Dnes Prague Edition

Přestaňte známkovat děti!

- Jakuba Kvasničky

Věčné známkování je zbytečné. Učitelé by se bez něj teď obešli, říká lektorka pedagogů.“Na serveru aktuálně.cz promluvila paní jménem Blanka Vaculík Pravdová, které by se líbilo, kdyby jsme konečně přestali známkovat naše děti a přešli na tzv. formativní hodnocení, kdy Pepíčkovi učitel řekne místo „z matematiky máš pětku a propadáš“něco jako „velmi se omlouvám, je to chyba nás obou, ale matematiku bys měl maličko dohnat, jelikož nerozumíš vůbec ničemu, ale určitě je skvělý základ, že sis přestal plést čísla s písmenky, děkuju ti, teď mi nakresli své pocity“. A pak nejspíš bude následovat objetí od kantora. Nechť sílí tendence ochránit naše děti před jakýmkoliv tlakem! Život je totiž čistě a jen o formativní­m hodnocení. A místo pětek mráčky! Ale zase ne moc zakaboněné. Tam by mohly přijít deprese. „Mladí Češi by raději 1 000 korun

hned než dvojnásobe­k za rok.“Průzkum Modré pyramidy ve věkové vrstvě 18–24 let jen potvrdil, že formativní hodnocení je to jediné, co chybí českému školství. „Pětistovku měsíčně k důchodu za vychované dítě,“nabídli zase národu bizarní věc politici z KDU-ČSL, přičemž za nevychovan­é dítě byste asi nejspíš naopak pětistovku platili – takže v součtu by státní kasa byla jednoznačn­ě v plusu. Ale fakt, kdyby se tenhle nápad dotáhl, jen si to představte. U cvičiště psů stojí dlouhá fronta dětí a rodičů. Ti speciální komisi v čele s mnohonásob­ným otcem Marianem Jurečkou pomocí házení balonku či mixem povelů dokazují, že jejich dítě JE vychované. Vše by bylo následně samozřejmě řešeno obdržením pamlsku, pětistovky a formativní­ho hodnocení.

„Před zápasem se vědělo, že máme v týmu nakaženého a dostali jsme zelenou. Po zápase dostaneme okamžitou stopku a všichni se musí vrátit domů?

Proč?“ptal se zase fotbalista Jakub Jankto poté, co skončila česká reprezenta­ce komplexně v karanténě, i když samotným hráčům nic nebylo. Absolutní zmatek se vypointova­l tím, že dnes se Skotskem budou muset nastoupit náhradníci, kteří většinou v reprezenta­ci nikdy nehráli. Nominace probíhala téměř ve stylu fotbalovéh­o „pralesa“– tam se občas hráči nabírají v různorodém stavu v hospodách po cestě na zápas. Jak psal kdosi na sociálních sítích: „Kdo má registračk­u a nekašle, tak v pondělí sraz v Olomouci, vaše FAČR.“Fotbal strašně trpí. Je to všechno až trapně nepřehledn­é, nedůstojné, nezábavné, zápasy bez fanoušků, život v bublině, úplně zbytečná utkání nějaké Ligy národů v totálním tichu, koho to zajímá, když v TV slyšíte, jak pípne trenérovi esemeska... Kdo by to byl řekl, že v roce 2020 budeme s bídou prosit: JÁ CHCI ALESPOŇ FOTBAL S TĚMI UMĚLÝMI ZVUKY FANOUŠKŮ!

„Napsat na sociální síti člověku, který se nakazil koronavire­m, že by zasloužil kulku do hlavy, není trestným činem,

rozhodli kriminalis­té.“No, to je taky brilantní definice tohohle divného, urputného, polarizova­ného, rozhádanéh­o a dezinfekcí páchnoucíh­o roku 2020.

„Jen zloději a teroristé si nasazují masky. Italský starosta zakázal lidem

nosit roušky.“A další. Další. Další. Skládá se nám gigantické leporelo bizáru absurdnějš­ího než otázka: „Co děláte s tou bílou koulí, když vypijete mozzarellu?“A nechceme malovat koronaviru­s na zeď, ale – formativně zhodnoceno – to vypadá, že celosvětov­é covid turné ještě zdaleka nekončí...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia