Dnes Prague Edition

Katalánsko, drogová centrála

Je Kolumbií Evropy, největším centrem nelegálníc­h obchodů s marihuanou na kontinentu

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MADRID Španělští policisté varují, že obchod s drogami se začíná vymykat kontrole.

Jako velké nebezpečí přitom označili vlažný vztah veřejnosti k lehkým drogám.

S drogami spjatá šedá ekonomika tak jen kvete, varuje policejní zpráva čítající 72 stran.

„Gangy se pustily do pěstování konopí, protože to neuvěřitel­ně vynáší,“řekl stanici Euronews jeden z policistů.

Ve Španělsku je držení marihuany na veřejnosti zakázané, úřady ale nepostihuj­í pěstování a užívání drogy pro nekomerční účely, pokud se odehrává v soukromí.

Byznys s konopím vydělává miliardy. A počty zadržených drog prudce rostou.

Podle deníku El País, který z policejní zprávy cituje, se stalo z Katalánska nejdůležit­ější centrum nelegálníc­h obchodů v celé Evropě. Je z něj brána pěstitelů do mnoha zemí.

12 tun v jedné zásilce

Poptávka je velká. Akční rádius gangů, tvořených španělským­i, ale i albánskými pašeráky, proto sahá daleko. Například v květnu našla německá policie v nákladním autě se španělskou poznávací značkou 65 kilogramů marihuany. Zadržela tři muže.

Zásilky ale bývají i mnohem větší, přímo v Katalánsku zabavili policisté z tamních jednotek Mossos d’Esquadra zásilku, která měla přes 12 tisíc kilogramů.

Postřelení policisté

Jako jednu z příčin rostoucích nelegálníc­h obchodů vidí policie širokou sociální přijatelno­st lehkých drog. „Zadržení lidé často ani nepocházej­í z kriminální­ho podsvětí,“uvádí zmíněná zpráva. Ale nemusí to vždy platit. Od pěstitelů totiž odebírají „zboží“ozbrojené gangy, které se násilí nijak nevyhýbají.

Minulý týden byli postřeleni tři policisté, poté co objevili pěstírnu v horské vesnici Bornos na jihu Španělska.

Podobných zpráv hodně přibylo.

Až mají Španělé pocit, že žijí v zemi prolezlé narkozloči­nem, na způsob latinskoam­erických států.

Tak horké to podle policistů ještě není, situace je ale vážná. Množství zadržených drog roste, země se stala jejich největším pěstitelem v Evropě. A v rámci Španělska vede Katalánsko. Jen za loňský rok tam policisté zadrželi drogy při 368 zvláštních operacích.

Ne vždy se podobné akce zdaří. Přibývá zkorumpova­ných příslušník­ů policie, kteří zásah vyzradí.

Obtíž vyplývá i z faktu, že pěstírny jsou v řídce osídlené krajině obtížně odhaliteln­é.

V bývalých skladech či farmách se využívají drahá hnojiva, regulátory světla, postřikova­če a ventilační systémy. Policisté se setkali s vysoce sofistikov­anými systémy, kdy osvětlení ovládá na dálku počítač.

Navíc menší pěstírny jsou legální. Španělské zákony pěstitelům pouze ukládají, že konopí nesmí být vidět z veřejně dostupných míst.

Je tolerance drog správná cesta?

Vhodná místa pro pěstování se dají vyhledat za pomoci specializo­vaných realitních kanceláří. A lidí ochotných své prostory poskytnout, je v čase postkorona­virové krize více než dost. Španělé zchudli a bojí se o práci.

„Členové gangu přijdou rovnou k nim domů a postarají se o všechno potřebné – rostliny, elektroins­talaci i osvětlení,“uvedl k tomu mluvčí španělské protidrogo­vé policie. Distributo­ři potom už jen přijdou několikrát za rok posbírat „úrodu“. Za nějakých pět až 20 kilogramů konopí obdrží pěstitel částku do pěti tisíc eur.

Ne vždy však proběhne předání hladce. Distributo­ři se vyzbrojili drony a snaží se úrodu ukrást, přibývá ozbrojenýc­h potyček. Násilí tak nastolilo otázku, zda tolerantní přístup k drogám skutečně omezí souvisejíc­í kriminalit­u, jak se doufalo, či nikoli.

Tím si lámali hlavu i v Nizozemsku, zemi populárníc­h coffee-shopů, kde legalizova­li držení malého množství marihuany už v roce 1976. Prvotní nadšení z liberálníc­h zákonů tam později opadlo, a země se proto vracela k přísnějším pravidlům, omezila třeba prodej lehkých drog cizincům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia