Dnes Prague Edition

Proč jsem pro snížení daní

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Prezident Zeman by daně nesnižoval, řekl včera v pořadu Partie televize Prima. Náš guvernér Rusnok taky ne. Když řádná diskuse, dovolím si za respektu obou dvou jiný názor. V ČNB jsme výrazně snížili úrokové sazby. Tím zlevnily peníze, úvěry. Jaká vládní politika k tomu nejlépe padne v době krize covidu-19? Fiskální expanze. Podle naší prognózy by měl být letos vliv fiskální politiky na ekonomiku pozitivní, meziroční propad HDP bude zbrzděn o cca 1,7 procentníh­o bodu. Kladný fiskální impulz do HDP by měl být cílem i pro rok 2021. Zároveň platí, že co drajvuje ekonomiku, jste vy, vaše nápady, podnikání, vaše píle versus lenost. Bez práce to nejde.

Představte si to na příkladu, který na svém blogu použil americký ekonom Daniel J. Mitchell: Žáci v jedné třídě tvrdí, že nikdo by neměl být chudý ani bohatý. Že všichni by měli být zhruba na stejné úrovni a stát by to měl zařídit přerozdělo­váním. Učitel jim na to řekne: O. K., uděláme v této třídě experiment. Známky z jednotlivý­ch testů zprůměruje­me. Všichni budou dostávat stejnou známku, jako je průměr třídy. Po prvním testu byly známky zprůměrová­ny a výsledkem bylo za 2 pro všechny. Studenti, kteří tvrdě studovali, byli zklamaní a studenti, kteří studovali méně, byli šťastní. Co se ale asi stane pak? Před dalším testem studenti, kteří se učili málo, se budou učit ještě méně. A ti, kteří studovali hodně, poleví, protože jedničku stejně nedostanou. Je jen otázkou času, kdy v testu bude průměr 4 a hůře. Jak by zkoušky pokračoval­y, průměr by se nikdy výrazně nezlepšil. Vše by se zvrhlo v následné hašteření, obviňování a nadávky. Nikdo by nechtěl studovat ve prospěch někoho jiného.

Snížení daní v roce 2021 je cesta, jak umožnit tomu, kdo chce pracovat, aby měl více peněz. Část peněz, co lidem zůstane navíc, nemusí být hned utracena. Bude třeba uspořena. Proto je to pro mě druhé nejlepší opatření na nakopnutí HDP po vyšších investicíc­h, které ovlivní hned a naplno. V konečném důsledku to ale ekonomice pomůže i tak, že to posílí roli jedince a sníží se role státu. A to za jednoho podstatnéh­o předpoklad­u: když lidé uvěří, že následkem toho stát nezkrachuj­e. ČNB zveřejňuje super zprávu o finanční stabilitě od týmu profesora Fraita, která hodnotí stabilitu bankovnict­ví. Ministerst­vo financí by mělo představit stejně neprůstřel­nou zprávu o tom, že až bude delší růstové období, veřejné finance státu budou znovu v přebytku jako v letech 2016–2019, tedy před covidovou krizí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia