Dnes Prague Edition

„Několik příštích dnů“: Berlín dává Moskvě ultimátum

-

BERLÍN Německý ministr zahraničí Heiko Maas dál zvyšuje tlak na Moskvu kvůli otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Řekl, že pokud Rusko nepřispěje k vysvětlení případu během několika příštích dní, začne Berlín jednat s partnery o reakci.

Naznačil přitom, že součástí úvah by mohl být i osud plynovodu Nord Stream 2.

„Doufám, že nás Rusové nepřinutí změnit náš postoj k Nord Streamu 2,“řekl Maas. Dosud se vláda vyhýbala spojování případu Navalnyj a německo-ruského plynárensk­ého projektu, ale někteří politici vyzvali k zastavení projektu.

Rusko odmítá, že by mělo na otrávení 44letého opozičníka jakýkoli podíl, podle Maase tomu ale nasvědčuje „mnoho indicií“. Připomněl, že jed novičok byl v držení ruských oficiálníc­h míst a má k němu přístup malá skupina lidí.

„Zastavit dovoz ropy a plynu“

Mezitím ukrajinský velvyslane­c v Německu Andrij Melnyk navrhl v reakci na otrávení Navalného uvalit tříměsíční embargo na dodávky plynu a ropy z Ruska. „Je načase kremelskéh­o pána konečně překvapit důraznou odpovědí,“řekl diplomat.

Podle Melnyka nestačí ani zastavení výstavby plynovodu Nord Stream 2. Místo toho podle něj musí být zastaven veškerý dovoz ropy, plynu a dalších surovin, „aby byl putinovský režim odstřižen od nejdůležit­ějšího zdroje příjmů pro svou agresivní politiku“.

Pod tlakem je i bývalý kancléř Gerhard Schröder. Naléhají na něj, aby se vzdal funkce předsedy správní rady společnost­i Nord Stream 2 AG, která stojí za projektem nového plynovodu a ve které má stoprocent­ní podíl ruský plynárensk­ý kolos Gazprom. „Musí se rozhodnout, zda bude stát na straně demokracie a lidských práv,“řekla šéfka Zelených ve Spolkovém sněmu Katrin

Č

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia