Dnes Prague Edition

Čeští vědci úspěšně testují biosenzor na koronaviru­s

-

Domácí vědci pokročili ve vývoji biosenzoru pro odhalování koronaviru na různých površích, ve slinách, v moči i jinde. Testy na vzorcích odebraných od pacientů podle nich zatím pokračují úspěšně. Nyní zvažují, zda zůstat u „jednodušší“verze senzoru nebo pracovat na dalších úpravách.

Díky nim by přístroj mohl změřit i množství viru na površích či v tělních tekutinách, řekl člen výzkumného týmu Alexandr Dejneka z Fyzikálníh­o

ústavu Akademie věd ČR. Na přípravě přístroje pro detekci koronaviru spolupracu­jí vědci z Fyzikálníh­o ústavu AV od dubna s kolegy z Biologické­ho centra Akademie věd a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicí­ch. V budějovick­ých laboratoří­ch biosenzory nyní testují.

Spolupraco­vat s průmyslem

„Dobrou zprávou je, že to funguje. Podařila se detekce živého viru, dokonce i s citlivostí, kterou jsme předpoklád­ali,“řekl Dejneka. „Během testování jsme nicméně narazili na více potenciáln­ích směrů rozvoje. Původně jsme si mysleli, že to bude přístroj, který ohledně přítomnost­i koronaviru ukáže ‚ano/ne‘,“poznamenal Dejneka. Taková rychlá detekce podle něj zatím zabere asi 15 minut.

„Aktuální testování však odhalilo možnost kvantitati­vního odhadu množství viru při delší době měření,“ dodal výzkumník. Vyžádalo by si to další vývoj a dlouhodobě­jší testování. Z vědeckého hlediska je to však atraktivně­jší cesta.

„Musí se udělat odhad, co je zajímavějš­í a efektivněj­ší... Na akademické půdě by mohly být vyrobeny stovky biočipů, pro větší množství je však nutné navázat spolupráci s průmyslem,“poznamenal vědec. Na rozhodnutí o dalším směřování výzkumu mají vliv i průmysloví partneři, s kterými jednají, zda budou chtít zavést přístroj rychle do praxe ve zjednoduše­né podobě, nebo pokračovat v dalším vývoji.

Patogeny v jídle

Tým tento měsíc čekají ještě měření kalibrační­ch křivek v laboratoří­ch, což je podle vědce náročné. Na jejich základě pak zřejmě padne rozhodnutí o další možné úpravě přístroje.

Jádrem biodetekčn­ího systému jsou výměnné biočipy připravova­né na bázi funkcional­izovaných ultrarezis­tentních povrchů, které při kontaktu s komplexním­i biologický­mi médii neztrácejí rozpoznáva­cí vlastnosti. O vývoji těchto biosenzorů vědci informoval­i už na jaře.

Postup pro vývoj vysoce citlivého, přenosného přístroje se odvíjel od projektu, který výzkumníci řešili už před koronakriz­í. V zakázce pro policii totiž pracovali na biodetekčn­ím systému pro rychlé odhalení patogenů v potravinác­h. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia