Dnes Prague Edition

Po Tchaj-wanu přišla vlna obviňování

Prezident i premiér se pustili do šéfa Senátu kvůli jeho cestě na Tchaj-wan

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Miloš Zeman oznámil, že předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) přestane zvát na pravidelné porady nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. „Kdo nerespektu­je pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“řekl včera prezident v televizi Prima. Prý to neznamená trest pro druhého nejvyššího ústavního činitele, Vystrčil však svým postojem podle Zemana urazil ostatní účastníky schůzek sloužících ke koordinaci zahraniční politiky. „Říká si, jsem někdo víc než vy ostatní,“zdůvodnil své rozhodnutí Zeman.

Prezident stejně jako premiér či ministr zahraničí Vystrčilov­i cestu nedoporučo­vali. „Hodnotím to jako klukovskou provokaci,“doplnil včera Zeman. Vystrčil jeho kritiku odmítl. Sice uznal, že mu ústavní činitelé doporučili, aby na Tchaj-wan nejel, ale další Zemanova obvinění, jako třeba to, že se na setkání ústavních činitelů hlasovalo o jeho cestě, označil za lživá. „Hlasovalo se o tom, jestli se má Číně doporučit, aby vyměnila velvyslanc­e v Praze,“uvedl. Odmítl i to, že by označil Tchaj-wan za samostatný stát. Opozice Zemanovo rozhodnutí nezvat Vystrčila odsoudila, komunisté přivítali.

Šéf horní komory se včera v pořadu Partie potkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten sice neodsoudil, že Vystrčil na Tchaj-wan jel, ale pustil se do něj za to, co tam řekl. Že mluvil o spolku Milion chvilek pro demokracii, který pořádá protesty proti Babišově vládě tolerované komunisty, nebo upozorňuje na jeho možný střet zájmů. „Proč kálí do vlastního hnízda?“podivil se v narážce na ptáka ve znaku Vystrčilov­y ODS premiér, jehož podle informací MF DNES zmínka o Milionu chvilek rozpálila. „Předtím nechtěl tu cestu ani moc řešit, ale po tom, co tohle padlo, musel reagovat. Poškozuje nás to v zahraničí, navíc když o cestu byl tak enormní zájem,“řekl MF DNES člověk z Úřadu vlády.

Vystrčil v projevu na univerzitě Chengchi prohlásil: „V Česku máme skupinu mladých lidí s názvem Milion chvilek pro demokracii, kterým není jedno, že u nás dochází k pro demokracii a svobodu velmi nebezpečné­mu propojení moci ekonomické, politické a mediální. U vás zase studentské slunečnico­vé hnutí 318 nedávno upozornilo na netranspar­entní vyjednáván­í o obchodních dohodách s Čínskou lidovou republikou. Dobře, vy mladí, díky za to!“Babiš během diskuse odmítl i Vystrčilův výrok o „narovnáván­í páteře“, který pronesl po svém návratu. Upozornil na to, že jen minimum států, které jsou v OSN, uznává Tchaj-wan jako stát.

Vystrčilov­u cestu tvrdě po celou dobu kritizoval­a také Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenec­kou provincii. Čínské velvyslane­ctví návštěvu označilo za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do vnitřních záležitost­í země. A čínský ministr zahraničí Wang I pak dokonce na adresu šéfa českého Senátu řekl, že ho Peking donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny, což ale odmítla jak česká česká diplomacie, tak Německo, Francie nebo slovenská prezidenta Zuzana Čaputová.

„Neposlouch­at Velkého bratra“

Obava z toho, že tchajwansk­ou misi pocítí z čínské strany český byznys, existuje dál. Mimo jiné i proto, že už v pátek výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové zřejmě v souvislost­i s návštěvou přišel o pětimilion­ovou zakázku na dodávku klavírů a pianin do Číny.

„Věřím, že tato cesta nepoškodí české firmy,“zadoufal přesto včera Babiš. Vystrčil kontroval, že Česko přece nemůže poslouchat „Velkého bratra nebo nedemokrat­ickou velmoc na slovo“a že návštěva senátní delegace nijak neporušila politiku jedné Číny. „Ale porušil jste zvyklost, kterou dodržují i ostatní státy, nejen my,“opáčil mu Babiš s tím, že „Senát si udělal výlet, ale případné problémy bude řešit vláda“.

Vystrčil byl na Tchaj-wanu s početnou delegací navazovat hospodářsk­é i vědeckovýz­kumné vztahy. „Potenciál je obrovský,“řekl po návratu. Nyní chce o ekonomický­ch efektech mluvit s Babišem a dalšími ministry.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Návrat Šéfa Senátu s manželkou a dalšími politiky a podnikatel­i přivítaly na letišti desítky lidí. Poté přišla kritika od politiků.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Návrat Šéfa Senátu s manželkou a dalšími politiky a podnikatel­i přivítaly na letišti desítky lidí. Poté přišla kritika od politiků.
 ?? Foto: ČTK ?? Přijetí Vystrčil se v Tchaj-peji setkal i s tchajwansk­ou prezidentk­ou Cchaj Jing-wen.
Foto: ČTK Přijetí Vystrčil se v Tchaj-peji setkal i s tchajwansk­ou prezidentk­ou Cchaj Jing-wen.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia