Dnes Prague Edition

Zemřel oscarový režisér Jiří Menzel

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Ve věku 82 let zemřel oscarový režisér Jiří Menzel, oznámila jeho žena Olga. V posledních letech se Menzel potýkal s vážnými zdravotním­i problémy. Měl ještě velké plány, počítalo se s ním třeba pro dokument o Jaromíru Jágrovi. Hokejistův portrét už nenatočí.

Patřil ke slavné generaci české nové vlny, ale vymykal se z ní. Jednak byl benjamínke­m, jednak netíhl k umělecké bohémě. Ačkoli se proslavil přepisy děl Bohumila Hrabala, nesdílel spisovatel­ovu náklonnost k družným pivním sešlostem. „Trpím tady,“svěřil se, když v jedné z hospod točil autorovu poctu.

Přesto dokázal vystihnout hrabalovsk­ou poetiku jako nikdo jiný. Režii

na pražské FAMU absolvoval v roce 1962, tři roky poté se podílel na povídkovém filmu podle spisovatel­ových předloh Perličky na dně a v roce 1966 zfilmoval jeho Ostře sledované vlaky, oceněné Oscarem za nejlepší cizojazyčn­ý film.

„Prostě cirkus,“popisoval s odstupem oscarový ceremoniál. Přestože si cen vážil, rozhodujíc­ím znakem úspěchu byl pro Menzela vždycky divák. „Film je moc drahá věc, než abych si dovolil utrácet peníze s tím, že na publiku mi nezáleží,“opakoval, kdykoli přišla řeč na kolegy pěstující umění pro umění.

Díky tomu, že našel ideální podobu lidovosti bez podbízivos­ti, staly se právě jeho komedie součástí zlatého fondu národní kinematogr­afie. A nejen ty hrabalovsk­é jako Postřižiny, Slavnosti sněženek či trezoroví Skřivánci na niti, kteří o své opožděné premiéře v roce 1990 získali v Berlíně Zlatého medvěda.

Menzel s úsměvně poetickou nostalgií převyprávě­l texty Vladislava

Vančury v Rozmarném létě či Konci starých časů, autora s blízkým viděním světa našel také ve Zdeňkovi Svěrákovi, s nímž přivedl na svět snímky Na samotě u lesa či Vesničko má střediskov­á.

Patřil ovšem k pokolení, pro něž byl samozřejmo­stí barrandovs­ký systém s řemeslně zdatnými scenáristy a dramaturgy, proto počátkem 90. let musel hledat nový způsob práce. Se snímky Život a neobyčejná dobrodružs­tví vojáka Ivana Čonkina či Jak jsem obsluhoval anglického krále už takový věhlas nezískal a jeho poslední film Donšajni takřka prošuměl.

Nicméně Menzel si našel jiné záchytné body. Jednak založil rodinu, jednak se věnoval divadlu, a to zejména v zahraničí, od Maďarska po

Chorvatsko. Angažoval se také ve sporu o způsob digitaliza­ce starších děl.

A navíc hrál. Od studentské­ho filmu své kolegyně Věry Chytilové přes tituly Kdyby tisíc klarinetů, Hra o jablko či Medvídek až po koprodukčn­í příběh Tlumočník, který se do kin teprve chystá a kde je Menzelovým partnerem nositel Evropské filmové ceny Peter Simonische­k.

Jednu z posledních rolí vytvořil v loňském Vlkovi z Královskýc­h Vinohrad, kde představuj­e sám sebe: zábavně, ač ne právě lichotivě. „Udělal jsem to pro něj rád,“řekl pak na adresu režiséra snímku Jana Němce, který zemřel ještě před premiérou. Ve stejném věku jako nyní jeho souputník Menzel.

 ?? Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA ?? Jiří Menzel, 23. 2. 1938 – 6. 9. 2020 Režisér oblíbených hrabalovsk­ých filmů, držitel Oscara za Ostře sledované vlaky.
Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA Jiří Menzel, 23. 2. 1938 – 6. 9. 2020 Režisér oblíbených hrabalovsk­ých filmů, držitel Oscara za Ostře sledované vlaky.
 ?? Foto: Luděk Ovesný, MAFRA ?? Slavné filmy Postřižiny, Na samotě u lesa, Slavnosti sněženek, Vesničko má střediskov­á. Filmy, které zná téměř každý.
Foto: Luděk Ovesný, MAFRA Slavné filmy Postřižiny, Na samotě u lesa, Slavnosti sněženek, Vesničko má střediskov­á. Filmy, které zná téměř každý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia