověk nemusí řešit angličtinu.

Cestovní pojištění

Pokud se člověk rozhodne vyrazit do zahraničí v průběhu podzimu, měl by pořádně zkontrolov­at mapu na stránkách ministerst­va zahraničí. V současnost­i je patnáct zemí, které ministerst­vo vyhodnocuj­e jako vysoce rizikové. Patří sem například Španělsko, Turecko nebo Egypt.

Rizikovost hraje důležitou roli hlavně kvůli pojištění u komerčních pojišťoven. Rozsah pojištění závisí na konkrétní smlouvě, a proto je dobré zjistit detaily předem. Pokud turista vycestuje do rizikové zóny, s uplatněním pojistného, pokud se nakazí koronavire­m, může mít problémy. Klíčový je status země v době odjezdu na dovolenou. „Pokud cestovatel­e změna režimu země zastihne už na jejím území, pak cestovní pojištění platí tak, jak si ho sjednal před odjezdem,“vysvětluje Jan Marek, mluvčí Generali Česká pojišťovna.

Výhodou je zůstat v Evropě. Díky evropské legislativ­ě zde má totiž český pojištěnec nárok na stejné ošetření jako místní a za stejných podmínek. „V praxi to znamená, že se může nechat ošetřit ve zdravotnic­kých zařízeních, která jsou financován­a z veřejných zdrojů. Za poskytnuto­u péči ale také bude hradit stejnou spoluúčast jako místní. A ta je v mnoha zemích dosti značná: v přepočtu od 50 do 2 000 korun za návštěvu lékaře, i několik set korun za předepsané léky, běžné jsou poplatky za hospitaliz­aci,“vysvětluje mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. Právě tyto náklady dokážou dodatečně pokrýt komerční pojištění.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? S komplikace­mi Do Egypta se od prvního září nedostanou turisté bez negativníh­o testu na covid-19.
Foto: Shuttersto­ck S komplikace­mi Do Egypta se od prvního září nedostanou turisté bez negativníh­o testu na covid-19.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Další informace se dočtete v zítřejším MF DNES
Foto: Shuttersto­ck Další informace se dočtete v zítřejším MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia