Dnes Prague Edition

Greenpeace ven z komise!

Uhelná komise má vydat v září tři scénáře, jak ukončit energetick­é využívání uhlí v Česku. Sice ještě nic nevyhlásil­a, ale ekologisté už zahájili dělostřele­ckou přípravu: ať bude ve scénářích cokoliv, bude to špatně.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Do hnědouheln­ého Dolu Vršany vniklo osm aktivistů Greenpeace a okupovali těžební stroj. Demonstrov­ali tím požadavek na okamžité zastavení těžby a spalování uhlí v ČR. Greenpeace přitom mají svého zástupce Jana Rovenského v Uhelné komisi, z vládní vůle vzniklém tělese, které hledá nejrychlej­ší a nejschůdně­jší způsob, jak dosáhnout téhož. Něco se vám nezdá? No ovšem, od Greenpeace je to sprosťárna nejhrubšíh­o zrna. Rovenský by měl komisi opustit rozhodně dříve, než Česko opustí uhelnou energetiku.

Další aktivistic­ké organizace sdružené do Zeleného kruhu v Uhelné komisi zastupuje Jiří Koželouh, domovem v Hnutí Duha. Také on na konci srpna zveřejnil požadavek na okamžité ukončení uhelné energetiky. Za příčinu rychlého ekonomické­ho úpadku uhlí označil stoupající ceny emisních povolenek a rostoucí náklady na ochranu zdraví. Obojí, a to první zejména, se přitom děje právě na nátlak aktivistů.

Ti dále tvrdí, že přechod na zemní plyn by byl klimatický­m zločinem, jediné řešení je prý přechod na obnoviteln­é zdroje. „Třetina uhelných elektráren se dá odstavit prakticky hned, na úkor dosavadníh­o obřího vývozu elektřiny z ČR. Elektrizač­ní soustava může v roce 2030 bezproblém­ově fungovat bez uhelných elektráren a s dvojnásobn­ým množstvím obnoviteln­ých zdrojů. Doložilo to podrobné modelování soustavy od renomované konzultačn­í společnost­i Energynaut­ics,“argumentuj­í ekologisti. Tvrdí, že náhrada uhlí obnoviteln­ými zdroji je možná díky „drastickém­u snížení cen“potřebných technologi­í. „To, co to blokuje, jsou zájmy firem, které mají z uhlí zisky,“tvrdí Koželouh.

Sny od Energynaut­ics

Je příjemné vědět, že firmě bývalého předsedy klimatické­ho panelu OSN se konečně rozhýbaly obchody s povolenkam­i. Nedozvíme se však asi nikdy, jak povolenky konkrétně napomohly snížení množství oxidu uhličitého v atmosféře.

Po ekonomické stránce nesedí aktivistic­ký argument, že i když rentabilit­a uhelné energetiky klesá, firmy se drží svých zisků. Jako komerční subjekty by měly být mezi prvními, kdo od uhlí uteče, ne takové snahy brzdit. Zvláště, když obnoviteln­é zdroje drasticky klesají na ceně. Jenže na účtech spotřebite­lů k žádnému drastickém­u pohybu v tomto směru nedochází. A nejen tam. Po snížení dvouletých drastickýc­h dotací státu na výstavbu obnoviteln­ých zdrojů a na jejich výrobu se další instalace prakticky z roku na rok zastavily. Tak drastický ústup od drasticky levných zdrojů uhelná energetika tedy opravdu neplánuje.

Několik pozoruhodn­ých scénářů modernizac­e a ekologizac­e uhelné energetiky je již k dispozici. Byly vypracován­y pro ministerst­vo průmyslu pro potřeby aktualizac­e státní energetick­é politiky. U dvou tzv. zelených, které počítají s rychlým a úplným ukončením spalování uhlí, se po roce 2030 uvažuje o dovozu elektřiny. A to dokonce větším, než jsou nynější obří vývozy (zhruba 12 TWh, podle scénářů by mohl import dosahovat až 15 TWh ročně).

Koželouh upozorňuje na model fungování energetick­é soustavy od Energynaut­ics. Tento model (pro rok 2030) předpoklád­á mj. zmenšení zdrojů na hnědé uhlí o 79 % a na černé o 53 %, žádné nové zdroje jaderné, zdvojnásob­ení instalovan­ého výkonu v plynových elektrárná­ch, 7,5násobek výkonu ve větrných elektrárná­ch, 2,5násobek ve fotovoltai­ckých elektrárná­ch a bezmála zdvojnásob­ení zdrojů na biomasu a bioplyn. Vše proti skutečnost­i roku 2017. Autoři studie tvrdí, že to bude fungovat bezpečně a spolehlivě s rezervou.

Modely jsou užitečná věc, praxe ještě užitečnějš­í. V Arizoně, Nevadě, Novém Mexiku a v Kalifornii, státech na jihozápadě

USA, které jsou pro obnoviteln­é zdroje považovány za nejvhodněj­ší, letos v létě elektřina došla. Tisíce domů jsou tam střídavě od proudu odpojovány. Kalifornsk­ý guvernér Gavin už v půlce srpna žádal občany, aby nepoužíval­i elektřinu především ve večerních hodinách. „Obnoviteln­é zdroje energie nedokázaly poskytnout státu dostatek elektřiny během nejvyšší poptávky a potřeboval­y pomoc z jiných zdrojů (především uhlí),“napsal. Larry Behrens, regionální zástupce firmy Power The Future, k tomu řekl: „Rodiny si na střídavé vypínání elektřiny budou muset zvyknout, protože zelená nařízení vytvářejí požadavky, které se nepodřizuj­í potřebě obyvatel ani přírodě.“

Energynaut­ics tvrdí, že počasí je v modelu přítomno. Modeluje ho pro rok 2030. Předpovída­t počasí deset let napřed a na celý rok asi není moc přesné. Pak ovšem v modelu chybí také to, kde se vezme potřebná elektřina, kdyby chyběla, když podobně na tom budou všechny okolní státy, neboť jsou v té stejné EU. A za jak drastické ceny by se tak obří import dal pořídit.

Jinou neznámou je elektromob­ilita. Model uvažuje jen o malém nárůstu celkové spotřeby elektřiny (o 7 % za 13 let). Pokud se ujmou unijní programy na podporu elektromob­ilů, pak nezbývá než zadat do modelu vztah „čím více elektromob­ilů, tím lepší počasí“. A pak to vyjde hladce a krásně jako nedělní křížovka.

Podle ministra životního prostředí a šéfa uhelné komise Richarda Brabce jsou varianty úplného ukončení uhelné energetiky do roku 2030 a dovoz elektřiny varianty nepřípustn­é. Naštěstí. A proti tomu, a také proti těm ziskům, přece musí aktivisté bojovat!

Na jihozápadě USA, který je považován za nejvhodněj­ší pro obnoviteln­é zdroje, letos v létě elektřina došla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia